161

Odp: technika uprawy pól

jeśli czas pozwoli na zebranie, to gryka, a to co później to poplon

162

po gryce zaraz orka i siew pszenicy i tak w opóxnionym terminie. no chyba ze pszenice traktujesz jako poplon

Rolnik z powołania:-)

163

gryka  to kiedy ją kosił i ile jej posiał ze zdążyła urosnąć i dojrzeć jeszcze ??

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

164

gryke kosił w październiku, a ile posiał to nie wiem wiem ze siał na wariata tj siewka do nawozu i tależówa. pierwszy przymrozek i gryka wysuszona

165

sawek.1990 napisał/a:

Ja w tym roku miałem też grykę na poplon i ze około hektara pełniutki zbiornik w rekordzie, do tego pole praktycznie bez chwastów bo tak gryka wyhamowała.

po czym siałes ta gryke

166

Po łubinie, i się udała jak nigdy, teraz by pasowało coś sprzedać.

Nic dobrego się nie dzieje, świat zachodni z nas się śmieje. Gospodarka nam się wali, bieda rośnie Tusk się chwali. Naiwniakom cuda wciska, bo naiwni są ludziska. Postkomuna mu wtóruje, taki premier im pasuje. W Polsce obcym tworzą raj, bo to bardzo dziwny kraj. Polskę dawno rozprzedali, służbę zdrowia zrujnowali. I nauka także leży, nikt Tuskowi już nie wierzy. Hej Donaldzie gdzie te cuda? same kłamstwa i obłuda! Na kryzysie rząd nie traci, bo za wszystko naród płaci

167

to kiedy siana? w sierpniu?
gryka we wrzesniu była po 1600 później poleciała na 1300 teraz nie wiem jaka cena

168

Teraz u pośrednika 1500 więc mój przetwórca 1600 na pewno da.

169

Końcem lipca, ale teraz już nie pamiętam dokładnie kiedy, a zbierana koło połowy października

Nic dobrego się nie dzieje, świat zachodni z nas się śmieje. Gospodarka nam się wali, bieda rośnie Tusk się chwali. Naiwniakom cuda wciska, bo naiwni są ludziska. Postkomuna mu wtóruje, taki premier im pasuje. W Polsce obcym tworzą raj, bo to bardzo dziwny kraj. Polskę dawno rozprzedali, służbę zdrowia zrujnowali. I nauka także leży, nikt Tuskowi już nie wierzy. Hej Donaldzie gdzie te cuda? same kłamstwa i obłuda! Na kryzysie rząd nie traci, bo za wszystko naród płaci

170

czyli teoretycznie po grochu na sucho i po rzepaku tez mozna siać. choć po rzepaku to nie ryzykowałbym bo samosiewy.
Ile siałes na ha? po tak dobrym przedplonie? 50kg?

171

https://www.youtube.com/watch?v=UK24KFOxe6c Uprawiał ktoś z was na ziarno?

172

https://www.youtube.com/watch?v=GREJXOPtXUs jak dobrze zrozumiałem to najpierw kosza na kiszonke później odrasta i kosza na nasiona

173

UUuuuu ciekawe czy jest tu ktoś kto uprawia?

174

Nie liczyłem ile dokładnie, ale zauważyłem że dobrze jest ją siać gęsto, bo to jej nie przeszkadza i chwasty nie mają szans, a siane było rozsiewaczem coś około 100kg/ha.

Stachu napisał/a:

UUuuuu ciekawe czy jest tu ktoś kto uprawia?

Na agrofoto ktos siał. nasiona z Niemiec bo u nas tylko kiszonkowe są a one nie zdązą dojrzeć.

176

Ja myślałem zrobić na ziarno, żeby na kichę nasiona handlować jak proso.

177

https://www.agrofakt.pl/kategoria/uprawy/sorgo/

178

jakie ono niskie! normalnie szok.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

Ktoś na forum uprawia na kichę? Ja siałem sucrosorgo 506 i był niewypał. Lepiej sprawdzały się mieszańce Nutri Honey i amerykańska Pacyfic Graze. Największy problem to jednoliścienne bo dwuliścienne jechałem chwastoxem.

180

sawek.1990 napisał/a:

Nie liczyłem ile dokładnie, ale zauważyłem że dobrze jest ją siać gęsto, bo to jej nie przeszkadza i chwasty nie mają szans, a siane było rozsiewaczem coś około 100kg/ha.

normalnie to tak, ale po łubine ma duzo N i bałbym sie zeby nie poległa