Strony Poprzednia 1 … 75 76 77
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » Dyskusje czasowe.
Wkrótce dodam nowe fotki
frezy na trybach lub przesunięte widełki mogą być też igiełki i ma luz tryb.
Może też zatzask nie trzymać, moze być dolny wałek rozkręcony. W wątku o skrzyni i jej naprawie jest kilka takich przypadków oposane. A co dokładniej padło to noe sprawdzisz puki nie zajżysz....
Jakbyś robił foty to zrób mocowań tłumika jak to jak ulepione musze swój poprawić
oka jutro zrobię więcej fot . aha dzięki czyli wszystko okaże się po ściągnięciu pokrywy skrzyni biegów . Po ściągnięciu nic się nie powinno rozlecieć ?
Po ściągnięciu to ledwo wodziki zobaczysz... A rozlecieć sie nic nie rozleci....
Od czasu drogiego zboża dwuzawidowcy rzucili się na rolnictwo. Drugi rok z rzędu cena na zboże jest ujowa, plony też tym bardziej z piochów. Słyszałem, że w tym roku kombajn po 500, paliwo cały czas grubo ponad 6 zł, nawozy, ooryski wiadomo ile, uprawa u nich nie jest najwyższych lotów wiadomo, żyto skosić, słomę sprzedać, talerzówka, orka i na początku września ponownie żyto, oczywiście pod tą orkę nie idzie nic. W tym roku niektórzy młócili żyta po tonie z hektara. Pytanie po co to robić? Dla ideii, z chytrości, z perspektyw powrotu cen z 2022 ? Bo napewno nie z zamiłowania skoro przez całe lata mieli ziemię w doooopie a teraz nagle każdy rolnik pełną gębą. Odpadło mi z takiego powodu parę ha dzierżaw, nie jestem zawistny, dam więcej nawozu pod swoje i pewnie zbiorę prawie to samo co z tych dzierżaw przy mniejszym nakładzie pracy i paliwa, człowiek mądrzeje z wiekiem. Pomijam już obrabianie tylko swoich piochów ale są tacy co nabrali dzierżaw na gębę i to obsiewają, muszą chyba zapierdzielać nadgodziny żeby do tej ziemi dołożyć. U was też takie szaleństwo? Tutaj nawet śródpolne zakrzaczenia, jakieś akacje, brzózki potrafią wyrywać żeby tylko ten ar czy dwa było więcej.
Od czasu drogiego zboża dwuzawodowcy rzucili się na rolnictwo. Drugi rok z rzędu cena na zboże jest ujowa, plony też tym bardziej z piochów. Słyszałem, że w tym roku kombajn po 500, paliwo cały czas grubo ponad 6 zł, nawozy, ooryski wiadomo ile, uprawa u nich nie jest najwyższych lotów wiadomo, żyto skosić, słomę sprzedać, talerzówka, orka i na początku września ponownie żyto, oczywiście pod tą orkę nie idzie nic. W tym roku niektórzy młócili żyta po tonie z hektara. Pytanie po co to robić? Dla ideii, z chytrości, z perspektyw powrotu cen z 2022 ? Bo napewno nie z zamiłowania skoro przez całe lata mieli ziemię w doooopie a teraz nagle każdy rolnik pełną gębą. Odpadło mi z takiego powodu parę ha dzierżaw, nie jestem zawistny, dam więcej nawozu pod swoje i pewnie zbiorę prawie to samo co z tych dzierżaw przy mniejszym nakładzie pracy i paliwa, człowiek mądrzeje z wiekiem. Pomijam już obrabianie tylko swoich piochów ale są tacy co nabrali dzierżaw na gębę i to obsiewają, muszą chyba zapierdzielać nadgodziny i wpierdzielać chleb ze smalcem żeby do tej ziemi dołożyć. U was też takie szaleństwo? Tutaj nawet śródpolne zakrzaczenia, jakieś akacje, brzózki potrafią wyrywać żeby tylko ten ar czy dwa było więcej.
U nas już w ubiegłym roku kombajn po 500 zł od hektara, w tym bez zmian. Rok temu było 6,5 a teraz 8 ha rzepaku. A że stołu brak to trza było nająć. Jak wasze 514 sobie radzą w rzepaku? Dzwoniłem ostatnio do gościa z moich okolic co robi stoły do rzepaku do wszystkich modeli. W sąsiedniej wiosce od niego chłopaki mieli przy bizone, 514 i 108. Wykonanie fajne, przemyślane ale... ta cena... Za 4,8 do 514 zaśpiewał mi 14 tysi.
Miałem heder do rzepaku 6 i dawała sobie 514 radę spokojnie .zielonego rzepaku nie lubiala ale przy 4.8 spokojnie .da radę....pozdrawiam
A nie było problemu z podnoszeniem? Jednak już sam heder trochę waży a jak jeszcze dodatkowo stół
Mam heder ze stołem za 2 tyś jakbyś chciał.
Trzyma się to kupy? 4,2m? Coś więcej o nim albo najlepiej jakieś fotki, jak co to na łocapa
Dźwigał więcej gazu przy ściąganiu z wózka dwie kosy hydrauliczne .dawal radę.sprzedany z kombajnem ...I nawet nowi nabywcy zadowoleni ....pozdrawiam
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » Dyskusje czasowe.
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo