1 Ostatnio edytowany przez draqon22 (2011-10-29 18:23:28)

Temat: Gmina to przezytek

W dobie informatyzacji oraz  powszechnej  już  mobilności  społeczeństwa  istnienie  organu  zwanego  gminą  traci  sens.  Wg.  mnie  gminy  powinno  się  polikwidować , bo  to  tylko  koszty  są,  a  pożytku  żadnego  z  gmin  nie  ma...    . Wójt pobiera  nie   małą  pensję , a sekretzrz, ani   inni  nikomu  nie  potrzebni  stołkopierdziuchy    i  tak  Ci  nic  nie  załatwią  dopóki  nie  udasz  się  do  powiatu  i  nie  przyniesiesz  odpowiedniego  kwitka. Gminy  były  dobre  w  czasach  przedwojennych  gdzie  aby  dostać    się  do  włodarza trzeba  bylo  dymać  na  pieszo  albo  furmanką kilka  kilosów. Do    czego  nam  rada  gminy? Czyżby  tylko  do  tego żeby  zadecydować  na  którą  drogę  w  tym    roku  wywieźć  szlakę  i  zabrać  z  kasy  gminy  gażę   za  posiedzenie ? Dyrekror  szkoły  w  gminie  sam  zabiega  o  finanse  dla  swojej  placówki , gmina  tylko  dowozi  dzieci  do  szkoły .  Czy  nie  lepiej  by  było  zastąpić  gminy  dodatkowym  komputerem  w  powiecie a  Wójt  powinien  być   przewodniczącym  wybranym spośród  radnych  z  naszego  okręgu?

2

Odp: Gmina to przezytek

kurcze idziesz ostro na skróty, ale jest coś na rzeczy. Ostatnimi czasy też odnoszę takie wrażenie, tak było ze zwrotem za paliwo. nastałem się w kolejce dlaczego nie mogłem im tego mailem wysłać? przecież wiedzą ile mam ziemi za którą płacę podatek. Na wszystkim się podpisuje i ręczę tym podpisem prawdę. Wiem to sposób na ukrycie bezrobocia i propaganda sukcesu idzie w świat.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

3

Nie no gmina jest potrzebna u mnie na przykład gmina to taki sklepik z białym serem jajkami kiedy bym tam nie poszedł to zawsze jest handel wymienny między pracownikami i patrzą co im się przyniosło jak coś ktoś przyniesiesz to jesteś dobry petent ją ostatnio nic nie przyniosłem to mnie nieźle za podatek od nieruchomości skasowali taka dobra gmina

4

Dobry pomysł ,popieram tylko jak resztę przekonać?

5

marcin napisał/a:

ją ostatnio nic nie przyniosłem to mnie nieźle za podatek od nieruchomości skasowali taka dobra gmina

czyli wnioskuje że jeśli byś przyniósł 20 jajek, kilogram sera, i kaczkę to zapłacił byś 1/3 stawki podatku ?? czy to nie brzmi troszkę jak bajka ?

gg 5118068

6

z powodu trudnej sytuacji ekonomicznej podatek został by umorzony smile)
przykład z mojej gminy....

7

O właśnie tak by było to załatwione umorzone odroczone może tak by było załatwione zorak  to nie bajka tylko życie . Ale dużo tego nie jest więc zapłaciłem

8

marcin nie wciśniesz mi że za psie grosze można umorzyć podatek - to nie takie proste bo nie jest to zależne od jednej osoby. Nie mówię że nie ma przekrętów ale aby zrobić przekręt musi to  być opłacalne dla dającego w łapę jak i dla biorącego - dla kilkudziesięciu zł nikt nie będzie ryzykował stanowiska. Pracowałem w urzędzie gminy 7 lat i mógłbym Ci opowiedzieć o prawdziwych przekrętach na dziesiątki a nie rzadko setki tysięcy ale nigdy nie słyszałem o takim na kilkadziesiąt złotych.

gg 5118068

9

chętnie poczytam, napisz jak to wygląda od środka

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

10

zorak podatek umorzą jak znasz kogo trzeba bez łapówki po prostu po znajomości a zwłaszcza przed wyborami.

11

może lepiej niech nie pisze bo  czasami może   dobra duszyczka donieśc i będzie miał problem .. to nie rozmowa na forum publiczym !!!!

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

12

Zorak ją wiem że umorzenie podatku czy załatwienie jakiejś sprawy nie zależy od jednej osoby ale jak się odpowiednio podejdzie to da radę załatwić nie jedną rzecz tak więc wiesz gmina gminie nie równa umie w gminie w której mieszkam zamknęli 3 szkoły a gmina obok otworzyła i rozbudowała szkole i przyjęła te dzieci do szkoły  tak że jednym nie zależy drudzy dają radę

13

Tak publicznie lepiej nie mówić bo świat jest mały - zwłaszcza w internecie i każdy może przeczytać i skojarzyć fakty.
Marcin masz rację gmina gminie nie równa i jeśli jeden zamyka a drugi otwiera to może to wyglądać tak:
w jednej gminie nie ma zaplecza czyli np dotychczasowy budynek jest mały i wymaga remontu. Gmina obok uzyskała środki na modernizację czy też budowę nowej szkoły. Gminie ze starym budynkiem opłaca się dowozić dzieci do nowego budynku w sąsiedniej gminie niż remontować stary. Nie liczy się dobro dzieci tylko względy ekonomiczne.
Wyobraźcie sobie jakie przekręty są na tym najwyższym szczeblu czyli w sejmie skoro z poziomu gminy już można je robić. W sejmie jeden przekręt i do końca życia nie musisz pracować.

gg 5118068