21

Odp: olej opałowy a olej napędowy ....

OO, a ON to nie jest to samo inaczej barwione i cenione smile
OO jest przystosowane do odpalania przy użyciu iskry, palniki wentylatorowe, używane w piecach c.o. itp. mają iskrownik, a nie świece żarową i np. na ON letnim możesz go w ogóle nie odpalić. Zimowy ON pod względem zapalania od iskry jest bardziej zbliżony do OO, ale znowu OO nie występuje jako zimowy i przy niskich temperaturach łatwo wytrąca się z niego parafina. W skrócie OO pali się łatwo jak ON zimowy, ale zamarza łatwo jak ON letni. Na OO stare, wyeksploatowane silniki łatwiej odpalają bo mają niższą kompresję, niższe ciśnienie wtrysku i gorzej rozpylające wtryskiwacze i nawet wyższa temp. spalania nie zaszkodzi im zbytnio bo przy niższej kompresji moc nie wzrośnie. Nowy czy sprawny silnik raczej nie będzie zadowolony z karmienia go OO, chociaż to też zależy od konstrukcji i ceny części do niego.
W sumie to na dziś należy kupić sobie pojazd na benzynę, założyć LPG i zapomnieć o ropie wink

Co do kontroli to nie wiem czy tylko barwnik jest potrzebny do identyfikacji, może być w OO jakiś "chemiczny marker" dodawany, do którego jest odpowiedni odczynnik chemiczny i tym sposobem można sprawdzać czy to OO czy ON.

22

samochody były na ropę i będą i nikt o zdrowych zmysłach nie sprzeda ropniaka aby pakować się w benzynę i ją przerabiać na gaz także ropa pozostanie i będzie obecna a niektórzy tylko nagadają się a i tak ropę będą kupywać

23

ludzie co wy robicie tymi ciągnikami że wam limitu nie starcza.....

W uprawie może i 86 litrów starczy, a nawet to za dużo. Ale jak ktoś ma zwierzeta to oprócz pola traktor ile się po podwórku kręci...

25

może i starczy  moze i nie ... zacznijmy od tego  w naszym przypadku   mamy  1750l  na wszystko  nasze pole a obrabia się   nieoficjalnie 30 ha  więc jak by nie patrzył  mało ...   wiezie sie pszenice do najbliższego wypłacalnego skupu to jest 35km w jedną strone wiec    chodx by  stana na uszach  ropy braknie tongue  i za ta cene  co jest w CPN to  jest lekkie przegiecie ..

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

26

no tak ja mam do skupu od 6 do 12 km a to spora różnica

27

zależy jaki rok ale u mnie nie zawsze starcza 86 litrów... jak trzeba jeździć wałami po 3 razy, tyle samo razy agregatem i ciężkimi bronami to idzie paliwska... a i na orkę ile pójdzie...

28

A niektórzy jeszcze śmigają na usługach np. kombajnem

Rolnik z powołania:-)

29

NO właśnie to jest ten ból oprócz swojego jeszcze usługi z czego jednego dnia zarobisz a drugiego musisz to wydać na paliwo tak więc wesoło nie jest

30 Ostatnio edytowany przez Scorpion (2011-11-01 21:32:32)

To już co innego. Ale hodowla ile paliwa pożera. Kiszonka w moim wypadku to
3x kosiarka
3x przetrząsarka
3x grabiarka
3x przyczepa zbierająca ( jeżeli sieczkarnia lub prasa to potrzeba kolejne pojazdy do zwózki i przeładunku )
3x ciągnik na pryzmie smile zrobiłem wszystko x3 bo co najmniej 3 pokosy big_smile

31 Ostatnio edytowany przez jamir12 (2011-11-01 21:53:23)

Tak wszyscy płaczecie jak byście z tego zysku nie mieli, Korner jak tanio bierzesz to dobrze Ci tak że ledwo na paliwo starcza. Ja wszystko robię dużym a usługi to cena taka że jak już się ktoś zdecyduje to na pewno zarobię ale jakoś się taki nie trafił i nie płaczę z tego powodu bo to co maszyny zrobią na usłudze to nie zrobią u mnie w przyszłości więc po co je przedwcześnie zabijac, wolę je częściej przestawiac żeby nie przyrosły do ziemi. Co do paliwa to zacznijcie się oswajac z myślą że będzie jeszcze droższe i będzie więcej kontroli z tego powodu bo wątpię żeby tak za FRII oddawali tą akcyzę w nieskończonośc bez sprawdzania co kombinujemy żeby miec faktóry i tanio jeździc.

