Odp: Owies
Drugi rok z rzędu nie zarobię nic na owsie.
A u nas owies droższy niż pszenica na targowisku wołają od 750 zł/t (dużo osób szuka dla bydła na poplony) a za zielony z pola do kiszenia 2000 zł/ha
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Owies
Strony Poprzednia 1 … 8 9 10 11 12 … 22 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Drugi rok z rzędu nie zarobię nic na owsie.
A u nas owies droższy niż pszenica na targowisku wołają od 750 zł/t (dużo osób szuka dla bydła na poplony) a za zielony z pola do kiszenia 2000 zł/ha
http://www.anonse.com/rejon/0/kategoria/0?szukaj=owies
Jeśli Ci potrzeba, to tu się zainteresuj.
No, nareszcie koniec żniw zbożowych. Owies w silosie, jutro sprasuje słomę i zostanie mi tylko soja do zbioru.
troche Ci zeszło.czy miałes jakas reprodukcje mat. siewnego w tym roku??
nie, posiany późno na mozajce bardzo nierównomiernie dojrzewał i musiałem go dosuszyć.
miałem na mysli nie tylko owies.??
tak, jęczmień ozimy Sandra i pszenżyto Dinaro. Jęczmień już odebrali, i zostało mi parę ton na swoje potrzeby, a z pszenżytem czekam na wyniki analiz. Myślę, że wszystko będzie dobrze, bo samosiewy wschodzą jak szalone. Jeśli ktoś ma chęć na dobre pszenżyto, to zapraszam, bo raczej wszystkiego nie odbiorą i jakieś sto ton będzie do rozdysponowania. W tym roku dało około 75q.
bedziesz to czyms wysyłał? bo na taka wycieczke nie pojade. ja zchodze z pszenzyta ale jeszcze 3ha zasieje. tylko papiery musza byc zeby w ARR przeszło
Pajej co daleko ? to możesz zrobić u mnie pit-stopa !
tylko czy to by sie kalkulowało paliwo za darmo nie jest. zobaczymy jaka cena zaproponuje Marek
Nie wszystko musi się kalkulować ekonomicznie, a spotkanie z forumowiczami bezcenne.
czy ktoś tu kiedyś pisało czarnym owsie??nadaje sie do mieszanek??
uprawiam czarny owies od 6-7 lat i na polu zachowuje sie tak samo jak zwykly.
z chęcią już bym wysiał nie stety nie wiem co z pogoda na koniec lutrgo i w marcu a nie chce drugi raz wysiewać http://www.yr.no/stad/Polen/Nedre_Schle … arsel.html
zgodnie z powiedzeniem owies w błoto jest jak złoto
arturek ... jakoś nie zawsze sprawdza się to powiedzenie ... u mnie przynajmniej do owsa nie współgra
Marku powiedz on Lepiej plonuje niż zwykły owies ? Słyszalem że ma większą zawartość białka i mniej łuski ma.. Dobre by było to pod pasze dla bydła ? Mam chęci posiać 1ha na spróbowanie na lepszej ziemi...
wiecej ma raczej energi niż białka.marku kto tym handluje?dalgety??
mam odmianę z dalgety, gailette. Plonowanie zależy od wielu czynników, ale jeśli posiane na normalnej ziemi ,a nie na VI pod zalesienie, nawożony i z ochroną to owies też potrafi się odwdzięczyć. Zbierałem już po 7 ton owsa czarnego. Czarny ma więcej białka a mniej tłuszczu i wyższą zawartość żelaza . Ostatnio zaczeli ode mnie kupować dla kur ( gnieciony) chwalą się, że ładnie wciągają.
A miałbyś coś sprzedać na nasienie? Ile na ha siejesz? Bo u mnie musi być zawsze zawyzona norma wysiewu Chciałbym spróbować u Siebie jak to by wyglądało...
czarnego nigdy nie siałem a norma to 200 wczesne do 15 marce a po 250 jak jest rok to 1,5 do 2 t a jak jest sucho jak w tym roku i był dość późno wysiany to nawet tony nie było trzeba też pamiętać ze w pełni eko żadnego nawozu i oprysku
Strony Poprzednia 1 … 8 9 10 11 12 … 22 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Owies
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo