1

Temat: Różnicowanie w kierunku działalności nierolniczej

PAnowie co myślicie o tym naborze ...  jesto dośc ciekawy ... i można by było wziąc  na ten program ciągnik  rolniczy  z pługiem do odśnierzania dróg ...  przy okazji by jeszcze ten ciągnik  robił w polu ...  co otym myślicie ?

ktos korzystał z tego  programu ?
jak to się ma w rzeczywistości ?

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

2 Ostatnio edytowany przez tomek1974 (2011-10-06 20:29:00)

Odp: Różnicowanie w kierunku działalności nierolniczej

Ja miałem zamiar ale odechciało mi się latania i pisania tych podań ,do tego ODR za biznes plan wołał 500zł +300zł więc podziękowałem ,wole kupić maszyny(używane) za swoje i nikogo po tyłku nie *****.

3

A tur z łyżką może być do odśnieżania.. ? big_smile

4 Ostatnio edytowany przez bamreras (2011-10-06 21:07:44)

jak do tura dorzucisz chwytak do bel i weźmiesz owijarkę to możesz to rozpisać na usługi robienia sianokiszonek. sąsiad wuja tak zrobił, ale do zestawu wziął jeszcze prasę.

ja osobiście myślę o tym programie (na razie i tak nie mogę), by kupić pare maszynek (agregaty, pług,prasa), no chyba że modernizacja ruszy to zaraz lece kwity pisac....

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

5 Ostatnio edytowany przez zorak (2011-10-06 21:36:13)

gdybym tylko opłacał krus to już w poprzednich naborach pisał bym o ciągnik + tur + prasa + owijarka jako na usługi. Wojtas jeśli tylko podłapałeś temat to składaj wniosek bo to po prostu okazja na wyrwanie sprzętu za małą kasę i nie bój się tak jak Tomek papierków a tym bardziej kilkuset zł jakie wydasz na plany, zaświadczenia i inne dokumenty. Poza tym przy pomocy instrukcji i porad osób które już to robiły można wszystko zrobić samemu - Przynajmniej masz pewność że jest to zrobione dobrze bo ODR nie zawsze zrobi dobrze - wiem coś o tym.

gg 5118068

6

czyli cały zestaw do robienia usług i już przechodzi ? ciągnik + tur + chwytak + owijarka i mogę brać ? zasady takie jak do mlecznych ? czyli zwrot prawie 50 % i sprzęt do 4 lat ?

7 Ostatnio edytowany przez zorak (2011-10-06 21:52:12)

nie chcę nikogo wprowadzać w błąd bo ja się tym interesowałem kilka lat temu i już nie pamiętam (tyle programów czytałem że mam prawo). Na pewno trzeba założyć działalność gospodarczą na usługi tym sprzętem i zapewne wykazywać jakiś obrót ale to już trzeba doczytać w programie. Z tego co pamiętam to przynajmniej rok trzeba opłacać KRUS.

gg 5118068

8

z tego co się oriwntuję to do 5 lat, lecz różnica w ceanach jest mała i lepiej kupować nowe. Zwrot to 50% inwestycji, ale maksymalnie 100 tysięcy netto. czyli całkowity koszt inwestycji to 246 tysięcy. Wniosek nie jest łatwy przynajmniej części z przeliczeniami, mam to właśnie w łapach i ogląda, reszta we wniosku to pikuś. Jak patrzę na te tabelki z przelicznikami to już wiadomo że sam tego nie zrobię, muszę poszukać gdzieś już wypełnionego i modyfikować go.
termin realizacji można rozłożyć na dwa etapy, można wystąpić o zaliczkę to akurat bezsens bo wszystko i tak opiera się o bank... kumpel w zeszłym roku kupił tak nowiutkiego klasa.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

9

właśnie się zastanawiamy nad nowymi maszynkami . i by sie wzieło nowy  ciagnik do tego jakiś agregat ..  tylko jak to jest dostajesz 100 tys i  co to tak za darmo ?  nie chce mi sie wierzyć to trzeba oddac ?  w jakim terminie ?

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

10

te 100tyś są dla ciebie (coś w rodzaju zwrotu części poniesionych kosztów). warunki jakie musisz spełnić są rozpisane szczegółowo w ustawie. m.in. musisz założyć tą działalność gosp. i wykazać minimalny obrót (raz na jakiś czas faktura wystawiona na sąsiada).