Tel.795-243-626
Trudno jest byc ***, ale ktoś to musi robic...
https://web.facebook.com/JanMir-1851091 … page_panel
http://www.janmir.com.pl

32

Śmiać mi się chce z tego biadolenia,że na usługach nie da się zarobić. Ustalając stawkę za godzinę liczę dla Fortschritta 10 litrów ON x 3 i wychodzi stawka. Im droższe paliwo tym więcej zarabiam. Jak ciągnik w godzinę np przy prasowaniu siana słomy pali mi osiem to mam 22 zarobku. Co do maszyn to się nie zgodzę z tobą jamir, bo zarobisz nimi tyle, że wystarczy na następne i jeszcze zostanie. Ja za prasę dałem 5000, a w tym roku miałem więcej z niej czystego zysku. Już trzy razy się wróciła i mam nadzieję, że nie jest to jej ostatnie słowo.
Co do transportu zboża to wożenie własnym transportem opłaca się pod warunkiem, że ma się porządny traktor i przyczepę minimum 20 ton, bo za 35 km tir 24 tony leci za 280 zł z fakturą, więc nawet nie chciało by mi się sprawdzać czy mam światła i hamulce w przyczepach. Po za tym co lepsi handlarze zabierają własnym transportem, u znajomego ostatnio ładowali żyto, to tylko z daleka popatrzył czy aby to na pewno żyto, wypłacił gotówką i pojechał.
Co do ON czy OO to nawet nie chcę się brudzić czerwonką, bo obskoczę dwa popołudnia na krajowej ósemce i po radiu nakupię tyle oszczędności, że strach nieraz busem jechać, a najlepsza nafta jest szwedzka i ruska, a najładniej wygląda francuska - miałem już paliwo chyba z wszystkich europejskich krajów do których docierają nasze ciężarówki. Ceny od 3 do 4 zł Najgorszy syf to nasze krajowe B100 nawet Tirmani wstydzą się tego sprzedawać.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

33 Ostatnio edytowany przez jamir12 (2011-11-01 23:28:49)

Marku ja nie zarobię bo mnie po prostu nie lubią na mojej wsi ale co do prasy to się zgodzę, sam troszku zarobiłem u znajomych, co prawda w odrobku bo dobrzy znajomi ale i tak się opłacało. Co do tego naszego BIO to zawsze chce mi się śmiac jak słyszę że ktoś to chwali.

Tel.795-243-626

34

Marku w mojej okolicy nie tak łatwo ON jak u ciebie mam BIO i nie narzekam a tam gdzie tankuje to są na stacji braki bo jak przywiozą to za dwa dni go niema

35

biadolenie.... MarekPe  podpisuje się pod tym co piszesz

36

Krzysiek napisał/a:

biadolenie.... MarekPe  podpisuje się pod tym co piszesz

To jest nas już 3 co nie narzeka na ceny ON.

Tel.795-243-626

37

powiem tak na usługach  jak dobry rok to można tyle wyciągnąc ze pole nie potrzebne własne ...   

dla przykładu więc jak kombajn złopie to  i zrobi   a jak zrobi to zarobi a jak zarobi to nie biadole tylko tankuje  tongue  i tyle ale jak przychodzą orki to już gorzej nie zaszaleje się  i się już nie zarabia tak wiele ...    a że będzie drożej to nie uniknione ..  na przyszłe żniwa będzie po 8 zł   coś tak czuje ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

38

nie no bez przesady ceny są chore
Wojtas oby Twoje czarnowidzcwo się nie spełniło

39

będzie po 6 na bank ale do 7 nie dojdzie

Rolnik z powołania:-)

40

tu nie ma co przesadzac do stycznia będzie 6zł  a na wakacje zawsze drożeje .. a  zreszta do wakacji kupa czasu