61

Odp: technika uprawy pól

a niema nigdzie u ciebie   takiej firmy co rozlewa w płynie NPK ??  wychodzi najtaniej ...  a jak się dogadasz z kierowcami to  masz  dawkę że szok ....  a płacisz za minimum

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

62

wojtas opowiedz o tym bo u mnie takiego czegoś nie stosuje się... Jaka dawka i jaka orientacyjna cena?

63

jest to nawóz dolistny zawierający azot fosfor i potas ostatnio rozmawiałem o tym z wojtkiem i pojutrze jadę podlewać tym zboża zobaczę efekty

Masz problem z Claasem Mecatorem, pisz na pewno pomogę tel  790-555-450 zmiana nr GG 35541292

64

hmm   jaka cena   to  dokładnie ci nie powiem  musiał bym  na faktórki zaglądnąc lub zadzwonic bym znał aktualne ...

ale jak wylewalismy pod rzepak .....  to  superancko   musi byc ino zaorane i wstępnie uprawione by za bardzo krzywo nie było .. no chyba że orasz obrotówką   i nie ma bruzd to może byc ...   przyjeżdżają do mnie IFA w 50  z opryskiwaczem na sobie lub kamazem  ma tam naprowadzanie GPS że  nie ma opcji  by jakieś omijaki były   i wylewają z dokładnością do 5l na ha ...  zamówiliśmy  400l NPK  na ha  pod korzeń to  było jeśli dobrze kojarzę oszczednosc 200zł  na ha jeżeli by się zwykły  nawóz sypało  do tej oszczednosci jeszcze trzeba  doliczyc .. ropa ciągnik   i swój czas bo ani się nie wyskaczesz z siewnikiem ani nie pobródzisz ...   w między czasie możesz już uprawiac  i siac ...  a oni zrobią co mają  i  pokażą na komuterku ile zostało wylane ...   ja z kierowca zagadałem i zamiast 400 lał  600 big_smile  firmie zapłaciłem  za 400 a kierowcy  za 1l na ha  i każdy zadowolony big_smile  rzepak był cudaśny ...  podkreślamy słowo BYł .... powiem tak piękna sprawa    coś mi sie zdaje że  w tym roku  pod pszenice też tak zrobimy   i będzie po kłopocie

tomcio ty  kupiłeś  jeśli dobrze wnioskuje   to teraz  nawóz w płynie i ten przerabiają nasze pompy  w opryskiwaczach  a NPK  przerabia ino pompa tłoczkowa ...   to niby to samo ale niestety ...  to co masz jest przeźroczystą substancją  a to NPK jest czerwone a po wylaniu  na ziemię  po 15 minutach robi się białe

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

65

to ciekawe rozwiązanie... ogłasza się ta firma w internecie może? bym poczytał o tym troszkę...

66

poszukam   ale ogólnie to nawozy z Puław  jutro poszukam cos o tym jakichs artykułów

67

tak wojtek ja kupiłem nawóz dolistny ten przejzroczysty

Masz problem z Claasem Mecatorem, pisz na pewno pomogę tel  790-555-450 zmiana nr GG 35541292

68 Ostatnio edytowany przez MAREKPE (2011-05-09 08:32:04)

Już raz to pisałem RSM nie jest nawozem dolistnym TYLKO doglebowym. Dlatego stosuje się do niego rozpylacze grubokropliste i w późniejszych stadiach rozwojowych roślin przewody rozlewowe o takie http://allegro.pl/podwojny-waz-rozlewow … 14021.html Zanim zaczniecie stosować RSM dowiedzcie się dokładnie wszystkiego co trzeba o nim, żeby nie było potem płaczu, że w połowie maja zborze zaczyna żółknąć i schnąć, albo pozostawić to firmie, która się w tym specjalizuje i nie narobi szkód.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

