1

Temat: Pytanie odnośnie możliwości forszaja z agregatem aktywnym 4 metry.

Czy nasz ciągnik poradzi z pompą ustawioną na 125 koni z 4m agregatem amazane czyli brona aktywna plus siewnik? Tak się zastanawiam bo te 4 metrowe są tańsze niż 3 metrowe. Wiadomo że nie spodziewam się że będzie sobie radził jak z broną 3 polową ale czy też nie będzie szedł jak żółw, z komina dymówa i wir w zbiorniku a robota w miejscu.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

2

Odp: Pytanie odnośnie możliwości forszaja z agregatem aktywnym 4 metry.

na cieżkiej ziemi bedzie problem i cierzar na tyłku siewnik tona zawartosc pół tony brona do lekkich nie należy

3

Kolega ciągał taki zestaw wiosną ursusem 1014 i maszyna radziła sobie całkiem nie żle , na drodze trochę go szamotało ale w polu git.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

4

za ciężko będzie miał. Braciaka df 145 km momentami ma co robić w 3 metrowej, tylko i brona potężna

5 Ostatnio edytowany przez Fenol (2012-08-26 22:08:52)

to jest zestaw amazone jakich pełno na alegro, na moje kompleksy pszenno-buraczane to powinien iść jeżeli idzie 1014. Martwi mnie tylko ciężar, czy poradzi podnośnik czy się nie rozwali. Mam ziemie piaszczyste z wyjątkiem jednej gliny z górkami 5ha- to mój najlepszy kawałek, liczę że jak pojadę wolno to zrobię robotę. czy ktoś ma zestaw aktywny 3 lub 4 metry? jaka waga zestawu zasypanego ziarnem? jak radzi sobie forsz? 1014 ma pewnie siłowniki wspomagające i dlatego idzie lżej podnosić.

Chopoki chodzi mi właśnie o bronę wahadłową.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”

6

gość co od niego forsza kupiłem miał zestaw aktywny 3m i twierdził że forsz wymięka z tym że on bronę wpuszczał w ziemię ile się dało więc co tu gadać.....

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

7

Wszystko zależy jaki to agregat,bron aktywnych jest kilka rodzaji,lżejsze i cięższe,zależy jaki wał,czy jest włóka,siewnik nabudowany czy solówa.Mój 3-metrowy zasypany pszenicą waży prawie 2,5 tony,znajomy ma amazone tylko nie wiem jaki model,z packerem i nabudowanym siewnikiem,3-metrowy ale leciutki to tacha go zetorem 7745 bez dociążania przodu,dzierżawca przez granicę ma znów 4 metrowy,brona to najcięższa wersja kuhna z nabudowanym accordem pneumatyczym i jak wjedzie w świeżą orkę to 240 km nowego hollanda ma co robić.Jak chcesz 4 metry to tylko coś z lżejszych wersji i jak nie masz glin to bez packera.

8

Pietia ma 3 metrowy zestaw amazone zbroną wahadłową i ciągnie to ruskiem 1025 więc wydaje mi się że 4 metrowy taki zestaw powinien 323 pociągnąć. Kiedyś byłem u gościa to miał zestaw bierny 4 metry (2 rzędy zebów +wał rurowy) i nadbudowany na to siewnik mazur (oczywiście dorobił go tak żeby to ładnie w całość pasowało) redlice miał pozakładane oa amazone i 303 na bliźniakach z tyłu z nim śmigał

E 516 na części
Telefon 695 076 269

9 Ostatnio edytowany przez PawełS.64 (2012-08-26 19:53:58)

Z 4m aktywnym forsz będzie miał problemy. Ja mam 3m  actywny+Rabe na hydropaku,ładowność 450 kg.Prz pełnym zasypie na wysuniętym hydr daje radę podnieść ale trzeba trochę mocy żeby doprawić glebę,szczególnie po cambelu i gliny.4m cienko widzę.

10

Chłopaki mam 3 metry ale brone wahadłoną a to całkiem inna maszyna i dużo dużo mniej waży ale z pełnym siewnikiem miał problemy z podniesieniem winna pompa jak kiedys prubowałem to spokojnie szedł na II-4 a osobiście II-3 jak ma być ładnie posiane. Tak że Fenol zastanów się czy nie szkoda kasy na taki zestaw co z tego zę kupisz i co postawisz na podwórku i będziesz oglądał moje zdanie 3 m spokojnie posiejesz hektar w godzine na spokojnie siew to nie wyścigi

11

zacznijmy od tego jakie masz ziemię ?? czy masz zdrowy silnik no i pompę podnoszenia ?? jeśli.masz lekkie ziemię to można by był pchać się w ten zakup ale moim zdaniem dasz trochę więcej kup 3 m i śmigaj zadowolony

12

właśnie zestawy 4 metrowe wychodzą taniej, ziemie mam głównie piaszczyste. Myślę o bronie wahadłowej, ona nie jest tak energochłonna jak cyklotiler ale to zupełnie inna maszynka. Cóż nie stać mnie na ni lepszego a zestawy amazone wydają się najrozsądniejszymi wariantami, mnóstwo tego śmiga w okolicy. Czekam jeszcze na sąsiada który chce zbyć swojego bekera z siewnikiem amazone na hydropaku, siewnik jakiś starszy amazone o zasypie 250 kg.
Ten beker wygląda poważnie, poważniej niż brona wahadłowa.

13

Ja ciągałem 303 2,5m rototilera z wałem packera plus poznaniak przestawiony na 2,5m oczywiście na hydropaku i to najpierw podnosiłem siewnik poyem cały zestaw ,wiadomo poznaniak lekki ale packer cięzki myślę że to optymalny wymiar dla fortschritta . Panowie nie przeceniajcie naszych ciągnikow zawsze lepiej mieć zapas mocy niż wyżyłować sprzęt na max.

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

14

uważam tak samo jak piotrfire

15

A ja spróbowałbym spiąć taki zestaw. Cztero metrową Fionę to mój sąsiad c-355 siał po 300 ha rocznie, przez kilkanaście lat, aż się zużyła. Niech taki zestaw wazy te 1,5 tony z ziarnem to i powinien spokojnie podnosić, a i pociągnąć pociągnie. ani cyklotilera, ani rototilera cztero metrowego Forsz nie podoła, ale wahadłówkę jak najbardziej.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

16

Cena fakt kusi ale problematyczne ścieżki

17

Pozostaje12 lub 20 metrów szerokości pasa do wyboru.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

18

16 metrowe opryskiwacze też się trafiają.

19

Mam 15 które sprawnie można poszerzyć na 16 co rozwiązuje problem

20

4 m dla forsza ... hmm  albo macie bardzo  dobre hydrauliki albo  macie proste pola ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile