Temat: Osad z oczyszczalni ścieków

Witam Wszystkich Kolegów :beer:

Mam zamiar załatwić sobie osad z oczyszczalni ścieków jako nawóz co o tym myślicie ??Jak jest w waszych regionach z Tym osadem korzystają z tego rolnicy ??? Ziemie mam już gotową do badania w poniedziałek jadę ją zawieść . Szykował bym ten osad pod 2 ha buraków a resztę pod zboża.  Oraz w jakich ilościach się go rozsiewa i najważniejsze czym to rozsiewają siewnikami RCW czy rozrzutnikami ??

GG 16238418

2

Odp: Osad z oczyszczalni ścieków

Kolego co to rozsiewania to rozrzutnik jest ok. Wiem że dają tego dużo pod wierzbe energetyczną. Rośnie w oczach. tam powinni Ci dać badania tego osadu co on w sobie zawiera. W zależności od składu i kondycji gleby ustalasz sobie dawke.

3

U nas wożą  tego śmierdziela  rozrzutnikami dosyć szybko żeby nie zjechał  sam smile . Dawki  chyba  dowolne oczywiście na przyoranie .

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

4

Po ile kolego to załatwiasz?

5

Jeśli o mnie chodzi  to ja  tego nie wożę .  Ale powinno  być za grosze .

6

U mnie w oczyszczalni badają glebę . I dopiero  do wyniku badań dostosowują ilość ton na HEKTAR .

GG 16238418

7

U nas chyba nie smile

8

Ja raz nawiazłem spalonymi resztkami z bakutilu. jęczmien się wywalił. dałem wtedy coś koło 1,5t/ha. wtedy mnie to kosztowało 100zl/t

9

Ja parę razy byłem w bakutilu z padłymi zwierzętami i miło tego nie wspominam przypomniałem sobie co jadłem w tedy na śniadanie big_smile

10

A Ja jak jechałem do oczyszczalni ścieków to nastawiłem się że  będzie tam  ***.... nie wiadomo jak a co do czego mile się zaskoczyłem bo nic nie było czuć .

GG 16238418

11

Osad z oczyszczalni ścieków  u nas jest za darmo. Do tego sami to rozwożą  gównomiotami forszajowymi ..    dawka była 30t \ha  pod orkę ..  warunek  taki by do 7 dni zaorac ..  jeśli tego nie zrobisz to kara ..  na zaorane to nie wiem   ale marnie to widze ..

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

12

dlaczego marnie to widzisz ???

GG 16238418

13

Po tym osadzie rośnie nawet na 6 z, także z dawkami ostrożnie bo wywali. U mnie jest to za darmo, plus oczyszczalnia coś dopłaca do ha. Orze się to ciężko bo wożą to przyczepami i rozciągają słupami na linie, masakra.

14

Tutaj zupełnie zgadzam się z  Wojtasem  zanim to wysiejesz na pole -zbadaj skład   chemiczny tego  szamba i wtedy zadecyduj czy warto

15

Skład chemiczny tego osadu spełnia  wszystkie wymogi  unijne które ma spełniać jako nawóz do użytku jako nawóz do  uprawy rolnej .

GG 16238418

16

A sprawa metali  ciężkich +certyfikat bo same wymogi to trochę za mało

17

Wszystko jest legalne
wartośc metali cięzkich jest nawet poniżej dopuszczalnych wartości więc tutaj  nie ma co się martwić . U mnie w okolicy  tylko nieliczni   biorą ten osad bo reszta ludzi boi sie tego smrodu .

GG 16238418

18

Ja się boję ładować w pole chemię typu szampony, proszki do prania itp

Rolnik z powołania:-)

19

Być może to się nadaje pod produkcję do przemysłu ;ale w moim przypadku ;ziemniak ;warzywa  - nikt by tego kupił  jak by się odbiorcy  dowiedzieli co to za nawóz

20

O to chodzi że tego nie dostaniesz   jeżeli będziesz chciała używać tego jako nawóz pod rośliny i warzywa które spożywa sie bezpośrednio bez przetwarzania .

GG 16238418