69

Panowie - piszecie o stosowaniu Polifoski w sztywnych dawkach. A ja robię tak:
Co trzy lata badam glebę na pH i od razu na zawartość P, K, Mg. Dzięki temu wiem, co jest w ziemi i czego jej brakuje. Do tego do tworzenia bilansu nawożenia trzeba doliczyć to co zostało na polu i co było przedplonem. Wiadomo, że słoma zarówno rzepaczana jak i zbożowa zostawia trochę składników na polu - jak oczywiście jest przeorana.
Ja korzystam z programu NawSald, ale równie dobrze można korzystać z ogólniedostępnych tabel wymagania nawozowego.
W programie (mam go od trzech lat) wprowadzam zawartość składników, ilość plonu z przedplonu, co zrobiłem ze słomą, zakładam plon i mam odpowiedź co trzeba ziemi dać. Niejednokrotnie jest tak, że na pod korzeń sypię 100 kg Polifoski ( M lub 6 ) i uzupełniam to np solą potasową jak na danym polu brakuje potasu lub superfosfatem jak brakuje fosforu. Są pola na które pod rzepak sypię i po 400 kg Polifoski i dorzucam trochę Wap-magu.
Wg mnie stosowanie dawek pod korzeń w ciemno to rozrzutność. Ziemi trzeba dać to co potrzebuje.
Mój ojciec jak gospodarzył to wogóle nie uznawał nawozów zawierających PK i pola były mocno zdegradowane. Podawanie samego azotu nic nie da. Zboża będą, jak w przypadku micha, żółknąć i obumierać. Podawanie PK nie od razu przyniosło efekty, dopiero po 2 latach zboża zaczęły wyglądać w miarę normalnie ....
Wapnuję tylko te gleby, które mają pH poniżej 6,0. Wymiana materiału siewnego co roku - 100%. Nawóz wieloskładnikowy daję pod orkę siewną. Orkę wykonuję ok 2 tyg przed siewem. Potem agregat uprawowo-siewny. Na jesień zwalczanie chwastów i podanie odżywek. Wiosną na pierwszą dawkę 240 kg saletry, na drugą i trzecią po 140 kg saletry. Plony w przypadku pszenicy Muszelki przekraczaja 7 ton na ziemiach IV klasy. Do tego dwa lub trzy zabiegi fungicydowe i wiosenne dokarmianie odżywkami.

70

Wszystko ok tylko trzeba poprowadzić chłopaka od tego co ma do tego co powinno być w sposób łagodny by nie doznał szoku w kasie przy zakupie nawozów. Powoli sam do tego wszystkiego musi się przyzwyczaić, bo te sztywne dawki polifoski to tylko tak naprawdę straszenie nawozem, a nie nawożenie. Pomału jak zaczną się pojawiać efekty, a za nimi pieniądze to sam dojdzie do wniosku, że warto precyzyjnie nawozić, tylko nie od razu bo terapia szokowa nie zawsze jest najlepsza.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

71

ja u siebie też robię badania gleb co 2-3 lata... Też wyliczam dawki, tylko że słomy przyoranej nie wliczam do bilansu nawożenia...

72

Jest jeszcze jedna szkoła na tworzenie bilasnu nawozowego, ale to juz na zadbanych glebach. Otóż wylicza się, ile składników z plonem wyzieziono z pola, ile zostało ze słomy (jak zostaje) i to się uzupełnia.

73

witam marku widze ze kakretnie mi doradzasz mi nie o to chodzi zeby odrazu nawalic np 400kg polifoski i 400kg saletry bo mnie na to nie stac bo to kupa siana chodzi mi o to zeby powoli kasekwetnie co roku polepszac swoje plony zeby za te 2,3 lata miec juz te minimum 5t/h i miec te rowne lany zboz i wiedziec ile moge zebrac a nie jak dotychczas jak mi sie uda mielismy kiedys robione badania gleby i wyszlo z tego ze azot mamy wpozadku ale gorzej jest z potasem i fosforem i to duzo gozej bo ja ma 20 lat i nigdy nie pamietam zeby moj ojciec nawozil k i p bo nie nawozil nigdy i chcial bym tak to zrobic zeby na drugi rok juz cos bylo widac nie mowie zeby bylo 7t/h ale jakis drobny postep byl a nawozenie rms to nie ma u nnas nikogo takiego kto to robi i firmy tez zadnej nie ma

