221

Odp: Dyskusje czasowe.

Mógłbym takie opowieści czytać do rana.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

222

Myślę że czas zwrócić uwagę na ten temat składka zdrowotna do 6ha przeliczeniowych państwo płaci składkę powyżej 6 ha przeliczeniowych płacimy 1 zł + ilość domowników tak ma być do 2013.Następna sprawa składka emerytalna likwidacja K,R,U,S przejście do ZUS taka jest propozycja rządu Nikt nas rolników o zdanie nie pyta ani nie konsultuje ze związkami rolniczymi a czym to nam grozi chyba się domyślacie,myślę że warto o tym podyskutować i wyrazić swoją opinię na tym forum

223

Mam pytanie , bo nigdzie o tym nie słyszałem , czy ustawa przewiduje wyższe świadczenia emerytalne dla rolników powyżej 6 ha przeliczeniowych , tzn tych co będą płacić wyżej wspomnianą złotówkę na miesiąc ?

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

224

Moim zdaniem to krus-u nie zlikwidują .Opłacanie składek zus (w zależności od kwoty)grozi upadkiem małych i średnich gospodarstw.Chyba że tona zboża będzie kosztować średnio 2tyś ,kilo świniny15zł itd.Większość nie da rady tak mi  się wydaje, tym bardziej że wszystko pikuje do góry począwszy od paliwa na rzeczach pierwszej potrzeby skończywszy a rolnika produkty balansują na granicy opłacalności

TEN NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW KTO NIC NIE ROBI big_smile

225

Marek jesteś w błędzie zrobią co będą chcieli tak jak teraz oraz wcześniej podnosząc składki dla tych co mają ponad 50ha. przeliczeniowych i dzięki temu mam składkę 1220zł. na kwartał KRUSu.

226

Może jestem w błędzie ,ale może znajdzie się ktoś w tym dzikim kraju co się upomni za tym"bogatym" chłopem.Zastanawiam się jak ten problem rozwiązują inne kraje np.niemcy,francuzi ,holędrzy.Przecierz u nich też są jakieś małe i średnie gospodarstwa które liczą 10,20 30 ha

TEN NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW KTO NIC NIE ROBI big_smile

227

To co ja się orientuje, to chcą wprowadzić podatek dochodowy i od obrotów naliczać ubezpieczenie w Z.U.S Następna sprawa to wiek emerytalny dla kobiet i mężczyzn do 67 roku  życia, z resztą Donald w swoim expose mówił o tym, nie pytając nikogo o zdanie. Myślę, że idą  ciężkie czasy, jak się nie przeciwstawimy idiotycznej propozycji Tuska.Nawet nie szanuje kobiet, niech swojej żonie każe pracować ciężko do 67 roku życia, a nie naszym kobietom rolnikom.

228

Chłopie , a czy uważasz że dożyjemy 67 roku życia , ja szczerze w to wątpię chodzi o to żebyśmy płacili  a nie zdążyli wżąć .

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

229

No i jeszcze nasze dzieci szybciej mają zacząć pracę, bo do szkoły pójdą już w wieku 6-ciu latek....

www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl
- Raj dla stóp smile Najtańszy i najlepszy sklep w sieci - hurt i detal

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

230

Coś mi się zdaję że rządy  PO długo nie potrwają jak nas dalej będą mieli w d...e smile

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

231

Piotrze tylko gdzie będzie ta praca jak będą staruchów męczyć do 67 lat, zamiast w wieku 60 puszczać na emerytórę i niech zwalniają miejsca pracy dla młodych.

232

To już zaczyna podchodzić pod pracę niewolniczą :uuuu: Jeszcze troche a nie będzie  kim władać !

233

No nie wyobrażam sobie siebie w wieku 67 lat(jak dożyję ) , jako człowieka zdolnego do samodzielnego prowadzenia gospodarstwa , to przecież będzie się ledwo nogami powłóczyć . Dla mnie szok.

234 Ostatnio edytowany przez Sebastian (2012-01-12 23:46:00)

A co ja  mam powiedzieć ja  jestem młody , nie chcę myśleć co mnie czeka na staroćś ,  jak dożyję .
Pewnie mądre głowy  powiedzą że 67 lat to za mało  !

235

No chyba że wtym szaleństwie jest metoda , psioczymy że za długo a to może chodzi o to że z emerytury na żarcie będzie mało , a nasz zapobiegawczy premier może to przewiduje i dla tego podnosi wiek emerytalny żebyśmy podatki płacili a z głodu nie zdechli .

236

no widzisz Paweł,  proste nie? wink
żarty na bok. Mnie pierwsza sprawa która wk... najbardziej to że rząd podtrzymuje patologię. Zejdźmy na ziemię z tego co robisz trzeba uciułać jakieś pieniądze, sad, bydło, warzywa, mleko, obszarnik i dopłatowiec musza zarobić i oddać część kabzy mądrym głowom którzy zadbają o wyborców jak nikt inny. Chodzi mi o to że jak jakiś buc ma od 10 lat warsztat i kupił 1ha ziemi aby się podłączyć do krusu i opłacić sobie Comerschiala na boku bo go stać, czy ten pieprzony przykład rolnika który ma 1000ha i jeszcze jest taksówkarzem. Po prostu rząd nie chcę obnażyć prawdy że rolników produkujących na runek jest no powiedzmy 300tysięcy a reszta to albo wegetacja albo ściema. Ale wszyscy wrzuceni są do jednego wora a że brakuje kasy to wszystkim w tym worze się podkręci śrubę. To nie jest rozwiązanie, zmiany są potrzebne i ich nie unikniemy ale obraża mnie to że tak bezczelnie ludzie którzy na moje nie mają pojęcia o kondycji wsi chcą wdrażać siłowe rozwiązania. Uszczelnić system wywalić z niego trutni a nie będzie bolał budżet, ale ale a co zrobić tymi którzy zostaną z niego wywaleni? Pomijam tych którzy mają własną działalność vide warsztat samochodowy (przykład paru znajomych) ale co z tymi malutkimi gospodarstwami? Oni zostaną przerzuceni na nasze barki i oni przetrwają a my padniemy. Może jak jestem głupi i nie dostrzegam drugiego dna może te zmiany są dobre i przemyślane.
Jak ktoś z boku popatrzy to się pewnie ciężko zastanawia ale ci rolnicy mają fajnie tak mało płacą i gamonie jedni tak się czepiają że ktoś im chce złotóweczkę dołożyć?

Pamiętam jak szefo zapytał mnie ile w Polsce jest rolników, i jak odpowiedziałem to pierwsze jego słowa były "wiec jesteście silni". No tak jak lepper rozumni szałem.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

237

Zauważyliście, że limit litrów ON na hektar zmalał z 86 na 81 i coś tam? Dziś kartkę od sołtysa dostałem i tak zauważyłem... Niby te 10 groszy podnieśli ale co to jest jak paliwo poszło tyle do góry

238

Silą motoryczną polskiej gospodarki jest rolnictwo i to wiedzą rządzący, niezrozumiałe jest to co próbują robić z rolnictwem. Olbrzymia część gospodarstw rolnych jest towarowa. My polscy rolnicy jesteśmy silną grupą zawodową, aczkolwiek nie lubianą przez rząd Tuska, dlatego że nie głosowaliśmy jako wieś na PO, dlatego zaczynamy mieć z tego powodu problemy.

239 Ostatnio edytowany przez Sebastian (2012-01-14 00:09:28)

Rolnik silny ale głupi przynajmniej  tak myślą poniektórzy . Pewnie PO bada ILE JESZCZE ZNIESIEMY ZA NIM ZACZNIEMY STRAJKOWAĆ ?  PO chyba na prawdę chce załatwić polską gospodarkę na cacy . Tak jak kiedyś próbowało  AWS .

240

Ja jestem za wprowadzeniem pełnej rachunkowości dla wszystkich gospodarstw, nawet i podatek dochodowy nie byłby taki straszny a to dlaczego? Wszystkie gospodarstwa muszą zapłacić 200zł miesięcznie księgowej więc te co maja 2-3 ha nie dałyby rady i pozbywały by się gospodarstw i tu szansa dla mnie na zakup lub wzięcie w dzierżawę, co do podatku to co roku zapisuje dochody i wydatki w 2011 więcej wydałem niż zarobiłem, przeciętnie zostaje mi kilka tysięcy rekordem było 10, a samych dopłat więcej biorę a jak wiadomo dopłaty nie podlegają opodatkowaniu. reasumując nie płaciłbym podatków, bo warunkiem wprowadzenia dochodowego jest likwidacja rolnego

Rolnik z powołania:-)