11

Wojtas ale nic nie trzeba oddawać - chyba że czegoś nie dopilnujesz. Dostajesz 50 % kasy jaką wydasz jednak nie więcej jak 100 tysi tak jak Fenol napisał. Jeśli chcesz założyć np interes z belowaniem i wydasz na maszyny 200 tysi to oddadzą Ci 50% ale zapewne nie masz tych 200 więc bierzesz kredyt na 200 tyś od którego płacisz 8 czy 10 % odsetek zanim Ci nie oddadzą tych 50 % ale jak Ci oddadzą to i tak zostaje Ci do spłaty drugie 50 % co przy 10% odsetek nie jest mało i trzeba to szybko spłacić aby nas odsetki nie zjadły. Dobrze jest mieć kilkadziesiąt tysięcy swoje aby nie zadłużać się w banku.

gg 5118068

12

zorak z tym że mało który bank jak da ci kredyt będzie zadowolony z twojej szybkiej spłaty. zazwyczaj jest takich haczyk w umowie kredytowej iż przedterminowa spłata będzie groziła karami umownymi...
Kredyt tak ale na czas możliwie jak najkrótszy.

13

Tak ale co z tymi fakturami ? nie ma żadnych kontroli ? jak się taką fakturę łatwi ?

14

Bank spółdzielczy daje na ile chcesz i spłacasz kiedy chcesz tzn bierzesz kwotę i za 3 miesiące spłacasz kwotę jaką odda Ci unia i resztę możesz spłacić tak jak masz w umowie lub wcześniej i od pomniejszonej kwoty płacisz oprocentowanie. Bank i tak na tym zarabia bo pobiera prowizję i przez te 3 miesiące od całej kwoty też troszkę oprocentowania zapłacisz no i pozostaje jeszcze reszta do spłaty czyli drugie 50% kwoty na wysokim oprocentowaniu.
A co z fakturami - zawsze na jakąś usługę wyjedziesz więc faktura będzie a jeśli będzie mało usług to zapewne masz sąsiada z którym dobrze żyjesz lub wystawisz po jednej fakturze dla kolegów z FF i sprawa załatwiona.

gg 5118068

15

no więc tak zakupuje ciągnik  warty  80 tys  za swoje  pieniądze i  dopiero składam wniosek ?  czy pierw składam wnioske jezeli dostane   że uzyskałem  taką unijna dopłate w wysokosci 50% to dopiero leze do banku  załatwiam pozyczke kupuje grata  i zawoże wypełnione papierki tam gdzie trzeba  i zwracaja kase ?

tylko jesli jest to działalnosc pozarolnicz to trzeba załozyc firme ?    na założenie firmy  tez chwile  trwa  i kasy trzeba ....  hmm  może mi ktos to krok po kroku  wyjaśnic ?

16 Ostatnio edytowany przez zorak (2011-10-06 23:18:28)

Wojtas na forum można tylko coś dopytać i tylko tyle. Moja rada to czytaj program i instrukcję - kilka razy a jak czegoś nie kumasz to pytaj. Ja tak robiłem jak składałem na modernizację i  MR (w przypadku kredytu młody rolnik dużo pomógł mi rudemenes). Kolejność zapewne jest podobna czyli: w terminie składasz komplet papierów i czekasz na odzew. Jeśli są poprawki to poprawiasz a jeśli nie to dalej czekasz na podpisanie umowy I jeśli już masz podpisaną umowę w ręku to dopiero bank i załatwianie kasy i maszyn. Po zakupie piszesz wniosek o zwrot i czekasz na kasę, a jak już ją dostaniesz to kontrola, kontrola, kontrola. Niestety nie wypowiadam się na temat działalności ale wnioskuję że musisz ją założyć przed kupnem maszyn bo w końcu maszyną są na działalność i muszą być zakupione na firmę.

