Temat: groch ktoś uprawia

uprawia ktoś groch; jeśli tak jak to robicie? ile młócicie? gdzie sprzedajecie, mi leży 10 t i kupca poszukuje

2

Odp: groch ktoś uprawia

Sąsiad miał w tym roku kilkadziesiąt ha ale szczegółów nie znam. Widziałem jak ładowali kilka dni temu dwa tiry, to wszystko co uzbierał. Nie sądzę aby miał z tego tytułu jakiś zysk ale stanowisko pod pszenice jak tamta lala.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

3

ziemia się robi jak do kwiatków, rękę można włożyć w caliznę

4

o jakim grochu rozmawiamy?

Rolnik z powołania:-)

5

o siewnym

6

Koledzy jest duza szansa ze uda mi się zakontraktować groch ten co się go zielony młóci i idzie do konserw. Ma ktoś doświadczenie z czymś takim? Jak to się uprawia czym pryska itd???

7

Koledzy udało sie zakontraktować ten groszek 7ha. Jest duza szansa ze na moich polach będzie śmigało takie cacko http://www.youtube.com/watch?v=K4pj3sRVuVo

8

Zacznij od ubezpieczenia. Poćwicz choroby grzybowe i ich zwalczanie, bo u mnie stary wyjadacz groszkowy już trzy lata z rzędu klęknął przed alternariozą. Powodzenia.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej

9

dzis chyba pojade do doświadczonego rolnika po nauke

10

PODSUMOWANIE GROCHU 2012

Więc tak plantacja miała 7ha. na klasie IIIa, IIIb bez nawadniania Odmianę jaka mi dali to biznes. siew pod koniec kwietnia, nasiona zaprawiałem nitragina (przeciwko choroba były już zaprawione).

NAWOŻENIE:

pilifoska6 350kg/ha

saletrzak 150kg/ha

nawoziłem tylko przedsiewnie

OPRYSKI:

Po siewie na chwasty panida

w fazie tworzenia sie pierwszych wąsów czepnych basagran 1 dawka

tydzień później 2 dawka basagranu

kilka dni później leopard na jednoliścienne

w fazie kwitnienia amistar i cos na robaka

2 tyg poźniej brawo i cos na robaka

do tego jeszcze dodawało sie siarczan magnezu i mikroelementy

Zbiór ok 10 lipca udało się przeprowadzić w miarę dobrym czasie bo klasy A i B, trochę strąków nie dojrzało bo były wielkie upały. Dla wtajemniczonych dodam ze w ciągu dnia twardość wzrosła z 80 do 120

wielkość plonu to 5800 kg/ha

cena to kl a 1,15zl/kg kl B 1,11zł/kg opłata za kombajn to 0,25zł kg

ogólnie jestem zadowolony bo coś zostało w kieszeni i super stanowisko pod pszenice

jak cos to piszcie teraz zima mam trochę więcej czasu to odpisze

11

małe te twoje kieszenie

12

Pajej daj jeszcze do każdej z wymienionych pozycji myślnik i cenę poszczególnych nawozów, preparatów itp Tak żeby mieć ogólny pogląd czy po tej robocie zostały jakies pieniądze, czy tylko stanowisko pod pszenicę. Dzięki1

13 Ostatnio edytowany przez Laszek (2012-12-31 20:18:18)

ja tam azotu wogóle nie dawałem tylko po 200 polifoski i plon był około 2 ton z tym że na 5-6 klasie tylko siałem a z racji że dużo wymarzło to miałem tego koło 20 hektarów a klienta mam co bierze bezpośrednio ode mnie po 1400. sorry co ja pisze przecież tu jest o grochu a ja mialem łubin SORRY

E 516 na części
Telefon 695 076 269

14 Ostatnio edytowany przez Pajej (2013-01-01 11:55:06)

marek już cen nie pamietam ale po podliczeniu wszystkiego tj. nawozów oprysków wynajecia kogoś do wożenia bo mam tylko jedna przyczepę to z tych 7ha zostało na czysto 18 tys tak z ręka na sercu, ale to tylko dlatego ze wyszła dobra klasa ludziom z sasiedniej wioski opuznili kombajn o jakies 4 dni i groch poszedł w pozawyborze czyli po 0,50zł przypomne że za kombajn płaci się 0,25 zł więc oni byli do tyłu nie pomogło nawet to ze plony były w granicach 8t/ha

15

No to teraz możesz poszaleć.

There is no soul, no soul could ever make me it's own...

16

w jakim sensie poszaleć?

17 Ostatnio edytowany przez Maryush (2013-01-01 20:35:14)

Trochę poszastać kasą na lewo i prawo.

There is no soul, no soul could ever make me it's own...

18

to jak by nie patrzył to szłu ni ma ...  bo z tego co wynika zostało ci zysku około 2.5 tys z ha  (nie wiem cy sa dopłaty do grochu)

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

19

dopłaty tylko do podstawowych. wiem ze nie ma szału, do tego mase stresu, ale stanowisko jest fajowe. zmianowanie to podstawa. zobaczymy jak za rok bedzie w jakiej klasie pójdzie i ile urosnie

20

fajnie pajej że napisałeś, dzięki, nigdy za takim groszkiem nie miałem do czynienia, nawet nie wiedziałem.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]