21

Odp: Osad z oczyszczalni ścieków

Kamil2610 napisał/a:

Witam Wszystkich Kolegów :beer:

Mam zamiar załatwić sobie osad z oczyszczalni ścieków jako nawóz co o tym myślicie ??Jak jest w waszych regionach z Tym osadem korzystają z tego rolnicy ??? Ziemie mam już gotową do badania w poniedziałek jadę ją zawieść . Szykował bym ten osad pod 2 ha buraków a resztę pod zboża.  Oraz w jakich ilościach się go rozsiewa i najważniejsze czym to rozsiewają siewnikami RCW czy rozrzutnikami ??

:nooo:
to na wstępie po pierwze  mam nadzieję ze nie masz rolnośrodowiskowego bo nie można osadów
druga sprawa smród nie samowity pasożyty choroby
dzwoni gostek do mnie i mówi ze chce mi przywieść 500tyś ton za dormochę i rozrzuci za darmochę rolnośrodowiskowy nie pozwala o tym pamiętaj

22

Pisałem gdzieś o tym , żeby to przyorać to trzeba mieć zdrowe bebechy , ja wytrzymałem a szwagier pług do góry i na chate.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

23

Nie mam rolnośrodowiskowego  i u mnie w jakoś nikt nie narzeka na ten osad . Ja bebechy mam zdrowe  akurat gorzej z moim ojcem raz mojemu znajomemu pomagałem przy tym osadzie bo ojciec nie wytrzymał  .

GG 16238418

24

nie ma się czego bac ..  byle nie orac tego C360 ..  tylko czymś z przednim by nie było ze koła mielą  i kabina w miare szczelna ...  i można orac bez żadnego ale ..   i nie taki smród człowiek wytrzymuje .. więc nie płaczcie ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

25

Więc nie ma co płakać skoro Kamil  chce ten wynalazek  wysiać na polu -niech tak zrobi ; a na jesień napisze nam jak to cudo działa wglebie i na rośliny - powodzenia

26

ja to miałem i jak bym się jeszcze raz załapał to niech dają ..  lepszego nawozu  za darmo nie dostaniesz

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

27

tak jak czytałem  w oczyszczalni skład tego osadu to jest tam fosfor magnez  wapno i azot w takiej ilości ze saletra się chowa

GG 16238418

28

zaraz poszukam   umowy i wam przedstawie wszystkie składniki tego

bo tu coś czuje że  większosc nigdy nie stosowała tego osadu   tylko wiedzą to od kogoś co widział że ktoś coś woził ...  macie tu dokładne wytyczne tego osadu  i macie  przykładowe próbki ziemi  na które było to dawane 

badanie ziemi
<a href=http://zapodaj.net/6b7ab4d52083.jpg.html>as.jpg</a>

badanie osadu

<a href=http://zapodaj.net/305918c106c6.jpg.html>cc.jpg</a>

i teraz  się zacznie rozmowa big_smile

29

u kolesia obok mojego pola wozili i też niby tam mieli dać 50 ton na hektar a poszło ze 200 i nie widzę, żeby po tym jakoś wiele lepiej rosło...

30

Dziś byłem w oczyszczalni  z próbkami ziemi które wysyłają na badania oraz z potrzebnymi danymi spisałem wstępną umowę  i teraz czekam  na wynik badań gleby  oraz wiadomość  ile przydziela mi tego osadu na 1 Ha pola . Pod ten Osad przygotowałem 10 ha pola . Tylko zapomniałem zapytać Pani z którą pisałęm wszystkie dokumenty czy moge ten osad dawać pod buraki cukrowe .

GG 16238418

31

tego osadu nie można dawac pod rośliny  do bezpośredniego uzycia ...  u nas zabronili  dawac tego po orce .... tak to już bym to miał ..

32

Czyli  jak wnjoskuje to  ten osad tylko pod pług

33

Hm  dziwne bo osad z każdej oczyszczalni jest mniej więcej taki sam chodzi o normy   metali ciężkich  itp mam też nie daleko drugą oczyszczalnie  co ma dokładnie opisane zastosowanie oasdu to jest wymienione ze można stosować pod buraki cukrowe i pastewne

GG 16238418

34

bezposrednie użycie  typu marcherwka pietruszka. koper .   i takie tam .    burak  pastewny to nie był bym pewien . ponieważ ani tego nie gotujesz ani nic ..   pod pszenice , kukurydze,  rzepak jak najbardziej  , 

i tak  to jest pod bezpośrednie  zaoranie .  zakaz dawania tego na pola  przy    ujeciach wody  itp .   odległośc minimum 500m od zamieszkania (smród)    i takie tam ..   zresztą jak ktoś jest w temacie to wszystko mu wytłumaczą ..  i jest wszystko napisane na umowie

35

Tak myślałem  tylko pod rośliny do przemysłu ; naj prawdopodobnie zawartośc metali cięzkich   jest przeciw wskazaniem do uprawy warzyw no i sama nazwa = osad

36

Co słychać w temacie osadów,bo dostałem propozycję przywiozą i rozwiozą.Planuję wymięszać na pryżmie z obornikiem.Jestem w tym temacie zielony ale niechciałbym być posrany jak sanepid itp mi się dobiorą.Co muszę mieć i co mi grozi?

37

nic ci nie grozi ..  ino smród nie przeciętny ..  ja sie zapisałem na 1000ton  tego ..   zaraz po żniwach zaczynają wozić ...  na dane pole można tego walnąć 30-40t na ha   raz na 3 lata i to wystarczy

38 Ostatnio edytowany przez PawełS.64 (2013-02-19 12:29:06)

Ale czy muszę miec jakiekolwiek badania i atesty?Niema co ukrywać bo takiego smrodu nie schowasz i donosy też mogą być.

39

Ważne żeby sąsiad nie podkablował . Jednemu u nas  to kazali sprzątnąć bo za blisko budynków składował  . No i mieli rację bo przeginają  ludzie pałę .  Jeśli od razu to rozwieziesz i przyorzesz to nie powinno być problemów . A jeszcze jedno , słyszałem gdzieś że mają  teraz dosuszać  ten osad i robić granulki . Te granulki potem będą  stosowane jako opał no i nawóz . Ale za nim do tego dojdzie ...

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

40

Mi chcą wozić teraz i planuję przykryć to obornikiem a rozwieżć jesienią przed orką i siewem.