Odp: Podatek gruntowy
Ja słyszałem o dochodowym, a nie obrotowym. Dochodowego nie mogę się doczekać, pod warunkiem, że chyłkiem nie wprowadzą równolegle katastralnego, bo to będzie katastrofa.
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » Podatek gruntowy
Strony Poprzednia 1 … 4 5 6 7 8 9 10 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ja słyszałem o dochodowym, a nie obrotowym. Dochodowego nie mogę się doczekać, pod warunkiem, że chyłkiem nie wprowadzą równolegle katastralnego, bo to będzie katastrofa.
Ja wolałbym żeby zostało jak jest. Mam 2/3 pola jako dzierżawa na gębę i wydajność z hektara wyjdzie mi 3 krotnie większa. Nie będę się dziwił że jak wyliczą dochód z małego gospodarstwa, to mieszczuchy kręcą nosami i psy na nas wieszają. Bo mało kto to wszytsko rozumie.
Dochodowy jak będzie to po prostu mądra księgowa i brak dochodu na papierze. Państwo jeszcze straci zamiast zyskać.
będziesz potrzebował kredyt, bo coś się nagle wydarzyło a gotówki brak. Idziesz do banku, bank prosi byś się pochwalił zeznaniami podatkowymi i klops... Dochodu nie ma, kredytu tym bardziej...
Chcesz kupić jakąś maszynę, ziemię lub zrobić remont za grubsze pieniądze. Masz co nieco uciułane w "skarpecie". W zeznaniach podatkowych zawsze zero lub minimalny dochód. Kupujesz to za gotówkę, wpisujesz w rejestr środków trwałych, rejestrujesz umowę, fakturę itp... i skarbówka już zaczyna się dopytywać skąd pan wziął te "40tyś"?
Mądra księgowa i owszem, ale tak żeby jeszcze miała głowę na karku i wiedziała co robi, by takich sytuacji jak powyżej uniknąć...
To o czym pisze bamreras jest realne nie wykazując się dochodem utrudniamy sobie życie w sferze gospodarczej i bankowej oraz stwarzamy problemy ze skarbówką- PO i ZSL . przymiezają sie do prac nad ustawą o podatku dochodowym dla rolników oraz tym jak dofinasować gminy po likwidacji podatku gruntowego? znając życie to myślę że zaś sp......lą ustawę i gro obciążen wobec gmin zrzuca na nasze barki a i sama ustawa o podatku dochodowym nie będzie na nasza korzyśc ! Obym się mylił - co mi się rzadko zdarza?
Jeżeli chodzi o banki to bym się nie przejmował. BAnki od zawsze chętnie dawały kredyty rolnik i jeżeli się coś nie zmieni w ich działaniu to nadal "biznes plan" do kredytu będzie pisany tak żeby wyszło na +. Bo co z tego że zajrzą ci w księgi rachunkowe i tam będzie że wyszłeś na "0" albo że masz 1 000 000 do przodu a potrzebujesz drugie tyle. To żaden argument.
W przyszłym roku kiedy przyjdzie płacić pierwszą ratę może być na odwrót.
Pogoda, rynek, dolar, euro, plony..... Dziś dla banków najważniejsze jest to że ich klient posiada majątek który co dziennie zyskuje na wartości.
A skarbówka.... to co innego
Wziąłem debet . To pierwsze co to zobaczyła jaki mam obrót na kącie , czy biorę dopłaty i co mam "maszyny , dom i ninne ". Stwierdziła że nic nie robię . To ja zapier...am a taka prukfa siedzi na tyłku i gada że ja nierób jak to ojca wkór...o cały chodził o ilości spalonych papierosów nie wspomnę . No ale się zlitowała i dali tam jakieś drobne . Eh
Ruszyliśmy temat podatku dochodowego... może ktoś mi to wszystko wytłumaczyć.? Jak to działa? Jaki się z tego być może będziemy rozliczać?
Sęk w tym że prace nad podatkiem sa bez udzialu rolników NA dzisjaj wlaściwie nikt nie wie jak on bedzie funkcjonował poza ich twórcami - czyli rząd ? Związki rolników są przeciw temu podatkowi DLATEGO NIKT NAS NIE PYTA ROLNIKÓW o zdanie ws - podatku dochodowego- ma tak być jak chce rzad - czysta paranoja !
W końcu to już druga kadencja tuskozbirów,był czas przywyknąć.Jak nam gruntowy w tym roku dowalą to niejednemu z nas się odechce i sami będziemy domagać się dochodowego.
mi już w zeszłym roku dowalili podwyżkę o 200% w tym roku tyko kosmetycznie mogą o kilka zł.... h... im w d...
W końcu to już druga kadencja tuskozbirów,był czas przywyknąć.Jak nam gruntowy w tym roku dowalą to niejednemu z nas się odechce i sami będziemy domagać się dochodowego.
O czym ty do mnie rozmawiasz?
W tym roku podatek gruntowy wzrośnie o ok 3% w gminach, które tak jak moja, stosują najwyższą cenę żyta do wyliczeń. Od zawsze nie mogę doczekać się podatku dochodowego, ale nie ma wśród rządzących takiego odważnego, bo rolnik tylko tak nieudacznie wygląda.
Wspomnicie kiedyś moje słowa że ten systemy podatkowy i ubezpieczeniowy są dobre i tylko trzeba je uszczelnić ale już wtedy będzie za późno !
Zgadza sie .Rząd nie zmienia formy opodatkowania po to żeby staracić na tym!!!
Stracimy czas-bo papierkowej roboty przybędzie i pieniądze bo tak jak wcześniej pisałem zmiana jest po to żeby wydoić jeszcze więcej kasy.A dodatkowo stracą jeszcze gminy wiejskie bo wpływy im zmaleją.Oczywiści rząd będzie twierdził że zrekompensuje gminą te straty ale wiadomo jak to bywa w naszym kraju...
Chociaż ponoć jest pomysł żeby zostawić podatek gruntowy i zrobić go "kosztem" w podatku dochodowym ale szczegułów nie znam -zresztą jak każdy
Krzysiek a dla czego nie walczycie o obniżenie podatku gruntowego ja w swojej gminie w zeszłym roku wywalczyłem obniżenie podatku o 50% a w tym roku ma wzrosnąć o stope jnflacj czyli gdzieś o 4 %
NAsza rada to nauczyciele wojskowi ( emerytowani) i nauczyciele..... nie pogadasz .....
Już kiedyś pisałem że brak rolników w radach gmin skutkuje taka sytuacją - na wlasne życzenie?
o obniżenie podatku w gminach powinny wystempować izby rolnicze ,jerzeli macie przedstawicieli powiatowych to trzeba ich zagonić do roboty
Farmer 1 - Izby Rolnicze to to jest coś najgorszego co ma rollnictwo i jeszcze na nich płacimy - oni nic nie mogą !- w przeciwieństwie do związków rolników!
Strony Poprzednia 1 … 4 5 6 7 8 9 10 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » Podatek gruntowy
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo