1

Temat: Woda na wybiegu zimą, jak to zrobić aby się nie narobić?

Mam byczki i jałówki na wybiegu, mają dostęp do byłego chlewu ale tam jest jak na dworze zimą zamarznie bankowo. Macie jakieś metody na pojenie bydlaków przy minus 15 stopniach?
Zastanawiam się czy ten chlew i otwarta wiata im starczy jak w styczniu spadnie do minus 20.  Może jednak szykować stodołę?

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

2

Odp: Woda na wybiegu zimą, jak to zrobić aby się nie narobić?

Zrobisz jak zechcesz ale czy wiesz  ile paszy bydle musi zjeść aby ogrzać organizm ??? i jak przez to spadną przyrosty ?

3

Mówisz że taka różnica będzie?

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”

4

zajmuje się produkcją drobiu, ogrzewanie za pomocą karmienia  jest najdroższe, w moim przypadku różnica 1 stopnia daje różnicę krówki nie są tak wrażliwe, ale jakieś cieplejsze schronienie bym im zorganizował...

5

No to mnie przekonaliście stodoła czeka na przeróbkę.

6

Fenol mam pytanie z innej beczki po ile jest pomiot w Kleczewie orientujesz się może

7 Ostatnio edytowany przez zorak (2011-10-29 22:04:30)

Ja w tym roku pierwszy raz będę w stodole trzymał bydło - nie mieszczę się już w oborze. 2 zapola przerobiłem z czego w jednym będzie młodzież 150-300 kg a w drugim kilka mamek z przychówkiem zimowym. Pozostałe zapola wypełnione po sam szczyt słomą i sianem. Nad częścią dla bydła jest zrobiony strop na którym też jest słoma. Mimo takich pseudo ociepleń zastanawiam się jak zimą będę poił bydło aby woda mi nie zamarzła bo przy -20 czy 25 na pewno temp. spadnie poniżej zera. Choć z drugiej strony ile jest takich dni w roku ?
A tak na marginesie to jak jest z gnojówką w systemie bezściółkowym - słoma jest w stanie wszystko zaabsorbować czy są jakieś wycieki ?

gg 5118068

8

Fenol musiał byś zastosować tak zwaną cyrkulacje ipalić w piecu zachowując minimalną  temperaturę dodatnią .Dodając do tego otuliny jest szansa abyś odniósł sukces.

TEN NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW KTO NIC NIE ROBI big_smile

9

Na głębokiej ściółce to nic nie wycieka ,wszystko ściółka wciągnie .Jak budowałem nową oborę to oglądałem wcześniej kilka obiektów i rozmawiałem z gościem co zrobił kurtynę zamiast ścian i dach bez ocieplenia, po pierwszym roku mrozów nawet instalacje grzewcze na rurach doprowadzających wodę do podgrzewanych i izolowanych poideł nie dawały rady , zgarniacz mu zamarzał i kuł po kilka godzin dziennie żeby wygarnąć obornik .Po takich doświadczeniach dał podbitkę  pod dach i wymurował ściany wraz z ociepleniem i powiedział mi że takie budynki nie są na nasz klimat.

10

Pietia napisał/a:

Fenol mam pytanie z innej beczki po ile jest pomiot w Kleczewie orientujesz się może

załamię Cię po 15 zł

Co do wybiegu to sam w sobie jest rewelacyjny, jedyna robota to dowieźć kiszonkę i odkręcić wodę do koryta a nie mam czasu na przerabianie stodoły tzn muszę zrobić bramkę paszową i stodołę podzielić wzdłuż bo byki pozapylają jałówki. Chodzi o to aby pochłonęło to najmniej czasu którego nie mam vide nie rozwalony jeszcze obornik.

A ja mamki trzymam cały rok pod gołym niebem. Jak są w odpowiedniej kondycji to nic im się nie dzieje. Wodę pompuje spalinową pompą - jakaś flora za 400zł - do 3 wanien niestety muszą być blaszane bo żeliwne mi złomiarze zwineli. Bydło, szczególnie mięsne z zimna sobie nic nie robi, nad wiatą myślę z innego powodu-chce przesunąć wycielenia na styczeń żeby jesienią mieć wieksze odsady. Ale wiata oczywiście tylko z dachem a nie jakaś murowana forteca.

12

Moje to hf a nie mięsne, niestety, ostatnio miałem problem jeden chłopak zaczął chorować i wywaliłem go do obory okazało się że miał zapalenie płuc sad

13

Floron jest dobry na płuca .

14

U nas to samo wczoraj przeżyłem mały szok jak zawołali 15 zeta za tonę to jest podwyżka rzędu 50% a to już jest złodziejstwo ale co robić chętnych więcej niż pomiotu a nowym aż trudno się załapać. Woźniak trochę przesadził a gdzie tu jeszcze zawieść na pole i rozwieść.

PS.
Wstawie jutro fotki nowych kurników jakie stawiają na 400 000 niosek klatka na 10 pięter

15

a u nas nikt nie chce:) kolega zawsze się prosi, żeby ktoś zabrał, ale rolników tez nie ma....

16

x2x napisał/a:

a u nas nikt nie chce:) kolega zawsze się prosi, żeby ktoś zabrał, ale rolników tez nie ma....

tylko brać smile zazdroszczę ci

Rolnik z powołania:-)

17

mam 2 fermy drobiu swoje:) więc od niosek nie chce, 4 lata temu jak jeszcze miałem 70ha , do do bólu woziłem, teraz mam 20i swojego mi starcza,

18

niwydostaniesz się jak masz zorganizowane prace przy zwierzakach w zimie. Z tego co już wiem to pod gołym niebem i chowają się w jakimś zagajniku czy między drzewami. Ścielesz im słomę do leżenia ? Oporządzasz je 1 dziennie czy raz na 2 dni ? Woda wystarcza 1 dziennie ? Żarełko do jakiegoś paśnika czy bezpośrednio na ziemię ? A może zapodasz jakieś foto stada z zimy, może z karmienia.

gg 5118068

19

Lepiej niech nie wstawia bo animalsi to wynajdą i będzie miał przesrane... tongue

20 Ostatnio edytowany przez zorak (2011-11-02 11:16:22)

Animalsi mogą go cmoknąć bo jeśli bydło jest zadbane, nakarmione i napojone to wszystko jest ok, a że okrągły rok pod gołym niebem - taki system chowu, który nie jest zabroniony.
Z chęcią zobaczył bym fotki z karmienia.

gg 5118068