1

Temat: Biomasa.

Panowie wczoraj sprzedałem 20 ha kukurydzy do biogazowni po 100 zł za tonę , znaczy podpisałem umowę a w piątek mają zabierać , myślę że zrobiłem dobry interes ja mam pokazać gdzie moje pole i pilnować na wdze , koszą i zabierają swoimi maszynami i na swój koszt. Myślę że ze 60 ton z ha wyciągnę , a kolesie we wsi krzyczą że 70 -80 będą mieli , jedyny problem to taki że mam 7 ha kukurydzy 15 km od domu i nie chcą tam jechać , trudno skoszę na ziarno.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

Odp: Biomasa.

Ja uważam że takie uprawy i bioenergetyka ma ogromną przyszłość. Co do ceny nie mam najmniejszego pojęcia:)

3

Ciekawe czy uprawa buraków cukrowych  na biomasę jest opłacalna , małe zmianowanie by mi sie przydało  ? :hmmm:

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

4

To bardzo mocno rozwija się w Niemczech. Ostatnio rozmawiałem z klientem, który pracował u gościa co ma taką elektrownię i zasila nią całą wieś. Dodatkowo jeszcze układ wydechowy wykorzystuje do ogrzewania wody i interes podobno kręci się bardzo dobrze. Gość jest podobno z okolic Bawarii, a do zwożenia biomasy zatrudnia ludzi z Polski razem ze swoim transportem. Biomasę również podobno ściąga nawet z zagranicy, bo wszyscy okoliczni rolnicy, tak mu ceny podnieśli, że w ogóle nie opłaca mu się kupować od sąsiadów. Największy problem w całym tym przedsięwzięciu miał podobno tylko z odpowiednim silnikiem na gaz z biomasy, a reszta to przysłowiowa pestka.

www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl
- Raj dla stóp smile Najtańszy i najlepszy sklep w sieci - hurt i detal

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

5

Ja sprzedałem do biogazowni nowopowstałej w Rawie Mazowieckiej, gość dopiero rusza , muszę z nim pogadać to może zasiałbym mu żyta na zielonke a po życie kukurydzę , wtedy to mógłby być naprawdę niezły interes.

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

6

Na pewno jest to warte uwagi i pewnie takich biogazowni będzie pojawiało się u nas coraz więcej.

www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl
- Raj dla stóp smile Najtańszy i najlepszy sklep w sieci - hurt i detal

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

7

chłopaki tylko nie za dużo kukurydzy w płodozmianie bo całą próchnice z pola wywieziecie do biogazowi

Rolnik z powołania:-)

8

Zużytą masę będą musieli gdzieś wywieść , więc przywiozą nam żeby rozwieść po polu, tylko nie wiem jaka jest tego wartość i czy pola nie zakwasi , poczekam na wyniki badań.

9

U znajomego ( no wynik nie dokładny ale obrazuje) było 36 przyczep z hektara. Przyczepy na ogół 4,5 z drugimi burtami. Jaguar 840 z 6 rzędami to c360 z boku na jedynce góra dwójce..

10

wszystko sie spala na popiół i nie ma nic pawełek

11

u nas tez powstają 2 biogazownie ...    i już szukają  gdzie co moga dostac ..

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

12

Na takich warunkach jak ma Pawelg to też bym sprzedał trochę kukurydzy i nie trzeba by było suszyć .

13

joker-konin napisał/a:

wszystko sie spala na popiół i nie ma nic pawełek

Czyli najlepszy towar jaki można dac na pole.

Tel.795-243-626
Trudno jest byc ***, ale ktoś to musi robic...
https://web.facebook.com/JanMir-1851091 … page_panel
http://www.janmir.com.pl

Koledzy a ile wziąć za bele słomy 120/120. Jakiś koniarz chce ode mnie 30 sztuk i nie mam pojęcia ile zaśpiewac za to.

15

U mnie byli u każdego kto ma kukurydzę i powiem wam że ludzie są chętni sprzedać , ja się napalam żeby mu jeszcze żyto zasiać jak zabierze w maju to kukurydza spokojnie urośnie na zielonkę. Gość chce zawierać 15-20 letnie umowy na dostawy , powiedziałem mu że zobaczę jak na tym zarobię jak będzie ok to czemu nie.

16

panowie 15 lat to zadługo możesz sie wkopać trzeba uważać a biomasa drożeje i mleko też zdrożeje bo potrzeba tych samych surowców do produkcji a polska bodajze do 2020 ma robić 25 procent energii z ekożródeł a narazie jest 3 procent

17

u mnie chcieli postawic biogazownie ale mieszkancy sie nie zgodzili bylo to dwa lata temu chcieli placic 70zl/t zebrac i dac swoje nasiona a nawet dali ludzie posieli i na ziarko kuku wykosili

niewydostanieszsie napisał/a:

Koledzy a ile wziąć za bele słomy 120/120. Jakiś koniarz chce ode mnie 30 sztuk i nie mam pojęcia ile zaśpiewac za to.

W ciepłowni dają mi po 35 za sztukę balota.

19

W zależności od miesiąca odbioru cena w przedziale od 120 do 140 zł netto za 1t.
Im później tym drożej.

Historia: C-355, C-330, Pronar MTZ 82 SA, Massey Ferguson 595 MK II,
Zetor 411 (eksportowy 4011 bez peumatyki), C-360,
Aktualnie: Same Saturno 80...
Poszukiwany:ZT 303

20

dajcie chłopaki jakieś namiary na nich