Temat: groch ktoś uprawia
uprawia ktoś groch; jeśli tak jak to robicie? ile młócicie? gdzie sprzedajecie, mi leży 10 t i kupca poszukuje
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Strączkowe » groch ktoś uprawia
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
uprawia ktoś groch; jeśli tak jak to robicie? ile młócicie? gdzie sprzedajecie, mi leży 10 t i kupca poszukuje
Sąsiad miał w tym roku kilkadziesiąt ha ale szczegółów nie znam. Widziałem jak ładowali kilka dni temu dwa tiry, to wszystko co uzbierał. Nie sądzę aby miał z tego tytułu jakiś zysk ale stanowisko pod pszenice jak tamta lala.
ziemia się robi jak do kwiatków, rękę można włożyć w caliznę
o jakim grochu rozmawiamy?
o siewnym
Koledzy jest duza szansa ze uda mi się zakontraktować groch ten co się go zielony młóci i idzie do konserw. Ma ktoś doświadczenie z czymś takim? Jak to się uprawia czym pryska itd???
Koledzy udało sie zakontraktować ten groszek 7ha. Jest duza szansa ze na moich polach będzie śmigało takie cacko http://www.youtube.com/watch?v=K4pj3sRVuVo
Zacznij od ubezpieczenia. Poćwicz choroby grzybowe i ich zwalczanie, bo u mnie stary wyjadacz groszkowy już trzy lata z rzędu klęknął przed alternariozą. Powodzenia.
dzis chyba pojade do doświadczonego rolnika po nauke
PODSUMOWANIE GROCHU 2012
Więc tak plantacja miała 7ha. na klasie IIIa, IIIb bez nawadniania Odmianę jaka mi dali to biznes. siew pod koniec kwietnia, nasiona zaprawiałem nitragina (przeciwko choroba były już zaprawione).
NAWOŻENIE:
pilifoska6 350kg/ha
saletrzak 150kg/ha
nawoziłem tylko przedsiewnie
OPRYSKI:
Po siewie na chwasty panida
w fazie tworzenia sie pierwszych wąsów czepnych basagran 1 dawka
tydzień później 2 dawka basagranu
kilka dni później leopard na jednoliścienne
w fazie kwitnienia amistar i cos na robaka
2 tyg poźniej brawo i cos na robaka
do tego jeszcze dodawało sie siarczan magnezu i mikroelementy
Zbiór ok 10 lipca udało się przeprowadzić w miarę dobrym czasie bo klasy A i B, trochę strąków nie dojrzało bo były wielkie upały. Dla wtajemniczonych dodam ze w ciągu dnia twardość wzrosła z 80 do 120
wielkość plonu to 5800 kg/ha
cena to kl a 1,15zl/kg kl B 1,11zł/kg opłata za kombajn to 0,25zł kg
ogólnie jestem zadowolony bo coś zostało w kieszeni i super stanowisko pod pszenice
jak cos to piszcie teraz zima mam trochę więcej czasu to odpisze
małe te twoje kieszenie
Pajej daj jeszcze do każdej z wymienionych pozycji myślnik i cenę poszczególnych nawozów, preparatów itp Tak żeby mieć ogólny pogląd czy po tej robocie zostały jakies pieniądze, czy tylko stanowisko pod pszenicę. Dzięki1
ja tam azotu wogóle nie dawałem tylko po 200 polifoski i plon był około 2 ton z tym że na 5-6 klasie tylko siałem a z racji że dużo wymarzło to miałem tego koło 20 hektarów a klienta mam co bierze bezpośrednio ode mnie po 1400. sorry co ja pisze przecież tu jest o grochu a ja mialem łubin SORRY
marek już cen nie pamietam ale po podliczeniu wszystkiego tj. nawozów oprysków wynajecia kogoś do wożenia bo mam tylko jedna przyczepę to z tych 7ha zostało na czysto 18 tys tak z ręka na sercu, ale to tylko dlatego ze wyszła dobra klasa ludziom z sasiedniej wioski opuznili kombajn o jakies 4 dni i groch poszedł w pozawyborze czyli po 0,50zł przypomne że za kombajn płaci się 0,25 zł więc oni byli do tyłu nie pomogło nawet to ze plony były w granicach 8t/ha
No to teraz możesz poszaleć.
w jakim sensie poszaleć?
Trochę poszastać kasą na lewo i prawo.
to jak by nie patrzył to szłu ni ma ... bo z tego co wynika zostało ci zysku około 2.5 tys z ha (nie wiem cy sa dopłaty do grochu)
dopłaty tylko do podstawowych. wiem ze nie ma szału, do tego mase stresu, ale stanowisko jest fajowe. zmianowanie to podstawa. zobaczymy jak za rok bedzie w jakiej klasie pójdzie i ile urosnie
fajnie pajej że napisałeś, dzięki, nigdy za takim groszkiem nie miałem do czynienia, nawet nie wiedziałem.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Strączkowe » groch ktoś uprawia
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo