Strony Poprzednia 1 … 9 10 11 12 13 … 18 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Okopowe » Buraki Cukrowe
Kilka dni minęło i w końcu przyszło słońce, to buraki idą jak burza. Naprawdę różnica ogromna. Siałem koło ostatniego marca, ale przyszły chłody i burak zszedł i stał w miejscu w ogóle nie rósł. Widzę, że i u Ciebie ostrożeń się trafia. Zawsze dodawałem setkę lontrela do pierwszego oprysku i było czysto, a w tym roku przepuścił. Rumiany też... U Ciebie też bydlaki wielkie, łądnie wyglądają, choć ziemia wydaje się lekka?
3 klasa w dobrej kulturze. Osty zostawiam zawsze na koniec. Teraz poszła druga dawka na perz , prędzej 2x maxx pro z goltixem i 2x kemiron kemifam z goltixem. Za chwilę jak wykończe perz i osty daje drugą dawkę azotu. A na koniec jeszcze venzar pójdzie
Moje wyszły po tygodniu i już były pierwsze chwasty. Pryskalem według zaleceń naszego przewodniczącego związku plantatorow. Wszystkie środki ma w jednym paluszku i się na tym zna.
Ja dałem litr goltixu po siewie, później 1.25maxpro z setką lontrela, zowu litr goltixu, a na koniec 1.25max pro i 0.5 agila. Zostały tylko te osty, i skrzyp. Ogólnie dość czystko tylko trafiają się mimo wszystko samosiewy rzepaku takie niedobite. Dlatego nie wiem, czy nie podam azotu przed zwarciem rzędów, i nie przejadę wszystkiego wielorakiem.
to ile wychodzi koszt ochrony buraków?venzar na koniec?
Od chwastów z reguły pryskam 1raz od jednoliściennych, 2-3razy betanalem, 1raz goltixem i dodaję trochę lontrela. Na same chwasty 500zł mało.
Na chwasty to co najmniej 4 opryski nie licząc jednoliścienne . Razem pomiędzy 800-900 PLN.
Venzar jest typowo doglebowy i zabezpiecza przed zachwaszczeniem wtórnym.
Koszty nawozów i środków to około 3 k PLN plus robotą i paliwo. Co daje co najmniej 28 -32 tony buraków po 150 za tonę . Reszta to zysk
Ja staram się żeby nie przekroczyć kosztów w granicach 30ton. Bo jak padła susza to na lepszych kawałkach miałem ok 50ton ale na słabych to ledwo powyżej 30... Lubię to siać, bo jest to dość trudna uprawa, a jak są jedne z najlepszych, to człowiek popada w jakieś samozadowolenie
Andrew a nie myślisz, że jak skryją Ci rzędy to już będzie niepotrzebne pryskać Venzarem?
No tak ale czasami jakieś niedobitki wyłażą . Do tej pory nie bylo roku żeby jakiś chwastów nie zostało do zbioru. Zobaczymy ten rok. Najgorsze do zwalczania zawsze jest lebioda i rzepak.do zwalczenia rzepaku użyłem już 3 litry goltixu i chyba się udało. Z lebiodą do konca nie wiadomo bo to roślina ciepłolubna .
Ubiegły rok mimo suszy nakopalem 40 ton . Kolega co nakopal 32 to dołożył bo jeszcze holmera najmowal i nic mu z tych buraków nie zostało. ja od 5 lat kopie sam. 2 lata temu nakopalem posejdonem 270 ton z 3,7ha w 2.5 tygodnia , dzień w dzień. Teraz stollem myślę że co najmniej hektar dziennie będzie.
to ile wychodzi koszt ochrony buraków?venzar na koniec?
Na dobrych glebach w okolicach Ciechanowa, koszt preparatów w uprawie buraka liczą w zależności od roku 1000-1500 zł/ha. Plon jednak często przekracza 80 t/ha.
Na chwasty to co najmniej 4 opryski nie licząc jednoliścienne . Razem pomiędzy 800-900 PLN.
Venzar jest typowo doglebowy i zabezpiecza przed zachwaszczeniem wtórnym.
Koszty nawozów i środków to około 3 k PLN plus robotą i paliwo. Co daje co najmniej 28 -32 tony buraków po 150 za tonę . Reszta to zysk
a nasiona?paliwo?chwościk?ze o kosztach maszynowych nie wspomne.
u mnie co prawda sam nie sieje ale z tego co wiem w trzech ciosach powinno być po chwastach oczywiście pisze o polach w kulturze +jednoliścienne
przecież ten venzar nawet do ziemi nie doleci!?
Npk 800 ,nasiona 500 ,azot max 500. Ochrona na chwasty z jednoliściennymi 1000 , chwoscik 150 odzywki 200. Co daje 3150 plus robota i paliwo tak jak napisalem . Z kopaniem paliwa powinno wyjść 200 literków .
Piszesz o polach w kulturze, kultura nie ma nic do rzeczy jak jest zimna wiosna i wychodzi rzepak w 2 rzutach a potem komosa w 2 rzutach a na dodatek chwastnica też potrafi w 2 rzutach wychodzić . Ja do tej pory zrobiłem 4 zabiegi na dwuliścienne i zrobiłem zwalczanie perzu w dawkach dzielonych 2 x po 0.6 L na ha . Mam kilka placów ostów to też nie będę polowal tylko lontrel po całości. W burakach nie ma jednego planu ochrony który można co roku stosować, bo każdy rok inny
Jak u Was porażenie czarną nóżką w burakach? U mnie trochę tego jest. Wyciagają dodatkowo wrony buraki. Poniekąd ludzi narzekają na drutowce i pędraki.
Macie coś sprawdzonego i mocnego przede wszystkim na komosę. Ostatnio na jednym kawałku dawno nie byłem i jest jakaś masakra tam. rdest ptasi też, ale jemu już nic nie zrobię. Deszczu brakuje i buraki na przepałach piasku bardzo słabe, a chwasty hulają.
ja od tygodnia w jednej roślinie 2 ha (nie powiem jakiej
)chodzę z opryskiwaczem ręcznym z założoną osłoną na końcówce zrobioną z butelki po napoju i kasuje komose,rdes ptasi i plamisty,tobołki,oset,powoje i trochę chrzanu przy granicy jedno psiknięcie i po chwaście .
Mi też komosa powyłaziła to robiłem taką miksture: safari 30 gram kemiron 0.25 kemifam 1.5 będę może dzisiaj na burakach to pokaże foto bo pryskalem tydzień temu a komosa miała po 4-5 liści.
Najgorzej bo u mnie pod burakiem rosną chwasty. Myślałem dać 1.5l gotixu lub półtorej dawki safari, w dzielonym oprysku, żeby buraków nie przypalić. Mam hektar buraka sianego półtorej tygodnia później od reszty i po siewie goltixem później w fazie liścieni też goltixem,i ładnie rosły dopóki nie dałem lontrela i betanalu właśnie na liścienie jeszcze. Do tej pory odżywki asahi i inne pierdoły nie ruszyły buraka..... Daj znać jak u Ciebie wyszedł ten oprysk.Jednak nie wiem czy u mnie jest sens dawać etofumesat, bo jest komosa w średnio wrażliwych.
Ładnie buraki rosną u mnie był jeden mały deszczyk od ostatnich zdjęć co wstawiłem. Ciekawe czy tą komosę upali całkiem? u mnie podobnej wielkości komosa. opryskam pszenice na grzyba i w połowie tygodnia pojadę
Ktoś coś wie o cukrowni w Łapach ? Coś słyszałem że mają znowu otworzyć czy coś w tym stylu?
Forum Fortschritt i IFA » Okopowe » Buraki Cukrowe
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo