Odp: groch ktoś uprawia
Jak dopłaty nie ma??? Jeszcze większa niż do zboża. Podstawowa + 672,56zł tak w każdym bądź razie jest do bobiku w tym roku także to są już spore pieniądze do ha+ rolnośrodowiskowe 400zł także warto.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Strączkowe » groch ktoś uprawia
Strony Poprzednia 1 2 3 4 … 8 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Jak dopłaty nie ma??? Jeszcze większa niż do zboża. Podstawowa + 672,56zł tak w każdym bądź razie jest do bobiku w tym roku także to są już spore pieniądze do ha+ rolnośrodowiskowe 400zł także warto.
to ja już wole pyry na skrobie
tylko jaka skrobiarnia podpisze umowę?
Fenol widziałes taki groch na pewno w sałatce.
maksx ten groch co ja mam kosi sie n lipcu na zielono do sałatek i do nie go nie przysługuje ta dodatkowa dopładt. ta dodatkowa nalezy sie tylko tym roslinom co na pasze ida. więc gdybym to kosił w fazie dojrzałości pełnej to należałoby sie. ale kontrole chodza w sierpniu i jak zobacza puste pole to nie uwierzą ze to juz dojrzało.
Można mówić że zaraza zaczęła go brać i żółkł, pojechałeś z dosusaniem i wykosiłeś. Przecież kosi się go praktycznie w tym samym czasie co zboża. Przynajmniej nam tak wychodził.
Kiedyś u nas też taki groch się uprawiało, ale wtedy kombajn stał w wiosce i młócił a ludzie dowozili przyczepami do niego a koszenie to kosiarką osa lub kosą!
A wszystko to było kiedy dziłąły jeszcze Nadodrzańskie Zakłady Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego w Dębnie. Potem sie rozpadły i grochu juz nie było.
to widzisz bombay jak technika poszła do przodu. gdzieś wyżej wstawiłem link z kombajnem jaki u mnie na polu hulał. w najbliższe żniwa planuje filmik nakręcić
Grzegorz89 lepiej nie kombinować żeby sie nie przejechać
Ano poszła, wiem że wtedy kasa tez była z tego grochu. Więc fajnie Pajej że tak kombinujesz zmianowania wapnowania, bardzo dobrze, a wogóle to ile masz ziemi? bo nie wiem czy gdzies pisałeś już o tym?
Nawet jak nie weźmiesz tej dopłaty do strączkowych to i tak dużym plusem tej rośliny jest to, że zostawia piękne stanowisko po sobie.
tylko jaka skrobiarnia podpisze umowę?
ja mam trzemeszno ew.łomża piła bronisław
Ano poszła, wiem że wtedy kasa tez była z tego grochu. Więc fajnie Pajej że tak kombinujesz
zmianowania wapnowania, bardzo dobrze, a wogóle to ile masz ziemi? bo nie wiem czy gdzies pisałeś już o tym?
gospodaruje z ojcem razem z dzierzawami mamy razem cos ponad 50ha dokładnie nawet nie wiem bo ciągle dobieram dzierżaw przy wypełnianiu obszarówki policzy sie
Koledzy siejecie grochy czym pryskać na grzyba? zarejestrowany jest tylko amistar, stosuje sie go max 2 razy w sezonie, a prz tej pogodzie to może byc za mało. juz doszły mnie suchy ze mączniak atakuje, a groszek ma ok 10cm. czy te substancje co mączniaka biorą w zbożach to w grochu tez sobie poradza? z tego co wiem to amistar zawiera azoksystrobiny, a to mączniaka w zbożach kiepsko bierze. czym wy pryskacie???
Chłopoki nie wiecie czym mogę opryskać mieszankę wyki ozimej z pszenżytem ozimym?
Wodą święconą z Lichenia, pomóc nie pomoże, ale będziesz miał poczucie dobrze spełnionego obowiązku, a i koszty porównywalne z najwyższej klasy chemią. Przemek to wszystko co mi przychodzi do głowy, pozdrawiam i życzę powodzenia.
Ps.Problemy z mieszankami wyleczyły mnie z ich siania już bardzo dawno, a gwoździem do trumny była sytuacja zanim dorobiłem się kombajnu. Cytuję z pamięci:
- Co kosisz? - pytam kombajnisty
- Mieszankę - odpowiada
- Jaką?
- Owies z jęczmieniem
- A co leci do zbiornika???
- Jęczmień i... i... i... o qrva
Mi to wystarczyło, aby trwale odpuścić sobie mieszanki.
Pozdrawiam
Ps2 Nawet wódki z niczym nie mieszam i piję czystą, albo wcale nie piję
Musze wprowadzić w swój zbożowy płodozmian coś innego. zastanawiam się na grochem i gorczycą. Rzepaku nie uwzględniam pomyślę o nim jak wróci do łask jako komponent do biopaliw.
Groch. Kiedyś ojciec to siał pamiętam ze zbiór był upierdliwy. Zasiał 2 razy, raz w czystym siewie. Grabiarką w walki i z wałków kombajnem z pomocą wideł. No i raz z gorczycą i nie bylo czego zbierać.
No ale cóz to było 20 lat temu.
Powiedzcie może są lepsze odmiany, Mniej podatne na wyleganie. A chemia nie ma żadnych regulatorów wzrostu? gdzieś czytałem że modus w Niemczech ma rejestracje na groch ale nie mogę tego nigdzie potwierdzić.
Chciałbym zasiać tak z 6 ha ( jak się zdarzy cud to umłócę zestaw 24t)
To faktycznie cud, bo sialiśmy kilka lat i nigdy się nie udało przebić 3ton. Hodowla się skończyła a z nią groch, ale w ubiegłe żniw kosiłem u kolegi i miał idealnie uprawione, to się pięknie kosiło. Nagarniacz całkiem w górę i sam ślimak wciągał. Kosiłem jedynką na pełnym przyspieszaczu.
A ile mu dało?
Tu link nie dotyczy plonu, ale wspomina o modusie w grochu
http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j … 4564,d.bGQ
Miałem w poprzednim roku 1,5ha na próbę,odmiana batuta, plon z tego kawałka to 5t ale popełniłem kilka błędów, w tym roku sieję ok 5ha i myślę że 5t/ha jest możliwe do osiągnięcia. Zbiór kombajnem, podnośniki łanu co czwarty bagnet i heder po ziemi, oczywiście wskazane wałowanie po zasianiu.
Z 80 arów ukosiłem 2 zbiorniki takie po ślimak górny w bizonie. Miał piękny gęsty groch na bardzo dobrej ziemi jak na nasze warunki.I udało się naprawdę ładnie wykosić mimo że leżał na całości. A jak ze zbytem? W tej chwili u nas wszystko co strączkowe chodzi od 0.80-1.20zł, ale jak masz na sprzedaż to jednak ciężko sprzedać, bo hodowle się kończą.
Hodowle się kończą to fakt. Ale gdyby na to patrzeć to by trzeba śrubokręty siać nie zboża.
Szału pewnie nie będzie. Mamy 160km do portu więc ruch w interesie jest zawsze jakiś.
Groch jedzą też ludzie.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 … 8 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Strączkowe » groch ktoś uprawia
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo