Odp: Fastrac JCB wszystko o nim
Ja też teraz byłem po części , mają wybór ale zdzierstwo jak cholera A Pan Henio strasznie zarozumiały i nieskory do upustu .
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Ciągniki » Fastrac JCB wszystko o nim
Strony Poprzednia 1 … 14 15 16 17 18 … 22 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ja też teraz byłem po części , mają wybór ale zdzierstwo jak cholera A Pan Henio strasznie zarozumiały i nieskory do upustu .
Szukam czegoś w granicach 50 tysi netto ze skrzynią ok 70km/h. Moc najlepiej od 150 kucyków. Niestety mały wybór. Zastanawiam się nad wypadem za granicę.
właśnie takiego kupiłem miesiąć temu. JCb 185-65 z silnikiem cummingsa 185 KM. Dałem 56 tysi i już około 25 w remont
Co już w nim robiłeś ?
No właśnie co tam się rypło ?
wymieniłem 4 tarcza hamulcowe, klocki i uszczelniacze we wszystkich zaciskach. Sprężarka klimy nowa, naprawa chłodnicy klimy - pękła, naprawa przewodu od klimy - urwana końcówka no i napełnienie klimy plus nowy osuszacz, nowy wałek napędzający WOM. Nowa tarcza ręcznego i klocki. Wymiana wszystkich olei i filtrów, sporo napraw elektrycznych, ustawienie zaworów, drobne naprawy - nowe klamki, silnik wycieraczki tylnej szyby, silniki spryskiwaczy, radio. Uszczelniacze na lewym tylnym kole i prawym przednim. Nowy pasek napędzający alternator, klimę itp, naprawa alternatora - na szczęście tylko szczotki, bendix w rozruszniku, nowe akumulatory. Nowe światła z przodu bo stare były zaśniedziałe. Wymiana serwa hamulcy przód, drobne naprawy pneumatyczne - głównie poprzecierane przewody. Naprawa śrub od łap podnośnika - obie były wygięte i zardzewiałe. Naprawa siłownika podnośnika - skorodowany - wymiana tłoka i uszczelniaczy. Naprawa załączania napędu przód - był załączony cały czas - na szczęście tylko poprawa sterowania na cewce.
Zostało - naprawić zawieszenie tył - do wymiany te gruszki oraz regulacja by działało -teraz jest sztywne oraz naprawa mocowania siłownika ręcznego - jest wyrobione i klocki trą cały czas i telepią się.
I jeszcze na przyszłość - nie mam synchronizacji na 5 biegu zatem skrzynia będzie kiedyś do zrobienia.
Jak mi się coś jeszcze przypomni to dam znać
Ale jak go kupowałeś to wiedziałeś o tych drobnostkach do poprawienia?
nie o wszystkich
Wiedziałem o sprężarce klimy, nie spodziewałem się, że będzie konieczna wymiana tarcz, wiedziałem o wałku WOM. Reszta wyszła w praniu.
Sprawdzałem u mechanika silnik - powiedział, że jest ok - i silnik jest ok. Sprawdziłem biegi, sprzęgło - wyglądało dobrze - wszystko chodziło zatem nie spodziewałem się że będzie aż tyle do zrobienia - ale myślę, że ciężko będzie znależć traktor bez takich lub innych problemów.
Za to znalazłem fajnych chłopaków specjalizujących się w naprawach fastraców - i teraz wziąłbym ich ze sobą na oglądanie traktora. Byli u mnie w ostatnio i rzeczywiście robią wrażenie, że się znają
Wyjęcie skrzyni do wymiany synchronizatora to kwestia 2-3 godzinki w dwoje więc tragedii nie ma . Pamiętasz może w jakiej cenie są klocki od ręcznego ?
Brałem części głównie od niego - cena coś koło tej z ogłoszenia. Pamiętaj tylko, że podane ceny są na ogół netto:
http://allegro.pl/klocki-hamulca-reczne … 90245.html
A tak by the way - wyciągałeś sam skrzynię ? robiłeś synchronizator ?
Mi powiedzieli że wyjęcie i włożenie skrzyni to 3 tysie + części.
Sam się nie podejmę ale z pomocą, jesienią.....
Co Ty na to Koseś ?
Sam nie robiłem ,miałem młodego mechanika do pomocy ,koszt to 1200zł. Żeby było bliżej to mógł bym Ci pomóc naprawić bo to nic trudnego.
właśnie takiego kupiłem miesiąć temu. JCb 185-65 z silnikiem cummingsa 185 KM. Dałem 56 tysi i już około 25 w remont
A zdążył w między czasie coś zarobić ten ciągnik?
Czyli z tego wynika tak, że przy cenie ciągnika 60 tysi połowę trzeba jeszcze mieć na drobne remonty.
Mam mojego JCB od miesiąca - i jeszcze nie miałem okazji robić w polu.
Co do zakupu - wydaje mi się, że ciężko będzie znaleźć w polsce JCB e cenie ok 60 tys. by nic nie trzeba było robić. W tych pieniądzach można mieć coś do 2000 r czyli min 16-18 lat. Mi zależało na silniku Cummings - zatem wybór miałem jeszcze mniejszy.
Do dziś widziałem takie w polsce 2 szt z czego jeden jest mój
Koseś - będziemy musieli pogadać jesienią - może coś się wymyśli
I powiedz - wyciągałeś całą skrzynię ? Podjął byś się pomocy u mnie w wyciągnięciu, naprawie i założeniu z powrotem ?
właśnie tego chciałem chciałem zobaczyć.
Zastanawiam się też nad tym http://olx.pl/oferta/fastrac-145-jcb-ci … cea917a523 i tym http://olx.pl/oferta/jcb-fastrac-1135-t … 283281edbe
Roberto pierwszy to emeryt a drugi to opis mi się nie zgadza z modelem .......
Co do skrzyni to zwykła żaba wystarczy aby ją wyjąć ,ale wygodniej będzie ją rozkręcić na rewersie i potem dopiero na skrzyni właściwej zostawiając na silniku sprzęgło i półbiegi .
Pomogę chętnie ale mnie ogranicza mocno czas ,czyli od 8 do 15 mogę coś robić bo w pozostałych godzinach robię przy bydle .......
Jak tak sobie pomyślę to po 8 latach użytkowanie mam w sumie pierwszą poważną awarię i wydaje mi się że ktoś tam kiedyś grzebał i dobrze luzów na łożyskach nie zniwelował (łożyska stożkowe ). w przeciągu tych lat regenerowałem pompę wtryskową ,wymieniłem pompę wodną , założyłem nowe kule zawieszenia i dawałem do regeneracji głowicę co w sumie z obecną naprawą skrzyni i wymianą oleju daje jakieś 10500 zł.
Czy to dużo ? 8 lat już go mam i teraz podejrzewam że teraz kilka lat pochodzi ...... albo i nie
jack napisał/a:właśnie tego chciałem chciałem zobaczyć.
Zastanawiam się też nad tym http://olx.pl/oferta/fastrac-145-jcb-ci … cea917a523 i tym http://olx.pl/oferta/jcb-fastrac-1135-t … 283281edbe
Roberto zadzwoń do Jacka ma ładne traktory z Anglii może ma coś na placu za granicą z JCB
Dzięki Pietia.
i tak oto pojawił się u mnie żółty traktor
https://zapodaj.net/b809a7b3982e7.jpg.html
Strony Poprzednia 1 … 14 15 16 17 18 … 22 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Ciągniki » Fastrac JCB wszystko o nim
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo