121

Odp: Dyskusje czasowe.

Panowie nie ma co się oszukiwać jesli dalej będziemy w krusie to nasze emeryturki będą głodowe. Trzeba wymyślić coś innego. największy problem ze składkami do ZUS będą miały małe gospodarstwa takie do 50 ha obszarnicy dadzą sobie radę.

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

122

Tylko pracownik który zarabia 1500zł brutto ma nie wiele większą emeryture niż rolnik .Państwo polskie zaczyna znów przejadać składki emerytalne .Przecież pożyczyli sobie składki z II filaru bo im już brakowało .Pewnie że duże gospodarstwa to zniosą ,ale takie pięcio -dziesiecio hektarowe jak będą musiały wnosić wysokie opłaty to prawdopodobnie nie będą płacić jak nie będzie ich stać.

TEN NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW KTO NIC NIE ROBI big_smile

123 Ostatnio edytowany przez goldenarts (2011-11-23 20:23:52)

marek2011 napisał/a:

... nie będą płacić jak nie będzie ich stać.

To niestety nie jest takie proste...
Jak prowadzi się działalność gospodarczą, to nie ma opcji żeby nie płacić... Bardzo szybko ZUS wszczyna postępowanie komornicze, a ci zabierają co się da...

U rolnika jeśli by tak było to najłatwiej będzie zająć i spieniężyć sprzęt i ziemię, wieć to nie takie proste nie płacić....

Powiem tak, prowadzę dg od 12 lat i nikt mnie nie pyta czy mam na ZUS... jeden dzień spóźnienia z przelaniem którejkolwiek ze składek i już są monity, na które trzeba pisać podania do naczelnika oddziału ZUS o uznanie nieterminowo wpłaconej składki...

I tak od tych 12 lat po prawie 900zł na m-c psu w d..ę... a do lekarza i tak prywatnego bo na NFZ to prędzej człowiek wykorkuje... a ostatnio przysłali mi wyliczenie emerytury - na chwilę obecną 270 zł, a jak będę żył i płacił do 65 lat to 700 zł (może)...

Pozdrawiam
Rafał

124

Piotrfire Ja się martwię czy dożyje do emerytury a nie jaka wysoka ona będzie.
goldenarts Komornik nie może tak łatwo zabrać rolnikowi maszyny. Mam znajomego komornika i prosiłem go zeby mi dał znac jak cos bedzie na licytacji to mi wytłumaczyl ze zeby rolnikowi cos zabrac to jego dług musi byc juz na prawde wysoki bo inaczej on jest jakoś chroniony

Rolnik z powołania:-)

125

Jak przeniosą krus do zus to zaraz idę na pół roku na chorobowe(trochę przerwy i znowu) i to państwo będzie mi dawało kasę a nie ja.Jeśli myślicie że mnie złapią to się grubo mylicie,wiem sporo na ten temat ale na razie nie kombinuje.

126

tak jak Papej mówi
ooo laptopa moze zabrać
ale bądźmy optymistami
Palikot nie ma zamiaru zrównać naszych składek i ty co prowadzą DG
Po prostu chce zlikwidować darmozjadów siedzących w krusie.
A na pewno nie bedzie równych stawek dla tego co ma 8 i 80ha

127

tomek1974 napisał/a:

Jak przeniosą krus do zus to zaraz idę na pół roku na chorobowe(trochę przerwy i znowu) i to państwo będzie mi dawało kasę a nie ja....

Nie bardzo wiem jak to będą chcieli zrobić w rolnictwie, ale w jednoosobowej dg nie można wykonywać pracy, czyli trzeba by zamknąć działalność na czas choroby... sad nawet żona co legalnie może pomagać w DG na czas choroby nie może "samodzielnie" pracować w tej działalności...

128

A czy jest w zusie tak że pracodawca co zatrudnia 2 osoby płaci mniej swojej składki  niż ten co zatrudnia 100 ludzi ? chyba nie ! a każdy ma inny dochód z racji zatrudnianych pracowników więc nie rozumiem dlaczego hektary mają być wyznacznikiem wysokości składki ubezpieczeniowo -rentowej ?

129

Przestańmy prowadzić dyskusję pt. "jak to będzie"
Poczekamy zobaczymy na razie konkretów nie ma
Jak będą, poczytamy
Jak będą złe, to weźmiemy gównomioty i szambiarki pojedziemy do miasta powiedzieć im że coś tu śmierdzi.....

130

Jakoś i tak będziemy musieli dać rade, dobrze gadasz "Krzysiek"

131

Jakby tak szybko chcieli licytować to połowa ludzi w polsce mieszkała by na ulicy, a znaczna część przedsiębiorst która się ociąga ze skłatkami do zus wystawiona była by na licytację.CZy rolnik może przejść na wcześniejszą emeryturę,przecież nie jeden z nas zasuwał na roli od dzieciństwa z wiekszym lub mniejszym zangażowaniem.

132

Rząd RP nie liczy się wogóle z rolnikami po cichu promuje dzierżawców i właścicieli latyfundi w naszym kraju.A PSL agonalnie protestuje przeciw takiej polityce będąc w koalicji z PO a to dlatego bo wiedzą że rolnicy nie są zrzeszeni w związkach zawodowych i dlatego mają nad nami przewagę jak długo czas pokaże.

133

marek2011 napisał/a:

CZy rolnik może przejść na wcześniejszą emeryturę.

Może i to na wiele korzystniejszych warunkach niż w ZUSie

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

134

Ciekaw jestem jakie warunki trzeba spełnić .Muszę udać się do krus-u .To mnie pocieszyłeś MAREKPE.Może już sie kwalifikuję .

135

Proste Wiek Kobieta 55 lat, mężczyzna 60 lat i do tego wymagane (przede wszystkim składkowe) lata pracy i ubezpieczenie w KRUSie, ZUSie. Na początek 75% emerytury i co rok + 5% W wieku emerytalnym staruszkowie uzyskują 100% emerytury rolniczej. Dzięki tej możliwości moi za tydzień będą obchodzić 9 rocznicę, a ja już 9 lat kręcę lody w oparciu o gospodarstwo rolne. Mamma miia!!!

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

136

Panowie, jak będzie tak będzie ale troszczcie się o najbliższych. W okolicy próbowano porywać dzieci, w 3 miejscowościach. Kobieta podeszła pod samą szkołe. 1 dziecko chyba porwali, w samym Toruniu też chyba coś takiego się działo. I podobno to na organy... Nie ogarniam tego, jak można zrobić coś takiego ? Co za ludzie są na tym świecie ? Wystarczy że pomyśle o tym dziecku, płaczącym, wołającym mamy i łezka kręci się w oku. Nie straszę nikogo tylko uczulam, tak na wszelki wypadek, bo teraz dzieci wracają ze szkoły to często robi się ciemno.

137

MAREKPE napisał/a:

Proste Wiek Kobieta 55 lat, mężczyzna 60 lat i do tego wymagane (przede wszystkim składkowe) lata pracy i ubezpieczenie w KRUSie, ZUSie. Na początek 75% emerytury i co rok + 5% W wieku emerytalnym staruszkowie uzyskują 100% emerytury rolniczej. Dzięki tej możliwości moi za tydzień będą obchodzić 9 rocznicę, a ja już 9 lat kręcę lody w oparciu o gospodarstwo rolne. Mamma miia!!!

Jaki ten staz pracy bo ojciec jest tzw. dwuzawodowcem i jemu sie podobno nie należy

Rolnik z powołania:-)

138

Pajej napisał/a:

Piotrfire Ja się martwię czy dożyje do emerytury a nie jaka wysoka ona będzie.
goldenarts Komornik nie może tak łatwo zabrać rolnikowi maszyny. Mam znajomego komornika i prosiłem go zeby mi dał znac jak cos bedzie na licytacji to mi wytłumaczyl ze zeby rolnikowi cos zabrac to jego dług musi byc juz na prawde wysoki bo inaczej on jest jakoś chroniony

nie jakos tylko maszyny kture posiada są żrudłem utrzymania i dla tego tak sie dzieje

139

Krzysiek napisał/a:

Przestańmy prowadzić dyskusję pt. "jak to będzie"
Poczekamy zobaczymy na razie konkretów nie ma
Jak będą, poczytamy
Jak będą złe, to weźmiemy gównomioty i szambiarki pojedziemy do miasta powiedzieć im że coś tu śmierdzi.....

ha ha ha mam sie smiać ??????????? rolnicy w kupie ????????????? razem ?????????
w życiu i dlatego zrobią co będą chieli
pamietam strajki z lat 80/90 z całej wiochy aż jeden wyjechał na droge blokować
ale pod kościołem wszyscy krzyczeli ze pojadą     gówno tyle powiem
co zobią to zrobią i tyle bedzie do gadania bo taka jest ta nasza polska

140

Ciekawe co by robiła policja jeśli by takie protesty zorganizował w Polsce ????   http://www.youtube.com/watch?v=1MOvmGIPi7w