Temat: Kukurydziane Żniwa 2011

Panowie, za 2-3 tygodnie będzie już słychać ryk silników sieczkarni. Jak u was ma się sprawa ?
To był dobry rok na kuku, wysoka porosła jak tylko się ktoś trochę postarał a jest tego sporo, na około jak okiem sięgnąć szachownica pól z przewagą kukurydzy.

2

Odp: Kukurydziane Żniwa 2011

U mnie kuku bardzo ładna wyrosła.. sąsiad normalnie zadrosny jest o naszą kukuruzu smile  Wysoka jest w porywach do 3m będzie zaraz miała.. Jest już się umówionemu na koszenie ( znajomy przyjedzie sieczkarnia + ciągnik z zbierajką )  W tyg będe szykował obciążnik na tył do ZT żeby było dobrze ugnieść kuku i już rozrzutnik przyszykowany do wożenia tylko zbierającą musze przerobić i będe gotów na 4ha koszenia smile

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

3

To  fakt  dobry rok,  mokro kiedy brak i  nawet na piachu rośnie jak nabuzowana big_smile

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

4

U mnie 3 metry to ma co roku big_smile i 6-7 ha kładła c355 + mengele mb290. Tanio,wolno i w własnym zakresie smile

5

To wiesz dobrze jak się ma swój sprzęt wink My narazie nie mamy ale jak będzie kupowany to zapewne będzie to samojezdna sieczkarnia smile

+33 / -0 (chyba wink)

6

Ja 10 lat temu kupiłem moją za 3 tys. Na początku ciąłem 1 ha swojego i trochę po ludziach. Im więcej miałem swojej tym mniej po ludziach ale średnio 5-6 ha rocznie tnie bez żadnego wkładu. a pomyśl ile bym przez te 10 lat zapłacił za usługę..

7

Masz racje... w tamtym roku za skoszenie 2ha kukuruzu zapłaciliśmy ( sieczkarnia JD + ciągnik z przyczepą ) 1100zł.. W tym roku więcej bo więcej kukurydzy jest I wyjdzie 3tyś zapłacić.. a za tą kase można kupić dobrą sieczkarnię 1 rzędową i można pomału na spokojnie ciąć....

+33 / -0 (chyba wink)

8

koseś jak tam już obaliłeś kukurydzę i jaki plon wyszedł ci

9

u nas na kiszonke to tną juz dawno ..  w sumie to kończą a nawet widziałem w środe jak  kuku na ziarno charatali miała 33%

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

10

Scoda nie uwierzysz ale skończyłem w piątek z plonem ponad 11t. z ha. suchej masy a wilgotność z pola ponad 30%  odmiana pionierowska na wysuszenie 5.6ha poszło około 7t opału w postaci słomy.

11

a co koseś masz suszarnie ?

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

12

to ładny plon i ładna kasa przeliczając na ha

13 Ostatnio edytowany przez koseś (2011-10-09 16:30:15)

Tak mam suszarnię bębnową o wydajności mniej więcej  jednego ha kukurydzy przy dwukrotnym suszeniu na dzień

14

Umnie sąsiat wykosił na początku tygodnia wczesną na piachu miał 24%