881 Ostatnio edytowany przez Pietia (2015-09-23 07:28:15)

Odp: Kukurydza Na Ziarno

miałem kosić jutro przyjechali wczoraj  u nas też tragedia od 5 do 8 ton zależy od pola kierowcy z wanien mówili że w tym roku co odwozili to plon 1,5 do 7 ton masakra.:(:(:(

882

Pietia to w przyszłym roku ile siejesz?

E 516 na części
Telefon 695 076 269

883

mam jeszcze widmo kary za nie odstawiony towar czekam na protokół z gminy oszacowane strat mam 50% zobaczymy co z tego będzie.

884

Pietia to masz już wszystko skoszone? Jaki średni plon wyszedł?

E 516 na części
Telefon 695 076 269

885

Tak we wtorek skoszone dziś talerzowałem ściernisko średnio sedno niecałe 7 ton przy wilgotności 25%

886

to bomba .też bym tak chciał

Leszek   dla kolegów'

887

Tak i jeszcze kara czeka do zapłacenia w tym roku za wszelką cenę chcą ze wszystkich ją ściągnąć mam protokóły suszy i właśnie piszę pismo o umożenie zobaczymy co z tego wyjdzie.

sarast i le siejesz rocznie qq

kosił mi chłopak JD w540 to twierdzi że na godzinę koszenia do 50 litrów co dziennie tankuje miedzy 400-500 litrów

888

pietia masz rację kolega ma T550 i wciąga w zalezności od ilości słomy i obciążenia maszyny 40-58lna godzinę

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

889 Ostatnio edytowany przez sarast (2015-09-27 17:26:13)

Pietia napisał/a:

Tak i jeszcze kara czeka do zapłacenia w tym roku za wszelką cenę chcą ze wszystkich ją ściągnąć mam protokóły suszy i właśnie piszę pismo o umożenie zobaczymy co z tego wyjdzie.

sarast i le siejesz rocznie qq

kosił mi chłopak JD w540 to twierdzi że na godzinę koszenia do 50 litrów co dziennie tankuje miedzy 400-500 litrów

sieje z bratem 100 ha kuku i zwiekszam w nastepnym roku do 140ha . raz nie zawsze kiepsko. PS. ja najpierw się dogadałem że 500 ton w kontrakcie  nam na połowę odpuszczą ale chcę to od nich na piśmie zanim  zaczną odbierać , i szukam innego odbiorcy bo do nich nie będzie pasowało oddawać kuku. tej co niby nie mam, całe życie kombinuj zeby cię nie wydymali .

Leszek   dla kolegów'

890

sarast napisał/a:

całe życie kombinuj zeby cię nie wydymali .

Żeby cię wydymali mniej

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

891

ot to to

Leszek   dla kolegów'

892

W Agrifarmie zaczęli kosić. Lexion nie ma co robić a chłopaki z przyczepami to już w ogóle. Plon w granicach 3-3,5.... Masakra

E 516 na części
Telefon 695 076 269

893

moja czeka nastepny tydzień szacuje i jazda aż się boję.

Leszek   dla kolegów'

894

Sąsiad co roku siał kilkaset ha kukurydzy na ziarno w tym roku wszystko ścina na kiszonkę bo kolby marne a kiszonka z pewnością się sprzeda dla krowiarzy w przyzwoitej cenie . I tak się spytam ile może kosztować tona kiszonki z kukurydzy ?

895

na biomase  ponoc kolo 100zl  za tone placa ale to nie potwierdzone  tak tylko slyszalem bo z tych co siedza w tym to sie tak naprawde przyznac niechca jak na tym wychodza ale sieja co roku wiec musza zarabiac.

http://www.fotoload.pl/123aa36/0da6cca167e5001fc0cd2b03b436c34116164_min.jpg

896

32 euro tona u mnie niemcy odbierają, na biomase ale wymagania jak dobra dla krów,

Leszek   dla kolegów'

897

u nas  pierwszy raz się z tym spotkałem kosił kombajn CASE  normalnie kuku na ziarno a cieczkę i wszystko co z sit  zostało zbierane przez jakieś urzadzenie na  przyczepę i usypywana hałda na polu  takiej jakby sieczki   wydaje mi sie że równiez na biomasę ... to tak jakby skosić kuku i mieć 2razy zysk z ziarna i biomasy ... ciekawe

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

898

Jak u was z wilgotnością? Zerwałem dziś kilka kolb to zbrakło skali na wilgotnościomierzu a mierzy do 50%. Nie wiem kiedy zgubi tą wilgotność ale w sumie mamy dopiero początek października więc nie ma co panikować

E 516 na części
Telefon 695 076 269

899

26 na kręconym wilgotnościomierzu i wszystko jest gotowe.

Leszek   dla kolegów'

900

a prawda to ze jak przejdzie przez kombajn to wzrasta wilgotność?

Rolnik z powołania:-)