Odp: technika uprawy pól
jeśli czas pozwoli na zebranie, to gryka, a to co później to poplon
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » technika uprawy pól
Strony Poprzednia 1 … 7 8 9 10 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
jeśli czas pozwoli na zebranie, to gryka, a to co później to poplon
po gryce zaraz orka i siew pszenicy i tak w opóxnionym terminie. no chyba ze pszenice traktujesz jako poplon
gryka to kiedy ją kosił i ile jej posiał ze zdążyła urosnąć i dojrzeć jeszcze ??
gryke kosił w październiku, a ile posiał to nie wiem wiem ze siał na wariata tj siewka do nawozu i tależówa. pierwszy przymrozek i gryka wysuszona
Ja w tym roku miałem też grykę na poplon i ze około hektara pełniutki zbiornik w rekordzie, do tego pole praktycznie bez chwastów bo tak gryka wyhamowała.
po czym siałes ta gryke
Po łubinie, i się udała jak nigdy, teraz by pasowało coś sprzedać.
to kiedy siana? w sierpniu?
gryka we wrzesniu była po 1600 później poleciała na 1300 teraz nie wiem jaka cena
Teraz u pośrednika 1500 więc mój przetwórca 1600 na pewno da.
Końcem lipca, ale teraz już nie pamiętam dokładnie kiedy, a zbierana koło połowy października
czyli teoretycznie po grochu na sucho i po rzepaku tez mozna siać. choć po rzepaku to nie ryzykowałbym bo samosiewy.
Ile siałes na ha? po tak dobrym przedplonie? 50kg?
https://www.youtube.com/watch?v=UK24KFOxe6c Uprawiał ktoś z was na ziarno?
https://www.youtube.com/watch?v=GREJXOPtXUs jak dobrze zrozumiałem to najpierw kosza na kiszonke później odrasta i kosza na nasiona
UUuuuu ciekawe czy jest tu ktoś kto uprawia?
Nie liczyłem ile dokładnie, ale zauważyłem że dobrze jest ją siać gęsto, bo to jej nie przeszkadza i chwasty nie mają szans, a siane było rozsiewaczem coś około 100kg/ha.
UUuuuu ciekawe czy jest tu ktoś kto uprawia?
Na agrofoto ktos siał. nasiona z Niemiec bo u nas tylko kiszonkowe są a one nie zdązą dojrzeć.
Ja myślałem zrobić na ziarno, żeby na kichę nasiona handlować jak proso.
jakie ono niskie! normalnie szok.
Ktoś na forum uprawia na kichę? Ja siałem sucrosorgo 506 i był niewypał. Lepiej sprawdzały się mieszańce Nutri Honey i amerykańska Pacyfic Graze. Największy problem to jednoliścienne bo dwuliścienne jechałem chwastoxem.
Nie liczyłem ile dokładnie, ale zauważyłem że dobrze jest ją siać gęsto, bo to jej nie przeszkadza i chwasty nie mają szans, a siane było rozsiewaczem coś około 100kg/ha.
normalnie to tak, ale po łubine ma duzo N i bałbym sie zeby nie poległa
Strony Poprzednia 1 … 7 8 9 10 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » technika uprawy pól
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo