Temat: Witam
Dzień dobry
Od jakiegoś czasu śledzę forum jako gość, zapadła decyzja o rejestracji, więc jestem
Na 323A choruję od dawna, coś mnie w nim urzekło. Nie wiem czy to nie za wiele jak na 20ha ornej, jednak równolegle pracuję zawodowo i powoli zaczyna mnie mierzić wynajmowanie kogoś z dobrym sprzętem. Moim pierdkiem orka trwała za długo jak na ilość czasu który był do zagospodarowania. Na chwilę obecną za orkę, uprawę i żniwa płacę za usługę, natomiast własnym małym sprzętem wykonuję co najwyżej podorywki, opryski itp lekkie robótki.
Może sprzęt nie będzie w pełni wykorzystany ale za to praca w polu zajmie dużo mniej czasu.
Mam nadzieję, że uzyskam tu niezbędne informacje oraz Waszą pomoc.
Na razie czytam, szukam... Marzy mi się następne zimowe orki wykonać już własnym 323 co oczywiście będzie uzależnione od zasobności portfela, bo nie ukrywam, że sporo funduszy ładuję w rozwój mojej jednoosobowej działalności gosp.
Podpowiedzcie więc:
Na 20ha 323A + B201 nie będzie dużo za dużo?
z czasem pozostały sprzęt do uprawy (tu trzeba poczytać bo mechanizacja stanęła u mnie na kultywatorze i bronach :stu: )
pole w jednym kawałku, długość zmienna 600-800m gleby na połowie szerokości od IIIa do IVb od lekkich ale nie piaszczystych do dość zwięzłej gliny, w miarę płaskie, na drugiej połowie szerokości pagórki, gleby od IVa do VI od lekkich do bardzo lekkich z plamami takiego piasku, że 360 z broną potrafi się zagrzebać.
Zresztą pora już zmienić stajnię bo 25 letni paść za długo mi nie wytrzyma
Pierwsze przymiarki do poszukiwań już trwają
pozdr. daras