Odp: Fastrac JCB wszystko o nim
Nie daleko mnie gościu ma na placu chyba z 10 sztuk fastracka .
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Ciągniki » Fastrac JCB wszystko o nim
Strony Poprzednia 1 … 7 8 9 10 11 … 22 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Nie daleko mnie gościu ma na placu chyba z 10 sztuk fastracka .
Koseś - a jakie ciężary ciągasz swoim JCB ??
Chodzi ci o przyczepy ? Przeważnie dwie przyczepy o łącznej masie 18t. więc go nie przeciążam ale zażyło mi się kiedyś podpiąć cztery przyczepy czyli jakieś 36t. jednak nie mogłem się rozpędzić więcej niż 40km/h bo ostatnia latała po drodze od prawej do lewej .
Właśnie chodzi mi o ciężar przyczep - mój zestaw przyczep załadowany waży ok 30 ton brutto
Do kumpla kiedyś gościu przywiózł wysłodki i miał 2Xhl z burtami po 140cm. Około 14 ton wchodzi. Tylko mówił że nie mógł też za szybko jechać bo mocno się na resorach bujały. Ale wymienił resory zwykłe na paraboliczne i koła od naczepy-wtedy zestaw szedł na pełnej prędkości
wielkie dzięki dla Kosesia za pomoc w poznawaniu fastraca. jak narazie to jest ciągle w fazie testów ale myłymi krokami do przodu
koseś jakie twoje JCB ma spalanie hmm na godzinę , chodzi mi bardziej o transport ?
Wojtas szczeże to nie nigdy nie mierzyłem tym bardziej w transporcie ale 20l na godzinkę to na pewno łyknie .
A powiedz ile czasu potrzebujesz na zaoranie hektara pola? Licząc paliwo na hektar to więcej wychodzi JCB czy Fortschrittem?
Kiedyś rozmawiałem z kolesiem co ma planacje wierzby energetycznej rozsiane po kraju i ma Fastraca ( tu jest na zdjęciach http://specmot.pl/1/12/Galeriah ) to mówił, że z naczepą 50 litrów na 100 km pusta czy pełna niewielka różnica.
Według mnie to w transporcie po prostym to ciągnik ma lżej jak np. przy orce, Marek co do waszych górek to się zgodzę że może więcej spalić bo nie raz byłem w waszych stronach zawsze mówiłem aby dojechać bo powrót mam z górki(prawie).
Przez moje gospodarstwo przewinęło 8 ciągników i zawsze większy od poprzednika palił mniej w polu.
Diablo, z tym spalaniem w polu to nie nie do końca tak jest wiem sam po sobie, forsz palił w polu mniej od MF ale za to dłużej robiłem, teraz zajmuje mi to połowę czasu a co za tym idzie są też oszczędności w paliwie ale na drodze to już to tak słodko nie wygląda bo czy pusty czy obciążony swoje musi spalic i się go nie oszuka jadąc wolniej. Koseś Ty masz w swoim Perkinsa chyba takiego jak w moim MF to na drodze gdzieś się mieści w 18L/h a przynajmniej tak wynika z moich obliczeń no ale mogę się mylic.
W tym roku 10ha równy kawałek to razem z poprzeczniakami zaorałem w 5,5godziny zegarowej niestety nie mam licznika do nalewania paliwa więc nie powiem jakie spalanie .Marku te spalanie jak podałeś to bardzo realne bo to już moc prawie 200KM.Jamir chyba mi się zdaje że silniki mamy inne bo w twoim jest serii A mój natomiast to seria 1006 zresztą podobno najbardziej udana seria stosowana w wielu ciągnika i maszynach rolniczych .
Koseś, chodziło mi bardziej o moc że przybliżona a nie o model bo różnica chyba koło 20KM bo reszty nie ma co porównywac na pewno lepsza kultura pracy bo to już inna epoka niestety i pewnie twój przy większej mocy spali tyle co mój przy mniejszej ale jedno jest pewne, żaden nie spali więcej niż mu wlejesz.
Dlatego ja zawsze na rezerwie jezdze
chodzi mi po głowie ... bo wczoraj koleś przejeżdżał zatrzymał się bo zobaczył CASE na podwórku i jutro ma to przyjechać zabrac ... więc w gre wchodzi coś szybkiego na drogę ... MTZ 920 , JCB lub CASE ale z szybką skrzynią
Jcb nie ma szansy przebić żaden z wymienionych jednak jakiej mocy szukasz ?
Wojtek zmieniasz ciagniki jak rekawiczki, ile wziąłes za case???
hmm mocy od 90-150max ... większy ciągnik =strata paliwa nie wykorzystam go w pełni
nie zmieniam tylko jest klient to brać ... jakoś nie mam oporów by złom pchnąć inny przywieźć .... patrzyłem już za case 1455 czy jakos tak ... kolos
wiem koseś że JCB nie przebiję ale musze wybrac alternatywe do maszyn które posiadam .. .a 40 km/h mi wystarczy
popatrz na mniejsze jcb 1115 lub 1135, 2135 są już za rozsądne pieniądze
Strony Poprzednia 1 … 7 8 9 10 11 … 22 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Ciągniki » Fastrac JCB wszystko o nim
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo