Temat: k 442
jedyny mój forszaj
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Prasy » k 442
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
jedyny mój forszaj
A jakieś foto opisik , oj nie postarałeś się
muszę potrenować z tymi fotkami
no tak niezla ta prasa :::D
oj tata, temata zaśmiecata
zastanawiam sie czy warto zamienic 2,5 tony pszenzyta na k442/1 wiążącą na 1 aparat :D
jak to jedyny feler to na pewno warto aparat można naprawić
jak ty nie chcesz to ja biore
jeszcze się gosciu zastanawia ale jestem zdecydowany
wiec moje szanse na prase przepadly
moje też- gościu jak panienka sam nie wie czego chce pewnie po żniwach się zjawi
ja mam taka prase i nie moge o niej dobrze powiedziec niestety
przez 5 sezonow robila okolo 100 przyczep siana +sloma u mnie i jakie ja mialem z nia przeboje to szkoda gadac
rozne "zlote raczki" juz ja robily i ona w zaparte co kilka kostek puszczala z 1 sznurkiem
teraz mam warfame rolujaca to niemka odpoczywa ale sprzedac nie sprzedam za duzo "razem przezylismy"
trochę danych z instrukcji:
- k442/1 jest ulepszonym modelem k 442 wynika to z ułatwionego zbioru szerokich pokosów(chyba chodzi o te blachę z boku na podbieraczu chłopaki zaszaleli)
- podbieracz 1510 mm szerokość robocza 1690 mm (po unowocześnieniu;)) nie śmiać się sprzęt z 1981r.
- tłok wahadłowy 78 +/- 7 suwów/min
- kanał prasy 500mm-360mm
- długość beli 400mm-1000mm bezstopniowa( taka fajna blaszka do regulacji pełen wypas)
- aparaty wiążące system cormick dwa razy wiążące sznurek (nie wiem o co chodzi ale wiąże)
- stopień sprasowania przy wilgotności 20% 100 do 180 kg/m3
- przepustowość 7 do 10 t/h ( tu trochę przegięli tyle nie zrobi)
- prędkość wałka 540obr/min
- ciągnik 40-70km
- wyrzutnik bel k491 wyposażenie dodatkowe( fajny bajer strzela jak armata szkoda że nie moja prasa go nie ma)
coś od siebie:
- można wpakować 6 kłębków sznurka czego nie polecam bo wiązanie sznurka nie zawsze przechodzi przez aparaty lepiej zakładać pojedynczo kłebki
- regulacja długości bel i stopnia zgniotu ok nie budzi zastrzeżeń wg mnie chociaż na maksa skręconą już też pracowałem i snopki za mocno zbite nie były wszystko zależy od roku
- za wolno kręci się podbieracz no i te paluchy co nagarniają w kanał za szybko pojedziesz to zetnie się kołek przeciążeniowy
- kołek przeciążeniowy na głównym kole nigdy mi się nie ściął
- regulacja aparatów - na to jest bardzo wrażliwa i bez danych z instrukcji ciężko to wykonać możecie wierzyć lub nie ale 2mm i nie wiąże
- sznurek min 2000m cieńsze nie da rady lepszy grubszy
- punkty smarowania od cholery i dojście do kitu
tak więc wydajność mniejsza od polskiej z224(chyba dobry symbol) a porównywalna z małą kostką z famarolu(te zielone), wkurzające smarowanie, wrażliwa na sznurek, 360 jeżdżę 1 szosową lub 4 polową a w życie 3 polową, widok trybów na wierzchu pracujących na sucho trochę rozbraja ale działa i nie widać śladów zużycia, wąski podbieracz (po mimo modernizacji), największy bajer licznik bel:D
awarie mojej prasy
- zerwany kołek napędzający ramiona wgarniające w kanał ( kilka sztuk za szybko chciałem)
- zerwany kołek na przekaźniku (1 raz)
- starte rolki na iglicach
- zerwana linka od licznika bel
to tak po krotce w razie czego mogę coś podpowiedzieć
no jest może i fajna ale ten widok bez obudowy ak pierwszy raz u gościa taką zobaczyłem (nie sprawną w dodatku) to mówię co to jest pozbierał złom na skupie i coś tworzy pełny szok ale cena wszystko rekompensuje jak przy 30.
ja miałem kupca na swoją za 3tys ale nie sprzedam za takie pieniądze. po komisach za stare kostki z zachodu wołają po 7tys i znajdują jeleni
ja wieżę tylko w polskie prasy Z224/1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Prasy » k 442
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo