Odp: Żniwa 2012
Wczoraj na wieczór skończyłem pszenicę ozima i tak jak Przypał ledwo zdążylem ja schowac jak luneło..........!!!!!!!!
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » Żniwa 2012
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 10 … 23 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Wczoraj na wieczór skończyłem pszenicę ozima i tak jak Przypał ledwo zdążylem ja schowac jak luneło..........!!!!!!!!
Wojtas ładny sprzęt jaką to ma wydajność jeśli można wiedzieć
wydajnosc hektarową czy tonową ?? bo to niby podobne ale nie koniecznie ...
Może jedno i drugie
hektarowo to różnie ... ale powiem że te 2 na godzine w tym roku na spokojnie ... czasami się wyjechało o 15 po południu do 19 było te 7ha pszenicy wykoszone ... nie w kawałku
tonowo .. hmm zalezy jak sypie... jak jednego roku wszystko szło przez wagę ... to średnio 100-120 ton w te 10 godzin z przerwami na obiad itp
nie jest źle ... lepsze od bizona
Wojtas co ty chcesz super wydajność i + za ladny sprzęt
rudemenes napisał/a:Wczoraj desykowałem pszenicę jarą - na przyszły weekend powinna zejść z pola ....
nie równo dojrzewa że konieczny zabieg ?
obecnie jestem w łebie na wczasach to wszystko zboże stoi i zaczyna dopiero żółknąć, rzepaki też stoją. 600 kilometrów między moją miejscowością i zupełnie inny świat jeśli chodzi o terminy zbioru.
Dokładnie. Najgorzej w ścieżkach - całe zielone, a i w łanie zdarzają się miejsca z zielonymi zbożami. Do tego, na dwóch polach wyszło mi jakieś zielsko - teść mówi, że to proso .....
No właśnie niech mi ktoś wytłumaczy skąd ono się wzięło?
U mnie ma ta 0,5 m rośnie wszędzie tam gdzie jeszcze miesiąc temu nie było nic na poprzeczniakach w ścieżkach, w porzeczkach..... Jak była goła ziemia i słońce to jest proso.....
W tym roku, gdzie tylko była goła ziemia to wylazło to tzw u nas dzikie proso, albo owsik i dlatego jutro lecę wszystkie pszenice glifosatem aby zielonki przez kombajn nie przepuszczać.
Ja to juz Maku zrobiłem w zeszły poniedziałek i czekam na pogde
Ja wczoraj miałem dalej haratać owies ale oblało to zabrałem się za regulację zaworów w zt323
Żyto - 1,80ha - 3t
Przenżyto - 3ha - 7t
Mieszanki skoszone 10ha a z 1ha - 3t
Jeszcze zostało 20ha mieszanki do skoszenia.. I pomału się idzie. ale wczoraj zaczeło padać i nie ma roboty
Po ile brać za belkę słomy ??? Klient sam beluje itp...
a u mnie dopiero wczoraj 0.5 ha skoszone no i awaria u sąsiada który kosił
kto z was kosi fortschittem e 512 i jak się kosi bo zastanawiam się nad kupnem ale to chyba duże gabaruty nawet większe od bizona
słomę się przyoruje... ;-)
a u mnie dopiero wczoraj 0.5 ha skoszone no i awaria u sąsiada który kosił
kto z was kosi fortschittem e 512 i jak się kosi bo zastanawiam się nad kupnem ale to chyba duże gabaruty nawet większe od bizona
ja 8 sezonów koszę e512 i na razie bezawaryjnie a bizona to ja nie chcę znać
jak masz 10 albo 15 ha to 512 morze ci i wystarczy ja miałem bizona z czech miały wtedy po 800 mtg wyrwaliśmy 3 szt w 1995r, chodził dzień i noc ,po 5 latach sprzedałem go za 54tys (trochę było nie.....) bo był ładny ,sieczkarnia firmy Płock i skusiłem się na e514, nie miał kto doradzić bo Panków był jeszcze w powijakach ,ale nigdy nie chciałem 512 chociaż miałem u niemca do wyboru e512 zielony 514 i 517b z małymi przebiegiami więc wziąłem 514 za 33tys ,trochę kasy zostało
ja nie wiem skąd się biorą ludzie którzy płacą takie pieniądze za bizona, no ale są tacy. podziwiać ich też miałem kiedyś bizona, znaczy się ojciec miał
Ja kosze drugi sezon 512 bardzo fajny kombajn i wcale nie na 15 ha w tamtym sezonie ściąłem około 70 ha w tym też zapowiada się podobnie.Jak chcesz kupić coś w miarę prostego i z tanimi częściami to bierz Fortschritta
12 lat temu to moglem u siebie kupić mały PGR 105 ha +budy obory za 250tyś zł to było tylko kilka takich bizonów , i kupiła warszawianka i się smieje
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 10 … 23 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » Żniwa 2012
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo