Odp: Pług
czy czeski pług obrotowy jest dobrym pługiem?
GG 5280421 Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Pługi » Pług
Strony Poprzednia 1 … 50 51 52 53 54 … 83 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Piotrze mam PHX nie chcę innego takie jest moje zdanie
No dobra, ale jak będzie mokry rok to czym zaorzesz, bo jak ja próbowałem na mokrej ziemi to katastrofa. Jedyne co by pomogło to łańcuchy na koła.
agronom tez zalicza sie do czeskiej mysli technicznej i jest dobry choc cierzki jak cholera
Marku może nie jesten nauczony do ciężkich gliniastych gruntów po prostu jak jest za mokro siedzę w domu takie jest moje zdanie na takie warunki Forszaj jest za słaby
Nie chodzi mi o PHX tylko o zwykłą 4 skibową zawieszną obrotówkę
miałem kiedyś czeską obrotówkę 3 skibową mtz śmigał aż miło i ładnie orała chociaż nie wiem jak by sobie poradził w kuku wtedy nie siałem. te pługi do dziś robią jako junior roto (mój był PH-1). a agronom według mnie dobry ale przy forszu na III klasie ziemi i lepszej jakoś go nie widzę
miałem kiedyś czeską obrotówkę 3 skibową mtz śmigał aż miło i ładnie orała chociaż nie wiem jak by sobie poradził w kuku wtedy nie siałem. te pługi do dziś robią jako junior roto (mój był PH-1). a agronom według mnie dobry ale przy forszu na III klasie ziemi i lepszej jakoś go nie widzę
z pewnoscia z 5 skbami by nie poszedl ale 4 mozliwe
no a teraz kto mi cos moze powiedziec o tym wynalazku http://moto.allegro.pl/plug-fenet-4-ski … 05340.html
na III klasie ziemi i lepszej jakoś go nie widzę
Możesz mi wyjaśnić co ma wspólnego lepsza klasa ziemi z większymi oporami podczas orki, bo dotychczas zauważyłem, że najciężej idzie orka w 3 i 4 klasie, a potem w każda stronę idzie lżej
Mareczku spokojnie może Damianowi chodziło o to jak jest u nas. Osobiście czym lepsza klasa tym wieksze glinsko tak jest u mnie. Mam wawałek II ale nie odważyłbym się go orać w druga stone to jest pasek może 50-60 metów szerokości forszaj już na nim zdycha pomimo 4x4 i żówia
podobnie u mnie na V i VI można żwir kopać a mam tylko kawałek IIIb to pod spodem glina taka że teraz to młotem tylko rozbijać
Nic ciekawego ten Fenet.Lepiej dołożyć trochę kasy i kupić na non-stopie i całkiem przyjemniejsza robota.
podobnie u mnie na V i VI można żwir kopać a mam tylko kawałek IIIb to pod spodem glina taka że teraz to młotem tylko rozbijać
No tak ale pierwsza i druga klasa to z kolei gleby lekkie z dużą zawartością próchnicy i wapnia dzięki czemu nie dają wielkich oporów w czasie uprawy i orki, a potem pięknie się rozsypują. Problem pojawia się po intensywnych opadach deszczu, bo mają skłonność do tworzenia nieprzepuszczalnej skorupy i np rzepak nie wzejdzie i trzeba przesiewać
Tutaj jest jeden mój stary film z ubiegłego roku na jesieni,orka łąky:
Ładnie kryje ten pług Poulm
Panowie, warto kupować B-200 lub B-201 ? Ziemie VI klasa i do zaorywania 30ha rocznie.. Jak bym kupował to zawieszany bo jak pół to nie pasuje bo małe pola..
Czołgiem koledzy. Pewnie już po orkach macie, ale chciałem się z wami podzielić jednym spostrzeżeniem na temat tych radeł (jak również i nowocześniejszych ustrojstw). Otóż przekonałem się jak ważna jest taka śruba którą zaznaczyłem na zdjęciach. Jak widać ma różną formę. Orałem sobie jak zwykle i szło to jakoś ciężko. Myślałem że to pewnie taki rok jest. Dało się jednak mi zauważyć, że jedno cięgno dolne raz jakby ciągnie a raz jest luźne. No to się wzionem i pokręciłem tą śrubą co zaznaczyłem. I jumbojet od razu dostał kopa jakbym mu ujął jeden korpus. Ta śruba jest po to, żeby pług był ciągnięty równo z obu stron. No i to jest dobre dla naszego portfela . Ustawienie tej śruby nie ma wpływu na jakość orki. A ja myślałem że to jest do regulacji szerokości… No cóż, Człowiek jest ułomny.
Dobrze jest jeszcze , jak cięgła dolne są w poziomie, wtedy traktor ma najlżej.
Fotki znalezione na google.pl
Kolego ta śruba właśnie jest do regulacji szerokości orki a Ty po prostu znalazłeś optymalne ustawienie pługa nic więcej i prawdopodobnie zwiększyłeś szerokośc orki skoro idzie lżej. , szkoda tylko że te pługi nie maja jeszcze regulacji odkładni bo przy zwiększeniu szerokości orki może nie dorzucac.
Po jakich orkach, jak ja jeszcze pługa nie zdążyłem zapiąć.
ja mam ochotę kupic taki pług tylko 5 skibowy http://otomoto.pl/charlier-4-skibowy-A102427.html
Strony Poprzednia 1 … 50 51 52 53 54 … 83 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Pługi » Pług
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo