1 Ostatnio edytowany przez draqon22 (2011-08-30 20:37:22)

Temat: Jak to jest?

No  jak  to  jest  że   nie  jest  tak  jak  powinno  być ?

2

Odp: Jak to jest?

O co Ci chodzi ? bo nie kumam.

3 Ostatnio edytowany przez Sebastian (2011-08-30 20:54:27)

Draqon chyba myśli nad tym że wszystko się dzieje "jak nie powinno " np. planujesz jedno a wychodzi jak zwykle   :hmmm: roll

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

4

najlepiej nie planować smile bo jak człowiek planuje to nic nie wychodzi...

Sprzedam U-4514

5

też sądzę że mogło być inaczej. trzeba nadrabiać przodków/

6 Ostatnio edytowany przez draqon22 (2011-08-30 21:36:05)

Odpuszczam Panowie .   Nie  chce  mi  się  już  dłużej  męczyć na  ziemi , sprzedaje  po 46 tysi  za  ha .  Będę  rentierem ,  niech  inni  się  męczą

7

Na pohybel zielsku ! :beer:
Wiela ty ziemi masz?

8

Czasem jak patrze na tych co puścili w dzierżawę to kurcze zazdroszczę,  leżą  nic nie robią i kasę mają tylko zauważyłem że palma odbija big_smile

9

30 ha poszło  pod  młotek .  Trudna  była  to  decyzja  a  czy  dobra  to  czas  pokaże

10

46 tysi co to za ziemie są ? chyba z ciężkim sercem ziemie puszczasz

http://img.userbars.pl/122/24382.jpg

11

Co przelało czarę goryczy ? ..

12

No właśnie dla czego sprzedajesz ?

13

palec Boży...

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

14

żeby rolnik puścił zemie musi pęknąć coś w środku jakiś żal lub smutek osiągnąć punkt krytyczny

http://img.userbars.pl/122/24382.jpg

15 Ostatnio edytowany przez draqon22 (2011-08-30 23:23:10)

Panowie  od  całej  sumy    którą  dostaję  za  ziemię mam rocznie sto  tysięcy samych odsetek ,a  to  jest    kwota  której  nie  przejem  ,  więc  po  co  mam  się  grzebać  w  ziemi?

ZT323  oddaję  bratu  za  friko  i  jak  go  oddam  to  już  nie  będę  forszajowcem hmm

16

Właśnie dowiedziałem się co cię z nami łączyło smile
Pozbycie się Forsza nie odsuwa Cię z naszej rodziny, smile

17

A kto Ci płaci 46 000 zł za ha ????

18

Też jestem ciekaw,mieszkam w sąsiednim powiecie i 26000 za ha to rekord w mojej okolicy.

19

rudemenes napisał/a:

A kto Ci płaci 46 000 zł za ha ????

W mojej  okolicy  to  jest  cena  można  powiedzieć  że  normalna .  Panuje  głód  ziemi .  Są  obszarnicy  którzy  kupują  po  50  i  wyżej   bez  chwili  zastanowienia  . Sprzedaję  po  sąsiedzku .  Kupujący  to    chodowcy  bydła  mlecznego .

20 Ostatnio edytowany przez rudemenes (2011-08-31 09:39:12)

46 000 zł za hektar to wg mnie dobra cena - sam bym sie poważnie zastanowił nad sprzedażą jakby ktoś mi dawał taką cenę.
Załóżmy, że masz 6 ton pszenicy z ha to przy cenie 1000 zł/t daje ci przychodu 6000 zł/ha. Żeby uzyskać taki plon, to trzeba sie moooocno napocić i wyłożyć kasy - ale załóżmy, że z tego hektara zostaje Ci na czysto 3000 zł, to żeby uzyskać z tego hektara 46000 to musisz robić 15 lat.
Wkładając 46000 na lokatę 5% to po roku masz z odsetek 2300 zł nic nie robiąc. Nawet jak od tego zabiorą podatek Belki to i tak Ci zostanie 2000 zł.
I teraz porównaj czy lepiej mieć 3000 zł uzyskane z jęzorem na plecach czy 2000 zł nic nie robiąc ????
Moje oblicznie są ogólnikowe, bo wątpie, żeby cena pszenicy cały czas była w okolicach 1000 zł/t. Jak sprzedaż 30 ha po 46000 zł to będziesz miał prawie 1,4 mln zł - przy takiej lokacie na pewno uzyskasz wieksze oprocentowanie, a poza tym nieprzejedzone odsetki będą też procentować. Ja bym sie chyba długo nie zastanawiał - z całym szacunkiem i miłością jaką darzę ziemie....