1

Temat: olej opałowy a olej napędowy ....

panowie  to że różni sie kolorem to raczej każdy wie ... ale czy czymś jeszcze ??

i czemu jest  akurat czerwone ??   to jakiś barwnik ??   wiem ze przerabiają opałówkę  ale jak ??

wyczytałem prosta instrukcje w internecie że niby kwasem siarkowym   ale wkoncu to jest silnie żrący  kw. więc  ....  lipa   

ale na bank jest jakiś sposób  na to ... ciekawi mnie to  nie ze względu na produkcje  big_smile ale z czystej ciekawości

zreszta chyba się przestawie na tego  red bula bo    normalna jest trochę za droga ....  jak na nasze możliwości  finansowe ... :gun:

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

2

Odp: olej opałowy a olej napędowy ....

zreszta chyba się przestawie na tego  red bula bo    normalna jest trochę za droga ....  jak na nasze możliwości  finansowe ... img/smilies/sterb026

Biorąc pod uwagę jego obecną cenę (ok 3,8 zł) oraz trudności w zakupie to już nie warto , chyba że masz dostawcę w dobrej cenie to i ja chętnie bym kupił.

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

3

kurna widać że nie miałeś kontroli i nie oświecili Cie jak mogą po kieszeni przyłożyć, miałem latem kontrolę. konsekwencje straszne.
Sprawdzają każdą maszynę samobieżną, beczki ich nie interesują.
uy kumpla byli bo ma suszarnię i kupił tonę opału myśleli że jeździ na opale ale jak miałem kontrol to wszystkim znajomym dałem cynę że sprawdzają i wszystko zalał normalnym paliwem. Nie polecam Wojtek, drogo ale nie ryzykujesz.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

4

z zwykłego oddadzą akcyzę i masz nie wielką różnice w cenie.

5

Jest to zwykły ON tylko OO od ON różni się stawką podatków akcyzowego i paliwowego oraz dopuszczalną zawartością wody - do 3% wg PN.
Kolor spowodowany jest barwnikiem który niby niczemu nie szkodzi, ale jego pozbywanie się już tak ponieważ na skalę "przemysłową" wykonuje się przy pomocy kwasu siarkowego neutralizowanego tlenkiem wapnia CaO. Powstaje po tym zabiegu spora ilość mazi którą tworzą sole siarczanu wapnia i inne świństwa.
Dla starszych traktorów praktycznie nieszkodliwy, chociaż osobiście stwierdziłem, że na przyzwoitym paliwie ciągnik jest trochę mocniejszy.
Jeśli chodzi o cenę to dwa tygodnie temu OO był po 3,47. Aby go zakupić to trzeba by było zakupić suszarnię do zboża i na to konto zakupić określoną ilość. Jeszcze lepszym sposobem jest podpięcie się pod jakiegoś znajomego który zużywa spore ilości tego paliwa. Np zakład ceramiczny czy piekarnia - gość będzie zadowolony bo ma fakturę i odpisze sobie co trzeba, a ty masz nafty ile Ci trzeba.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

6

Z moich doświadczeń wychodzi że OO ciągnik pali więcej .

7

3,80 za litr red bulla? panowie nie opłacalny interes. na dzień dzisiejszy ON stoi u nas 5,34 minus 0,85zł akcyzy (o ile sie nie myle, jak kto wie niech poprawi) i minus 1zł vat. Daje nam 3,49. jeden minus tgo. trzeba czekać na swoją kasę (skarbówka 3m-ce, akcyza pół roku).
Co do odbarwienia red bula to potrzebne filtry węglowe i jakiś śmieszny odczynnik. Ale pozostaje jakiś węglowodór co ją wyróżnia i to i tak wyjdzie na kontroli... mino że żółta ale nadal czerwona...

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

8

U mnie na wsi to nie wiem jak to robią ale nikt nie ma nic innego w zbiorniku jak czerwone no poza jednym NH który jest nowy więc wiadomo gwarancja, ja osobiście nie ryzykuję bo za dużo poruszam się drogami krajowymi tranzytowymi więc płaczę i leję co trzeba a wniosek o zwrot akcyzy złożyłem dopiero pierwszy raz i żebym bym jeszcze płatnikem VAT to by się opłacało a tak to złożyłem tylko dlatego że wszyscy co jadą na czerwonym też składają.

Tel.795-243-626
Trudno jest byc ***, ale ktoś to musi robic...
https://web.facebook.com/JanMir-1851091 … page_panel
http://www.janmir.com.pl

9

Aby oddali acyze trzeba mieć chyba sprzęt rejestrowany ja niemam i do pola mam niewiele może 1 km tak więc od kilku lat jeżdze na OO cena ostatnio to 3,70 problemu z dostawa do domu  niemam bo jest sprawdzony dostawca

10 Ostatnio edytowany przez marcin80 (2011-10-30 21:19:31)

tomek1974 napisał/a:

Z moich doświadczeń wychodzi że OO ciągnik pali więcej .

Potwierdzam że spalanie większe sprawdzałem przy ciężkich robotach 1 do 2 litra na zaorany hektar także opłacalność używania czerwonej do przemyślenia, może na wielkich areałach jest sens lać w zbiornik . Przy robotach lekkich typu opryski jakaś lekka brona itp. nie zauważyłem wzrostu spalania . Moje obserwacje przeprowadzone na ciągnikach c-330 oraz c-360 może w forszach będzie inaczej

http://img.userbars.pl/122/24382.jpg

11

PRZYPAŁ napisał/a:

Aby oddali acyze trzeba mieć chyba sprzęt rejestrowany

Bzdura! Możesz nie mieć żadnego sprzętu - wystarczy posiadać hektary(własność, dzierżawa nie ma znaczenia) i napisać oświadczenie, że paliwo poszło na cele rolnicze.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej

12

cena red bula nie jest tragiczna a vatu odpisac nie mogę więc  kupa  ...   a sama akcyza  to nie wszystko  do   stawiam tak  od stycznia zupa po 6 zł   więc  nie wiem jak wy ale  wiele znajomych się ostro zastanawia nad oo   wiadomo zaraz kontrole beda wszedzie i o każdej poże dnia i nocy ....  bo za tą ceną ida większe prawdopodobieństwa wpadek ....  ale  myślałem również o doposażenia zbiornika paliwa w tzw wkładkę   typu   rura zaslepiona od dołu  i wsadzona we wlew tak by nie było   to na pierwszy żut oka widoczne  ... i zmajstrowac 2 wlew   paliwa ... przez co  we wkładce zółta a w zbiorniku   red bul ....   już sie kiedys z tym spotkałem   i nawet to mądrze wygląda ...  nawet jak wpadnie kontrola co już   mnie odwiedziła na polu   to  wsadza pipete  do zbiornika tak by się przypadkiem  nie ubrudzic ropą i nie śmierdziec tym  .. więc speclajnie się nie gimnastykowali  ...  jak zobaczyli że zółta   upomnieli mnie za to ze dokumentów nie miałem i  podkulili ogon  i przed siebie ....

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

13

Tak to jest jak sie sucha mądrych sąsiadów zamiast ruszyc się i samemu dowiedzieć Dzięki a jeszcze jedno pytanie czy jest jakiś limit ? np paliwa na hektar czy jakoś inaczej ?

14

Masz limit chyba 86 albo 89 litrów na hektar bo dokładnie nie pamiętam.

Tel.795-243-626
Trudno jest byc ***, ale ktoś to musi robic...
https://web.facebook.com/JanMir-1851091 … page_panel
http://www.janmir.com.pl

15

86 litrów/ha i po 85 gr za litr, a zamiast słuchać głupków wpisz na próbę swój problem w google np "paliwo rolnicze" i w pierwszych trzech wynikach dowiesz się wszystkiego co jest potrzebne.

16

Dzięki !

17

U nas na stacij oo po 4 zł a napęd po 5,4 zł

18 Ostatnio edytowany przez jacekrado (2011-10-31 21:51:56)

>>ale  myślałem również o doposażenia zbiornika paliwa w tzw wkładkę   typu   rura zaślepiona od dołu  i wsadzona we wlew tak by nie było   to na pierwszy rzut oka widoczne  ... <<

Wojtas to jest niezbyt mądre:crez:, ponieważ u mnie "inspektorzy" (ich mać) poprosili mnie o odkręcenie filtrów paliwowych w celu przeprowadzenia kontroli. Zrobili to grzecznie ale skutecznie. Widocznie spotkali się już z ww. wkładką. Nic nie wskórali!!! Kiedyś jeździłem na red 10 latek ciągniki chodziły ok. Pompy wtryskowe nie ruszone, może wtryski trochę szybciej się zużyły.

R E S P E C T ! ! !

<a href="http://forum.atnel.pl" >ATNEL tech-forum</a>

19

U mnie jest tak że opał jest po 3,70zł..... ale mieszkając przy granicy mam ruskie (z rosyjskiej stacji ŁUKOIL) za 3,90-4.00zł. Znajomy wjeżdża starym autobusem (ma niezłe kontakty i zbiornik 800L) i przewozi cały bak. Z jednego kursu ma 720L do sprzedaży.

Paliwo ruskie energetycznie jest jest takie same (przynajmniej w ciągnikach) ale ma dużo niższą temp TZZF czyli zapchania filtra. Nawet VERVY, ULTIMATY i ARCTICi przy -30 bez dodatków stawały się kaszopodobne a ruskie nie. 

Czerwone stosowałem kilka lat i ma negatywny wpływ na silnik. Nie jest on wielki (częściej trzeba robić wtryski, i zdejmować głowicę by regenerować gniazda zaworowe bo się mocno wypalają) ale jest. Dlatego ja na beczkę 200L dolewałem do czerwonego 10L oleju roślinnego z biedronki (świetnie się miesza, znacząco poprawia smarowanie np. pompy i wtryskiwaczy). Jednak wyższa temperatura spalania dalej pozostaje...

20

u mnie oranżada jest po 4.10 pln i uważam że się opłaca, a widząc wyżej że po 3.7 to się zastanawiam czy się nie przejechać. Niby strach jest, no bo kary wysokie ale jak limit się wyczerpie to ponad złotego różnicy na litrze przemawia do wyobraźni.

Trzy podstawowe klucze na warsztacie: młotek, majsel, bosh i spawarka.
Sory, cztery))