gg 5118068

17 Ostatnio edytowany przez Fenol (2011-10-07 08:34:13)

nie, jest konkretny termin inwestycji  ja wpisałem po dostaniu dopłat będzie kasa jeszcze ze sprzedanej pszenichy.  Jeżeli chodzi o bank to idziesz do nich z biznes planem i w oparciu o niego dobrane jest finansowanie. ale jest tak jak pisze zorak, bank chętnie idzie na takie rzeczy bo wie że za kilka miesięcy dostanie połowę kaski. Co do utrzymania firmy, idzie to obejść w pewnym stopniu. Możesz założyć dodatkową działalność będąc rolnikiem, ale... Nie możesz zarobić więcej niż bodaj 8 tysięcy rocznie bo onaczej wywalą Cię do ZUS. Czyli, biznes plan musisz napisać tak aby amortyzacja zjadła twój zakładany dochód włącznie z zarobkiem, dzięki temu nic nie zarobisz. Czyli inwestycja za 200 tysięcy na 5 lat- twoja amortyzacja a teraz wyobraź sobie że po odliczeniu wszelakich kosztów z paliwem włącznie zarobisz więcej i wykażesz dochód smile moim zdaniem trudna sprawa. No w każdym razie to jest kluczyk. w ten sposób maksymalnie zaoszczędzisz, zostaje księgowa i utrzymanie firmy. A teraz ku przestrodze. Kumpel jeździ na kontrole starego różnicowania i kilku gości usadził na tym że np facet kupił prasę i miał wpisane założenie 200 balotów rocznie, prasa ma elektroniczny licznik i pokazała 8 tysięcy balotów a facet zabłysnął fakturą tylko ze te minimum które miał we wnisku czyli 200. Sprawa poszła do skarbóki. Także drogie dzieci ostrożnie z mth i hektarami w każdym razie trzeba to tak zrobić aby nie było miernika. Bo co to za kłopot wejść do ciągnika i rzucić okiem na licznik.

i jeszcze jedno aby móc mieć dodatkową działalność musisz być ubezpieczony w krus 3 lata jako rolnik.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

18

Cały pic tego pomysłu polega na tym aby wypędzić na 5 lat(bo tyle trwa realizacja unijnych projektów - czy Ci to się opłaca czy nie, pod groźbą zwrotu dotacji z odsetkami) rolnika z KRUS-u do ZUS-u. Więc to też trzeba uwzględnić we własnym kosztorysie. Firmę trzeba założyć i koniecznie VAT rozliczać na zasadach ogólnych , bo maksymalnie do ugrania jest 46000. Po zatwierdzeniu wniosku z biznesplanem podpisujesz umowę z ARiMR i zakładasz firmę, kupujesz sprzęt, zanosisz faktóry na zakup sprzętu do ARiMR i po kilku miesiącach otrzymujesz zwrot połowy ceny netto.
Tak na prawdę to jest dobry projekt tylko dla kogoś kto zamierza na prawdę zająć się jakąś działalnością pozarolniczą, albo działa już od dawna w szarej strefie i za unijne srebrniki chce się ujawnić.
Krótka kalkulacja na dziś Składka miesięczna ZUS 890,14 razy 60 miesięcy 53408 minus składka KRUS 345 razy 60 miesięcy tj20700 co daje wsadzone psu w d...32708 plus do tego minimalny podatek PIT niechby 200zł razy 60miesięcy daje kolejne 12 tysięcy wsadzone jw Księgowa za prowadzenie dokumentacji poprosi o kolejne 200 zł miesięcznie w związku z czym kolejne 12000 wychodzi nam z kieszonki Już mam 56708 Jeśli doliczyć do tego koszty kredytu to beneficjentami projektu jest przede wszystkim nasze złodziejskie, państwo oraz sprzedane już dawno banki. Rolnik ma tylko bezcenną satysfakcję z posiadania nowego sprzętu i ewentualną wizję zarobienia nim kokosów na usługach. Bardziej miraż niż wizja ale niech będzie.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

19

MAREKPE napisał/a:

...
Krótka kalkulacja na dziś Składka miesięczna ZUS 890,14 razy 60 miesięcy 53408 minus składka KRUS 345 razy 60 miesięcy tj20700 co daje wsadzone psu w d...32708 ...

A nie pomyliłeś się Kolego co do KRUS-u? Nie jest to przypadkiem 345, ale na kwartał, wtedy będzie tylko 345*20 = 6900... i wtedy psu w d... 46508.. sad

20

Zgadza się

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia