Temat: Dodatkowe siłowniki wspomagające
Witam jako ze już skończyłem przeróbkę postanowiłem to wszystko wziąć i zebrać do kupy
Jako że ja robiłem na bazie cylindrow wspomagających typowych dla ursusów/zetorow c-385 i pochodnych to na tym głównie się skupię ale i nie omieszkam przedstawić też inne rozwiązania zastosowane przez szanownych kolegów. Inspirację czerpałem od kolegi Pepe75 , Piotra_P , Zenka 6161 Radka ZT 323 , Tomka 1974 , Pawla S64 i wszystkich innych ktorzy brali udzial w dyskusji. Jesli kogoś pominąłem to przypomnijcie , a ja nie omieszkam wymienić.
No to zaczynamy.
Dla czego na bazie siłowników z Ursusa , proste bo takie mialem i prawie pasują. Prawie dla tego że są nieco za długie ale w niczym to nie przeszkadza. Kolega Zenek robił na zamówienie jak dotrą jego foty to je wstawię
Pracę rozpocząłem od dorobienia uchwytów. No wlaśnie w przypadku silowników dorabianych ten krok można pominąć. I zamocować je na sworzniu 1 na drugiej fotce
Uploaded with ImageShack.us
Drugim krokiem bylo dorobienie sworzni w ramiona
No to pierwszy etap mamy za sobą silowniki zamontowane
Teraz należy wpiąć się do rozdzielacza pokażę 3 sposoby wg mnie nalepszy jest zenka w przypadku silownikow jednostronnych i piotraP w przypadku dwustronnych. Oto miejsca gdzie możemy się wpiąć.
Pepe75 wpiął się w stopę rozdzielacza plusy dobry dostęp do przewodu minus trzeba demontować rozdzielacz żeby dobrze wspawać kruciec wpięcie strałka nr 1 na drugiej fotce.
Ja wpiąłem się w rurkę łączącą 1 sekcję z korpusem rozdzielacza
a kolega zenek wpiął się kolanem w śrubę 1
Nie będę już więcej zanudzał o trójnikach , przewodach itp. bo to jest oczywiste chcialem tylko pokazać sedno sprawy.
Poniżej kilka fotek Piotr_P z silownikami od ruska
Dyskusja o siłownikach toczy się tutaj http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=375&p=13
Oczywiście w tym wątku również możemy dyskutować i wstawiać foty tyle że tu będzie panować dyscyplina wszystko co nie dotyczy tego tematu będzie usuwane.
i jeszcze kilka cytatow o silownikach
Dzisiaj zakupiłem siłowniki,były dwie wersie:1-jednostronne,długość min od środka ucha 495,wysuw250,cylinder śred zew 60,tłoczysko 40,ucho cylindra i tłoczyska 25 wahliwe[inne otwory w opcji],pasuje po dorobieniu dolnych uchwytów.Cena 160netto.Konstrukcyjnie jak u TUR-2 tylko wysuw 250.Wersja 2-jednostronne,długość min 445,wysuw 250,cylinder śred zew 750,tłoczysko 50,ucho cylindra i tłoczyska 25[inne w opcji],pasuje na oryginalne uchwyty idealnie po spasowaniu sworzni a tłoczysko 50 robi wrażenie.Cena 245zł netto szt.Postawiłem na mocniejsze.Obydwa dostępne od zaraz u solidnego producenta www.bartex.blink.pl Do drugiego Forsza dorabiam siłowniki od podnoszenia hedera przy sieczkarni "Z" polskiej.Po dorobieniu uchwytów,sworzni i przerobieniu na jednostronne[głowice dostałem w BARTEXie]pasują [wysuw 250]i są też solidne:cylinder 750.Podsumowując:jeden komplet drogawy,drugi prawie za friko wyszło dobrze,czas podłączyć.
Jestem na etapie wykonywania instalacji siłowników wspomagających. Siłowniki pod wymiar wykonał mi Ignacy Lenkiewicz z Sokółki. Wymiary siłownika to 440 w stanie złożonym (nie może być krótszy zpowodów technicznych jego wykonania) oraz 710 wysunięty.Siłowniki są jednostronnego działania. Cena za 1 szt. 330 zł . Dodatkowo za całą instalację (przewody) około 80 zł. Nie wiem tylko ,czy przewody 8 mm nie okażą się za cienkie. Proszę o opinie w sprawie tych przewodów.
i jeszcze wymiary podane przez zenka
Mierzony skok wynosi od dolnego najniższego punktu do górnego najwyższego punktu 270mm. Mierzyłem dla punktu znajdującego się w środku otworu fi 25 znajdującego się na ramieniu wieszaka, oczywiście od środka ucha do środka ucha siłownika.
GG 5280421 Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty