1

Temat: Zwrot do materiału siewnego

PAnowie jak to  jest i ile wracają ? czy do nasion rzepaku też ?  ile wracają ? 
i czy  się złozy wniosek  to  później przez pare lat  dalej wyciągają  rękę po kase  z tego że zbieram  i sieje ponownie ten materiał?
Prosze o wytłumaczenie  w miare szybko bo chyba w marcu upływa termin na załatwienie formalności

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

2

Odp: Zwrot do materiału siewnego

Proszę bardzo       http://arr.pl/data/01593/deminimis2012/ … s_2012.pdf     masz tu opisane co i jak, jednak rzepaku tak jak i kukurydzy nie zwracają gdyż ludziska i tak muzą go kupić ,a czy wyciągają potem łapę to chyba nie gdyż już kilka lat z tego korzystam i w tym roku też będzie trzeba kupić jęczmień .

3

wojtas ...wez te byki popraw bo w oczy kole
moderator lol
pozdro
pijesz ..nie siadaj do kompa lol big_smile

4

to było ładnych kilka lat temu jak jeszcze nie było dopłat do materiału. Kolega wymieniał materiał na prawie 100 ha i w następnym roku gdy już nie brał materiału kwalifikowanego dostał pisemko o konieczności zapłaty za korzystanie z materiału - ale to było dawno, jak jest teraz to nie wiem.
Co do samego zakupu materiału. Jak już gdzieś w innym temacie pisałem - jeśli jest się na vacie to nie opłaca się siać własnych nasion. Sprzedajemy własne zboże które mieliśmy posiać, nie kupujemy zaprawy, dostajemy dopłatę do kwalifikowanego i jeszcze odliczamy vat. Nie liczę już czyszczenia zboża, zaprawiania - ogólnie robocizny która przy zaprawianiu nie należy do przyjemnych.

gg 5118068

5

jest taka Agenda w Lesznie którą to śp. Lepper chciał rozpier....ć ale nie zdążył ona mnie namierzyła poprzez te dopłaty do materiału siewnego ,ponieważ od kilku lat kupuję 100% nasion to leszno przysyła mi 2 razy do roku wniosek o udzielenie informacji cz korzystałem z własnych nasion ,jakiej odmiany i w jakiej ilości przez kilka lat odpisywałem a teraz mam ich w dupie.

6

Bez sraki:

ARR  napisał/a:

Agencja Rynku Rolnego uprzejmie informuje, że w okresie od 15 stycznia do 25 czerwca 2012 r. można ubiegać się o dopłaty z tytułu zużytego do siewu lub sadzenia materiału siewnego kategorii elitarny lub kwalifikowany mającej charakter pomocy de minimis w rolnictwie,

Niezależnie od tego jak kto i z kim się rozliczamy jest ustawa o ochronie interesów twórców i KAŻDY kto sieje jakikolwiek materiał siewny ma prawny obowiązek odprowadzić te kilka złotych na ten fundusz. To jest jak z abonamentem RTV, wszyscy wiemy, że trzeba, ale i tak jesteśmy na pierwszym miejscu w Europie.
Co do szczegółów to Tutaj jest wszystko co potrzeba http://www.arr.gov.pl/index.php?option= … ;Itemid=41
a jak komuś nie chce się zajrzeć to w ogólnym skrócie wygląda to tak:

ARR  napisał/a:

Dopłatami z tytułu zużytego do siewu lub sadzenia materiału siewnego kategorii
elitarny lub kwalifikowany obejmuje się materiał siewny kategorii elitarny lub
kwalifikowany następujących gatunków roślin uprawnych (gatunków roślin
rolniczych):
1) w przypadku zbóż:
a) pszenica zwyczajna,
b) żyto (populacyjne, syntetyczne lub mieszańcowe),
c) jęczmień,
6d) pszenżyto,
e) owies;
2) w przypadku roślin strączkowych:
a) łubin (żółty, wąskolistny lub biały),
b) groch siewny,
c) bobik,
d) wyka siewna;
3) ziemniak.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

7

Mnie też namierzyła agencja nasienna przysyłają dwa razy w roku więc im odpisuję że do siewu używam materjału siewnego kupionego na jarmarku.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

8

To najgorsze wytłumaczenie ,jak ci wyliczą domiar to będzie żle.

9

Najpierw muszą udowodnić że tak nie jest , potem karać.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

10

na liście odmian od których trzeba odprowadzić tą opłatę, nie umieszczono wszystkich. Trzeba podać odmianę której nie ma na liście i będzie ok. Bynajmiej jakoś tak nam doradca z ODR tłumaczyła....

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

11

stawka jest 100 zł/ha, ale całkiem możliwe, że będzie 150 zł.
W razie jak sie złozy prędzej wniosek to potem wyrównają

Ja swój wniosek już złożyłem

12

właśnie nie wiem czy  się opłaca skurka za wyprawkę ...   bo jak im się coś później odwidzi  to może byc nie miło ..

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

13

Ja też zostałem namierzony przez leszno ale dane mają stare i wg nich mam 9 ha a do 15 jest się zwolnionym tak więc tylko wypełniam i odsyłam

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

14

koledzy poskladaliście wnioski na zwrot za materiał siewny bo w poniedziałek mja termin skladania wniosków a to dlatego że 15 był w sobote , Ja się biore dzisiaj za wypisanie bo jakoś nie było czsu wcześniej się zebrać

Świat należy do młodzieży Stary robi Młody leży

15

To do 15 był termin? kurcze za ziemniaki miałem złożyżc

mdw

16

pomyliłem terminy podobno jest do25 ale jeszcze sprawcie bo nie chciał bym kogoś w błąd wprowadzić

Świat należy do młodzieży Stary robi Młody leży

17

Termin jest do 25 także spokojnie.

18

Kto składał wniosek to niech mi podpowie o załącznikach od 3. Czy wypełniać pozostałe jeśli mnie nie dotyczy mieszanka i zniszczeniu upraw.

19

Wypełniasz wszystkie ewentualnie jeżeli nie korzystasz z innej pomocy z ARR to w ostatnim załączniku wpisujesz Nie Otrzymałem.

20

Dziś dowiedziałem się że jest ustaw aby zmniejszyć dopłatę ze 100 na 80 z 160 na 130 za strączki i z 500 na 400 ziemniaki puki co poszło do konsultacji ale jak przejdzie to po dwóch tygodniach wchodzi w życie i kto złoży szybko za jesień to dostanie po staremu.Jak będzie to się okaże.