101

Odp: Podatek gruntowy

Ja słyszałem o dochodowym, a nie obrotowym. Dochodowego nie mogę się doczekać, pod warunkiem, że chyłkiem nie wprowadzą równolegle katastralnego, bo to będzie katastrofa.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

102

Ja wolałbym żeby zostało jak jest. Mam 2/3 pola jako dzierżawa na gębę i wydajność z hektara wyjdzie mi 3 krotnie większa. Nie będę się dziwił że jak wyliczą dochód z małego gospodarstwa, to mieszczuchy kręcą nosami i psy na nas wieszają. Bo mało kto to wszytsko rozumie.

Dochodowy jak będzie to po prostu mądra księgowa i brak dochodu na papierze. Państwo jeszcze straci zamiast zyskać.

104

będziesz potrzebował kredyt, bo coś się nagle wydarzyło a gotówki brak. Idziesz do banku, bank prosi byś się pochwalił zeznaniami podatkowymi i klops... Dochodu nie ma, kredytu tym bardziej...
Chcesz kupić jakąś maszynę, ziemię lub zrobić remont za grubsze pieniądze. Masz co nieco uciułane w "skarpecie". W zeznaniach podatkowych zawsze zero lub minimalny dochód. Kupujesz to za gotówkę, wpisujesz w rejestr środków trwałych, rejestrujesz umowę, fakturę itp... i skarbówka już zaczyna się dopytywać skąd pan wziął te "40tyś"?
Mądra księgowa i owszem, ale tak żeby jeszcze miała głowę na karku i wiedziała co robi, by takich sytuacji jak powyżej uniknąć...

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

105

To o czym pisze bamreras  jest  realne  nie wykazując się dochodem  utrudniamy sobie życie w sferze gospodarczej i bankowej  oraz stwarzamy problemy ze  skarbówką- PO i ZSL  . przymiezają sie do prac nad ustawą o podatku dochodowym  dla rolników oraz tym jak dofinasować  gminy po likwidacji podatku gruntowego?  znając życie to  myślę  że zaś sp......lą ustawę  i gro obciążen wobec gmin  zrzuca na nasze barki a i sama ustawa  o podatku dochodowym  nie  będzie na nasza korzyśc !   Obym  się mylił - co mi się rzadko zdarza?

106

Jeżeli chodzi o banki to bym się nie przejmował. BAnki od zawsze  chętnie dawały kredyty rolnik i jeżeli się coś nie zmieni w ich działaniu to nadal "biznes plan" do kredytu będzie pisany tak żeby wyszło na +.  Bo co z tego że zajrzą ci w księgi rachunkowe i tam będzie że wyszłeś na "0" albo że masz 1 000 000 do przodu a potrzebujesz drugie tyle. To żaden argument.
W przyszłym roku kiedy przyjdzie płacić pierwszą ratę może być na odwrót.
Pogoda, rynek, dolar, euro, plony.....  Dziś dla banków najważniejsze jest to że ich klient posiada majątek który co dziennie zyskuje na wartości.

A skarbówka.... to co innego

107

Wziąłem debet . To  pierwsze  co to zobaczyła jaki mam obrót na  kącie , czy biorę dopłaty i  co mam "maszyny , dom i ninne ".  Stwierdziła że  nic  nie  robię .  To ja zapier...am a  taka  prukfa  siedzi na  tyłku  i  gada że ja  nierób jak  to ojca wkór...o cały  chodził o ilości  spalonych  papierosów nie wspomnę   . No ale się zlitowała i  dali  tam  jakieś drobne . Eh hmm

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

108

Ruszyliśmy temat podatku dochodowego...  może ktoś mi to wszystko wytłumaczyć.? Jak to działa? Jaki się z tego być może będziemy rozliczać?

109

Sęk w tym że  prace nad podatkiem  sa  bez udzialu  rolników NA  dzisjaj   wlaściwie  nikt  nie wie jak on bedzie  funkcjonował  poza  ich twórcami -  czyli rząd ?   Związki  rolników  są przeciw  temu podatkowi  DLATEGO   NIKT  NAS NIE PYTA ROLNIKÓW  o zdanie  ws - podatku dochodowego- ma tak być jak chce rzad - czysta paranoja !

110

zadna paranoja witamy w polsce unas to standard!

http://www.fotoload.pl/123aa36/0da6cca167e5001fc0cd2b03b436c34116164_min.jpg

111

W końcu to już druga kadencja tuskozbirów,był czas przywyknąć.Jak nam gruntowy w tym roku dowalą to niejednemu z nas się odechce i sami będziemy domagać się dochodowego.

112

mi już  w zeszłym roku dowalili podwyżkę o 200% w tym roku tyko kosmetycznie mogą o kilka zł.... h... im w d...

113

PawełS.64 napisał/a:

W końcu to już druga kadencja tuskozbirów,był czas przywyknąć.Jak nam gruntowy w tym roku dowalą to niejednemu z nas się odechce i sami będziemy domagać się dochodowego.

O czym ty do mnie rozmawiasz?
W tym roku podatek gruntowy wzrośnie o ok 3% w gminach, które tak jak moja, stosują najwyższą cenę żyta do wyliczeń. Od zawsze nie mogę doczekać się podatku dochodowego, ale nie ma wśród rządzących takiego odważnego, bo rolnik tylko tak nieudacznie wygląda.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

114 Ostatnio edytowany przez koseś (2012-11-06 08:01:59)

Wspomnicie   kiedyś moje słowa że ten systemy podatkowy i ubezpieczeniowy są dobre i tylko trzeba je uszczelnić ale już wtedy będzie za późno !

115

Zgadza sie .Rząd nie zmienia formy opodatkowania po to żeby staracić na tym!!!
Stracimy czas-bo papierkowej roboty przybędzie i pieniądze bo tak jak wcześniej pisałem zmiana jest po to żeby wydoić jeszcze więcej kasy.A dodatkowo stracą jeszcze gminy wiejskie bo wpływy im zmaleją.Oczywiści rząd będzie twierdził że zrekompensuje gminą te straty ale wiadomo jak to bywa w naszym kraju...
Chociaż ponoć jest pomysł żeby zostawić podatek gruntowy i zrobić go "kosztem" w podatku dochodowym ale szczegułów nie znam -zresztą jak każdy sad

116

Krzysiek a dla czego nie walczycie o obniżenie podatku gruntowego ja w swojej gminie w zeszłym roku wywalczyłem obniżenie podatku o 50% a w tym roku ma wzrosnąć o stope jnflacj czyli gdzieś o 4 %

Świat należy do młodzieży Stary robi Młody leży

117

NAsza rada to nauczyciele wojskowi ( emerytowani) i nauczyciele..... nie pogadasz .....

118

Już kiedyś pisałem że  brak rolników  w radach gmin skutkuje  taka sytuacją - na wlasne  życzenie?

119

o obniżenie podatku w gminach powinny wystempować izby rolnicze ,jerzeli macie przedstawicieli powiatowych to trzeba ich zagonić do roboty

Świat należy do młodzieży Stary robi Młody leży

120

Farmer 1 - Izby Rolnicze  to to jest coś najgorszego  co ma rollnictwo  i jeszcze na nich płacimy - oni nic nie mogą !- w przeciwieństwie  do związków rolników!