Fortschritt zt 423 a razy 2

74

rudemenes ja mam 37ha w około 40 działkach więc policz sobie ile za badania musiałbym zapłacić, a wiem ze gleba jest uboga bo 80% pól uprawiam mniej niz 5 lat a wcześniej były tam odłogi. wyrywkowo zrobiłem badania i wszędzie brakuje wszystkiego i ph niziutkie, więc daje na oko tak żeby pomału poprawiać bilans

Rolnik z powołania:-)

75

zgadzam sie pajej z toba bo jak ktos nie dawal nawozow i wie ze jest w tej ziemi malo wszystkiego to czemu nie dawac takich dawek dopiero jak sie dojdzie do jakiegos poziomu to wtedy mozna nawozic precyzyjniej pod dane rosliny i wyliczac sobie samemu dawki potasu czy fosforu i azotu

Fortschritt zt 423 a razy 2

76

do badania nie zbierasz próbek z każdej działki ewidencyjnej, tylko rolnej. Powierzchnia badana nie może przekraczać 4ha na jedną próbkę. Zbadanie 1 próbki kosztuje coś koło 9,50zł. Więc z 37ha masz 10próbek czyli niecała stówka, a przynajmiej wiesz co masz.

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

77 Ostatnio edytowany przez rudemenes (2011-05-10 08:13:56)

Pejaj uwierz mi, że to się opłaca. Ja mam na chwilę obecna 35 ha w 20 kawałkach i każdy z nich jest badany. Koszt badani to tak jak pisał bamreras ok 10 zł. Za to, że pobiorą próbkę sami to kolejne 10 zł za próbkę.
A najprostszy tester pH ziemi kupisz w Castoramie za 25 zł. Coś takiego http://www.sklep-hurtownia.pl/?p=produc … em-helliga .
Jedyna wada tego, że zmierzysz pH "miejscowo i powierzchownie". CHyba, że będziesz kopał dołki na polu wink. Sprawdzałem jego dokładność na polach i porównywałem z wynikami badań - prawie idealnie.

78

Koszt badania to 9,60 w Poznaniu, w tym roku robię RSa u ojca i potrzebne są te próbki. Dobrze piszecie o tym szoku w kasi,e bo faktycznie to jest problem ja na całe gosp nie wyrobiłem i zabrałem się za uczciwe podejście do najlepszego pola co by szybciej pieniądze z tego były. Następnie będą te gorsze. Właściwie to jak czytałem rudemenesa od razu miałem w oczach moich nauczycieli smile NawSaldu nie znam ale znam PlanoRS też użyteczny programik, robi zestawienia do rolnośrodowiskowego  i bilanse.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

79

Witam,

Właśnie otrzymałem wyniki badania gleby...
Jest tak, jak się spodziewałem, czyli gorzej niż źle...

ph. 4.5, fosfor - 9.3mg/100g, potas - 2.5mg/100g, magnez 1.3mg/100g.

Na wiosnę dałem 125kg mocznika i 75kg polifoski 4 na ha - nie wiedząc jeszcze jaka gleba.

Została zasiana mieszanka (przewaga owsa, jęczmień, troszkę pszenicy).

W tym tygodniu chcę pryskać i nawozić dolistnie. Proszę o poradę, czego i ile zastosować, aby choć trochę polepszyć plon. Po żniwach chciałem wapnować pole, zasiać poplon (gorczyca) i na zimę przeorać. Pytanie, co w jakiej kolejności, czym i w jakich dawkach.

Czy są jakieś w miarę normalne opracowania nt uprawy gleby napisane tak by laik zrozumiał smile?

80

oj to ph masz niskie... wapno możesz przed podorywką dać....