Strony Poprzednia 1 … 9 10 11 12 13 … 23 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » Żniwa 2012
Czytam i wnioskuję że w większosci kraju już po żniwach- mi zostało około 2ha pszenicy jarej jest pszenica hybrydowa wyglada dosyć sobie?- może pod kose po niedzieli - miekka.- a jak u was z wydajnoscią zboż z 1ha ? - u mnie ozima pszenica 5t -z ha
dzisiaj zaczynam owies i może pszenice:)
Ozimin nie mam bo teoretycznie wymarzły.Pozostałości pszenżyta wymłócone i sprzedane po 800zł/t,owies 5-5,5t/ha też znalazł nabywcę po 700zł/t.Jak pogoda dopisze to od środy zacznę solidnie żniwa,pszenicę jarą..
Ja pszenicę jarkę zaraz atakuje jak wymłócę to podam wydajność cena 930 +vat.
Ja pszenicę jarkę zaraz atakuje jak wymłócę to podam wydajność cena 930 +vat.
u mnie do koszenia pszenicy jarej ponad tydzień albo i koło dwóch. Niektórzy już tną ale to nie pryskane wcale. W moich stronach wydajność pszenicy ozimej od 2-5 ton :nooo:
ja mam skoszone około 120m2.
Jeszcze zielone ....
pszenica zimowa około 5 t powyżej 6 nikomu nie wypało ... cena słaba 900+vat Młyn ujazd
Ja już po żniwach. Rzepaku sypnęło mi 3,1t/ha, pszenicy 7ton/ha - biorąc pod uwagę straty po przezimowaniu pszenicy to całkiem dobry i zaskakujący wynik
Ja dopiero co dziś wjechał w zboże ale zjechaliśmy bo mokre. A rzepak sypał od 2-3 ton z ha w zależności od pola.
mi został tylko żyto a owies posypał 4t/ha
No i nie ma szału z pszenicą około 5 ton z ha.
Pszenżyto skoszone plon 5-5,5t jęczmień też podobnie zostało jeszcze 13ha żyta trochę owsa i 2ha pszenżyta jarego .Rano wpadłem na dwie godzinki prasą w słomę z pszenżyta i w niespełna dwie godzinki na stukałem 162 belki z 5ha normalnie szok sześć ton słomy z 1ha
Co bardziej nerwowi i co mają mało już koszą jarą pszenice ale moja jeszcze kilka słonecznych dni.Najwięcej potrzebuje ta opryskana fandangiem na kłos.
u mnie w ciągu ostatnich trzech dni spadło prawie 100 litrów na metr więc na pare dni mam żniwa z głowy a skoszone jak narazie 3 ha
pojechałem dziś po 15 godzinie do kolesia na 4 ha pszenicy więc do godziny 19 wykosiłem 8ha z groszami ... Zawsze się ktoś przypałęta... powiem że kosząc jarą która marnie oceniałem po wyglądzie zaskoczyła mnie jak sypała .. około 5 ton dawała .. jak na jarą to jest super ...
Dziś zacząłem żniwa. Skoszone jakieś 2.80 jęczmienia - wyszło trochę ponad 5,5 tony z ha. 3,50 ha mieszanki dało około 18 ton zboża.
Pszenżyto skoszone plon 5-5,5t jęczmień też podobnie zostało jeszcze 13ha żyta trochę owsa i 2ha pszenżyta jarego .Rano wpadłem na dwie godzinki prasą w słomę z pszenżyta i w niespełna dwie godzinki na stukałem 162 belki z 5ha normalnie szok sześć ton słomy z 1ha
Jak wiedziesz w owies to zobaczysz ja dziś kosiłem to normalnie szok z 6.5ha 7 przyczep co pszenżyta na nią wchodzi 7t oczywiście owsa sporo miej ale to i tak rekordowe żniwa i nie wiadomo kiedy taki się powtórzy .
Żniwa 2012 uważam u siebie za zakończone, mojego wysłużonego bizona zastąpił Fortschritt e514 z silnikiem perkinsa , sieczkarnią classa i hederem 3,6 m, przyznam szczerze że nie sądziłem że aż tak będzie w stanie zasówać na drugim biegu
no no heder 3,6 m skąd go urwałeś bo jak ja bym kupował fortschritta e 512 to tylko z hederem 3,6 m
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » Żniwa 2012
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo