161

Odp: Kukurydza Na Ziarno

Grzegorz89 napisał/a:

Może nie w temacie Pajej jak wychodzi taki groszek?Jak z ochroną od robaka?

Wiec tak po pierwsze musisz miec załatwiony zbyt (przetwórnia). Trzeba tez sie przygotowac na duze wydatki ok 3000zł nie liczac kosztów zbioru, które wynoszą w mojej przetwórni 0,21 gr netto z każdego kilograma groszku. co go odmiany i terminu siewy decyduje przetwórnia, czas zbioru tez oni (zawozi sie próbki codziennie) co do robaka to jakgrozniejszy jest pachówka strakuweczka, ale dla mnie to nie problem bo groch czesto sie pryska np na grzyba wiec zawsze cos się dorzuci dla robali.
Ogolna wrazenia: Jak na roslinę która rosnie ok 2m to pryska sie ok 5-6 razy więc duzo, koszty wysokie. trzeba tez miec mocne nerwy bo ciagle przetwórni zmieniaja sie plany.
co co zysklu to powiem tak raz miałem groszek i na nim dosć ładnie zarobiłem bo jakieś 2,5 tys na czysto z ha ale pogoda byla w miare ok i kombajn przyjechał w pore groch poszedl w ka A i troche w B więc powyzej 1zł za kg. go ludzi z sasiedniej wioski przyjechal kilka dni za póżno i poszedl groch w pozawyboze czyli 50 gr/kg po odjeciu kosztów zbioru i wkładu to nie wiem czy wyszki na zero. wiec groch to lateria

Rolnik z powołania:-)

162

Łoł nie wiem co powiedzieć trochę mnie zniechęciłeś, ale przynajmniej wiem o co chodzi. Jak z materiałem siewnym? I jakie odmiany? Na zielono to chyba te wszystkie odmiany starych piechot i podobne?

163

Jeszcze zapomniałem dodac ze groch kosiłem na poczatku lipca a dopiero wczoraj dostałem 10% zaplaty
co do materiału siewnego to zapewnia go przetwórnia, w tym roku kosztowalo to 800zl /ha norme wysiaey tez ustala przetwornia 200kg/ha. Miałem odmiane biznes z plantico, znajomi mieli aldonę. ogólnie o to chodzi ze przetwórnia układa sibie rózne odmiany w róznych terminach zeby nie wyszedł na raz, bo porostu nie daliby rady tego przerobić.
Jak chcesz to siac to najpierw porozmawiaj z jakąś przetwornia, bo po pierwsze sam tego nie zbierzesz (kombajm kosztuje ponad milion złotych) po drugire nawet jak zbierzesz to nigdzie nie sprzedasz. ja sprzedaje do hortino Leżajsk ale na 99,9% nie bedą chcieli z toba rozmawiac bo w tym roku zwiekszyli kontraktacje i nie mogli sie wyrobic ze zbiorem po drugie za daleko jest do ciebie i nie bedzie im sie chciało tam gonić kombajnu

Rolnik z powołania:-)

164

panowie randapował ktoś z was kukurydze?

E 516 na części
Telefon 695 076 269

165

Pierwszy raz słyszę ja chciałem dziś swoją kosić ale miała 37 % wilgoci.

166

u nas we wsi na PGRach jedno pole randapowali ale gadałem z tym co pryskał i mówił ze aż takiej różnicy nie było, szkoda że nie zapytałem się go jaką dawkę dali tego środka

E 516 na części
Telefon 695 076 269

167

Thx, tak myślałem, dziś zaciągnąłem samochodowa 6t, naładowane jakieś 7-8t. Spora różnica była w ciągnięciu dla Forsza, ale nie wiem czy to nie wpływ tego że dziś jedna przyczepa, a wczoraj qq na 2-ch.

168

do randapowania  to  chyba opryskiwacz  na sterydach ....   

jak juz kuku podeschnięta  to nie pomoże mu nic ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

169

no randapowali jak jeszcze była zielona a opryskiwacz co mają ma chyba 1,2 metra prześwitu TECNOMA LASER, po szkole też tam robiłem na firmie i już wysłali mnie na badania żeby jeździć tym opryskiwaczem ale ojciec przepisywał gospodare i zrezygnowałem z pracy tam

E 516 na części
Telefon 695 076 269

170

kiedyś jeden próbował u nas ale na 3 przejeździe dał sobie siana ...    przecież tu trzeba podnieśc lance na co najmniej  3.5m  od ziemi ....    to normalny opryskiwacz jest nie w stanie

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

171

leszek  a nie czasem  heniu to na wszystkich swoich posiadlosciach ma te opryskiwacze?

http://www.fotoload.pl/123aa36/0da6cca167e5001fc0cd2b03b436c34116164_min.jpg

172

no dokładnie, nie chciałem wymieniać nazwy firmy ale jak ktoś kojarzy to wie. w tym roku jeden taki im się spalił i tylko jednego takiego mają, dokupili tylko jeszcze doczepianego DAMMANA 5000 litrów z belką 36 metrów i pełnym gps do traktora

E 516 na części
Telefon 695 076 269

173

my zwykli gospodarze nie zadazymy i tak za heniem te maszyny co jezdrza u niego po polach to my mozemy pomarzyc

Fortschritt zt 423 a razy 2

174

Raz jak byłem u wujasa na polu graniczy z henkiem to słyszeliśmy jakiś szum dochodzący z qq nie wiedzieliśmy co to po chwili nad naszymi głowami przeleciała lanca od opryskiwacza nigdy się tak nie przestraszyłem jak wtedy, qq miała z 2,5m .

175

michu swiete slowa a co tu wiele opowiadac jak ktos zamawia 10 czy 12 claasow lexionow na raz  to ja przepraszam ale sumy za te kombajny to sobie niemoge wyobrazic a co dopiero zaplacic za nie ;P

176 Ostatnio edytowany przez Laszek (2012-11-05 18:59:38)

czy zapłacił i ile to druga sprawa bo to że ma kasy jak lodu to nie znaczy że jest pierwszy do płacenia, wiem coś o tym bo mieszkam dokładnie w jego sąsiedztwie. a tych lexionów to wziął razem 15 i xeriona 5000

E 516 na części
Telefon 695 076 269

177

kiedys jechalem rowerem wzdloz jego pola gdzie oraly dwa fastraty i jd pole mialo ze 1,5km to uwierzcie zeby ich dogonic to musialem niezle deptac i to bylo z 5lat temu gdzie ludzie podjarani byli belarusami a tam juz takie maszyny

178

leszku to ze on wyrywny do placenia nie jest to nie tylko ty o tym mi mowisz tongue 2 sprawa ile tak naprawde ma kasy to nikt niewie  tylko obraca duzymi pieniedzmi to na pewno wink

179

ta firma to jedna wielka propaganda. na polach dziadostwo i tyle. rzepaku zbierają po 700 kg, zboża po 3 tony i co tu więcej mówić. nawozu to jak hektar zobaczy 100 kg to się cieszy itd ale czego to my nie mamy... śmiech na sali

E 516 na części
Telefon 695 076 269

180

ale mowcie co chcecie ja nie slyszalem zeby ktos nazekal w mojej okolicy by nie dostali za swinie czy byki zawsze placil w terminie i ludzi tez nie malo zatrudnia a kazde miejsce pracy sie liczy w zeszlym roku wykupil suszarnie w ciszewie gdzie byloo bankructwo a teraz na faktuze za siano termin 7 dni a po trzech kasa juz na koncie bez problemow nerwow i wszystko sie rozwija blyskawicznie