Temat: AdBlue jako nawóz?
Stosował ktoś AdBlue jako nawóz?
Możliwe że bede miał pare litrów na spróbowanie.
Ile tam jest azotu- ponoć około 160g N2/1litr.
Jak to rozcieńczać?
http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=1726
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Inne » AdBlue jako nawóz?
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Stosował ktoś AdBlue jako nawóz?
Możliwe że bede miał pare litrów na spróbowanie.
Ile tam jest azotu- ponoć około 160g N2/1litr.
Jak to rozcieńczać?
a to nie jest ten dodatek do paliwa?? hmm
Tak zgadza sie, a jak wiadomo to roztwór mocznika.....
no nie wiem trza by było zobaczyc jaką to ma toksycznosci i szkodliwosc dla środowiska .. zobaczyc na próbę parę metrów ...
A co to takiego jest ??- znam sporo środków - ale tego wynalazku nie ??
Wojtas to ponoć ma mniej zanieczyszczeń niż mocznik nawozowy, w końcu to idzie do silników najnowszych ciężarówek i traktorów......
Adblue jest to płyn niebieskiego koloru dodawany do spalin samochodów ciezarowych i innych by uzyskac czystośc spalin Euro 4 i wiecej ... poczytaj w google
Wiem do czego jest AdBlue bo mam z nim styczność....
Ja chce go wykorzystać jako źródło Azotu w moim gospodarstwie.......
wiem że wiesz ale traktor się pytał co to takiego
http://www.zapulawy.pl/attach/KARTY%20P … cznika.pdf
a jak to cenowo wygląda?
Szwagier jeździ ciężarówką na adblue i przywiózł siostrze aby polała trawę w ogrodzie no i .....wypaliło trawę ale stosowała bez rozcieńczania i w sporej ilości .
Dobra teraz pytanie jak bardzo to rozcieńczyć? Skoro to- "Roztwór mocznika 32,5%"
skoro to ma 32,5% to jest zaledwie o 0,5% więcej niż najmocniejszy RSM, więc stosować to jak RSM i tyle... Z tym że o ile się nie myle to u nas AdBlue kosztuje coś kolo 2,30zł, a RSM 1,50zł (jakoś tak). Kalkulacji zero...
No coz teraz wiem ale bamreras - ma chyba racje i to cudo nie jest chyba sprawdzone na polu do końca ???
to jedynie mogło by byc drogą kropelkową jak RSM ale jest to raczej marny pomysł ... chyba że masz to za bezcen
Za bezcen nie ale za mała kwote 1000 litrów mogę mieć i chyba na probe wezmę...
A jak wy rozcieńczacie RSM 32% bo jak na razie nie stosowałem....
ja nie rozcienczam bo szkoda zachodu moim zdaniem .. ale gdzieś w wątku RSM ....... jest wszystko opisane .. poszukaj
adblu w hurcie czyli1000l kosztuje 1 zeta lub nieco wiecej a o ile sie nie myle to bezpieczny roztór azotu to 3 % w tym roku bede stosował po raz pierwszy rsm i wiem ze tego sie nie rozciencza bo spali
A kto komu broni rozcieńczyć RSM ? można nawet pół na pół ale pod warunkiem że będzie stosowany przedsiewnie na czarną ziemię a nie na zieloną roślinę !
W 1000 litrach Adblu jest 300 kg mocznika wartego detalicznie 510zł. Żeby to miało jakiś logiczny wymiar ekonomiczny, to cena tego nie powinna przekroczyć 250 zł/1000 litrów.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Inne » AdBlue jako nawóz?
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo