Odp: Kukurydza Na Ziarno
Może nie w temacie Pajej jak wychodzi taki groszek?Jak z ochroną od robaka?
Wiec tak po pierwsze musisz miec załatwiony zbyt (przetwórnia). Trzeba tez sie przygotowac na duze wydatki ok 3000zł nie liczac kosztów zbioru, które wynoszą w mojej przetwórni 0,21 gr netto z każdego kilograma groszku. co go odmiany i terminu siewy decyduje przetwórnia, czas zbioru tez oni (zawozi sie próbki codziennie) co do robaka to jakgrozniejszy jest pachówka strakuweczka, ale dla mnie to nie problem bo groch czesto sie pryska np na grzyba wiec zawsze cos się dorzuci dla robali.
Ogolna wrazenia: Jak na roslinę która rosnie ok 2m to pryska sie ok 5-6 razy więc duzo, koszty wysokie. trzeba tez miec mocne nerwy bo ciagle przetwórni zmieniaja sie plany.
co co zysklu to powiem tak raz miałem groszek i na nim dosć ładnie zarobiłem bo jakieś 2,5 tys na czysto z ha ale pogoda byla w miare ok i kombajn przyjechał w pore groch poszedl w ka A i troche w B więc powyzej 1zł za kg. go ludzi z sasiedniej wioski przyjechal kilka dni za póżno i poszedl groch w pozawyboze czyli 50 gr/kg po odjeciu kosztów zbioru i wkładu to nie wiem czy wyszki na zero. wiec groch to lateria