1,261

Odp: Dyskusje czasowe.

Ja straciłem przodków nad Zbruczem, w 45 przywieziono ich na zachód, z jednej strony mnie to boli z drugiej strony co mam mieć do Ukraińca w moim wieku? Jaką on ma odpowiedzialność, razi mnie nienawiść ich do nas, ta dzisiejsza, wiem że nasi uskuteczniali odwet i spirala nienawiści się nakręcała. Sama istota zbrodnie gdzie Ukraina miała być czysta-Ukraińska bez Polaków jest chora. Z resztą sporo mi dziadek opowiedział i widziałem że nie chciał za wiele mówić, siedziało to w nim. W mojej głowie temat "kresów" już dawno odpuściłem, bo w imię czego?
Dziadek mówił że we Lwowie na PKP był napis "Lwów zawsze wierny Rzeczypospolitej". Piękne.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

1,262

Dzis opowiadał kolega mojego taty jak w latach 60 pracował na budowie pod ukrainska granica (wiecej tam ukrainców mieszkało niz polaków) mówił ze  w tych latach jeszcze bandy ukrainskie po lasach biegały a w planach była ukraina az po san

Rolnik z powołania:-)

1,263

To też dziwi mnie taki entuzjazm naszych władz do ukrainy jak społeczeństwo nie chętnie na to patrzy.

1,264

Pajej napisał/a:

bandy ukrainskie po lasach biegały a w planach była ukraina az po san

jak Banderowiec wyganiał moją babcię zwracał się do niej "wy za san"

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”

1,265

Po pierwsze to Ukraińcy też są ludzmi i pracuja w Polsce  tak jak i my na zachodzie Europy, Relacje miedzy polakami a ukraińcami nigdy nie były dobre ze wzgledu na nacjonalizm ! ale to tyllko dzieki Stalinowi który zggłodzil prawie 8 milionów ukraińcow oni nigdy nie byli wolni tak ich komuna aż do dziś ubezwlasnowolnila - że w końcu podnięśli  głowę i oby wytrwali   bo wolna Ukraina to spokój w polsce i powrót  normalnośći  w relacjach między nami i w końcu przeproszą polaków za swoje zbrodnie  czas pokaże kto ma rację.

1,266

Tak akurat przeproszą, i co ma "wolność " ukrainy do spokoju w Polsce ? Nasi politycy powinni brać przykład z zachodu gdzie to wszyscy są ostrożni w w kwestii ukrainy a polacy ganiają na majdan jak na pielgrzymkę .

1,267

Właśnie ciekawie mnie jak w razie czego role odwróciłyby się........

1,268

Jak kiedyś powiedział mi jeden ukrainiec " jak by pop siekierku pokropił ... to by lacha poszedł rizać" (czy jakoś tak)

1,269

Nie rozumiem czumu wejście ukrainy do unii równa się wolność dla nich przecież w unii nie ma wolności tylko przepisy na wszystko.Po drugie czy oni są pod jakąś okupacją?

1,270

niema obaw że Ukraina trafi do UE. Mateczka ROSJA nie pozwoli na taki numer .Putin to nie Jelcyn  trzyma imperjum za ryja.... nam się udało.

Leszek   dla kolegów'

1,271

A co nam się tak udało z tą unią nie widzę zachwytu. Oni też nie wiedzą co chcą, myślą ze to miód malina i aby wpierot do uni.

1,272

Z tą unia wiadomo są plusy i minusy,

mdw

1,273

To jest próba sił Unia kontra Rosja   - Która nie chce stracić Ukrainy spod swoich wpływów a dążeniami młodych ludzi do godziwego zycia w Europie - jutro  Janukowycz  zdecyduje  czy z Moskwą  czy Brukselą- jak sie liczy z Ukraincami to nie podpisze  uni celnej z Moskwą  w co nie wierzę ? i dopiero wkurzy narod- i ciag dalszy  na Majdanie?

1,274

Taktor,ty sie nie gniewaj ale radze ci zmien dilera.Ja naprawde nierozumiem twojego zachwytu tym bandyckim narodem 90% to dzicz.I za zadne skarby zdania nie zmienie

1,275

na UE   można sobie ponarzekać ? .a ciekawy jestem jak by wyglądała Polska bez tych euro na rozwój ? może za słabo to wychodzi  . mam obawy że bez UE  było by u nas podobnie jak na Ukrainie.

Leszek   dla kolegów'

1,276

A że dzicz to szczera prawda.

Leszek   dla kolegów'

1,277

O nas też tak mówili  w Europie zachodniej- a dzisjaj  co ????

1,278

papiętam jak szefo nie mógł pojąć że poloki ubiegają się o socjala jak dzieci mieszkają w polsce a nie w UK, jemu w głowie się to nie mieściło.

1,279

nie warto o nich się spierać .jeszcze nie są sami na to gotowi.  za krzywdy nie przeprosili .a mają za co .wredny naród.

Leszek   dla kolegów'

1,280

sarast napisał/a:

na UE   można sobie ponarzekać ? .a ciekawy jestem jak by wyglądała Polska bez tych euro na rozwój ? może za słabo to wychodzi  . mam obawy że bez UE  było by u nas podobnie jak na Ukrainie.

Halo halo Panie! Od wejścia polski do ue maszyny rolnicze podrożały średnio o połowę, a stal o 300 procent. Więc jedno w drugie poszło tylko mamy obowiązek wywiązywać się z wymogów. Ten kto podjął się modernizacji na początku, to faktycznie dobrze wyszedł. patrząc na dzisiejszy stan rzeczy. Ogólnie i tak myślę że lepiej byłoby bez unii. Kiedyś MarekPe fajny wykładnik walnął, jak on to widzi i całkiem Go popieram. Unia dała, unie zabierze jak nabrał chłop maszyn i na ratę za graty 28ha rzepaku w tym roku nie wystarczy. Wszystkiego pola 80. Nie mamy nic swojego i nikt nie jest od nas zależny, tu jest problem. Gdzie w zeszłym roku rzepak połowę droższy i tak ze wszystkim.........