Temat: opryski / bezpieczeństwoTa

Siedzę sobie pije soczek a żona mów i że coś tu śmierdzi.... nic nie czuje....
Tak tak panowie, wystarczyło raz nie zachować ostrożności przy nalewaniu głupiej odżywki do opryskiwacza sztachnąłem się za mocno no i mam efekt tak na oko straciłem 40% zmysłu powonienia

od tak ku przestrodze....

2

Odp: opryski / bezpieczeństwoTa

A propo bezpieczeństwa we wczorajszym Agrobizesie  mówili że znowu podniosą rygor przy stosowaniu środkow ochrony roślin. Dokładnie nie powiedzieli co bo oczywiście jeszcze wszystko muszą dopracować.

3

A widzisz Krzysiek przestań pryskać i będzie po kłopocie smile

E 516 na części
Telefon 695 076 269

4

Ja miałem na jewsień kontrole z ochrony środowiska i sprawdzili wszystko od atestu opryskiwacza po uprawnienia,rejestr  wykonywanych oprysków z ostatnich 2lat i przechowywaniu śrotków . a najbardziej chodziło im o rejestr takwięc koledzy jak nie macie to pouzupełniajcie bo są wysokie kary

Świat należy do młodzieży Stary robi Młody leży

5

tegoroczna kontrola dotyczy 2012r a nie ostatnie 2 lata + kontrola w zakresie (cytuję kwalifikowalności   powierzchni na zlecenie ARiMR

6

jeśli komuś kończą się uprawnienia na wykonywanie zabiegów to 5-6 marca w mojej gminie będzie szkolenie. Wiadomość z racji miejscowości raczej dla Dolnoślązaków.

gg 5118068

7

Ja właśnie tydzień temu odbyłem takie szkolenie w Chojnowie. Koszt 160 zł.

Na początku marca w Lubinie zaczyna się kurs na operatorów kombajnów zbożowych. Koszt 500 zł.

8

ja zaczynam jutro i w piatek a koszt to sto zlotych

Fortschritt zt 423 a razy 2

9

Ja 27 lutgo zaczynam kurs na operatora kombajnów zbożowych w Barzkowicach (Zachodniopomorski ODR), ma byc jescze w Koszalinie. koszt 560 zł.

10

ja robiłem w szkole i kombajnem do sklepu na piwo big_smile

E 516 na części
Telefon 695 076 269

11

ja jutro mam egzamin. 150zł

12

A eksternistyczneie gdzie robią brak czasu ?????

13

jesli chodzi o te restrykcje co do srodkow to pewnie zmienia sie znowu nazwy tylko po to aby ceny podniesc. polityka taka

mdw

14

papierkowej roboty ma znowu przybyc, ale szczegółów nie znam

Rolnik z powołania:-)

15

Chore prawo z zasady olewam, bez względu na koszty. Zaznaczam "chore".
To co się dzieje w okół tematu rolnictwa, na zdrowe mi nie wygląda. Zabawki dla świń, krzywizna ogórka, marchew jako owoc, Fito Pito Srito, dobrostan - nie zaszczepię psa leniwca, wypalę rów, nie dostanę jakiejś części dopłat. Opryskiwacz bez atestu, operator bez uprawnień - 500 zł.
Panowie, wstańcie z klęczek. Robicie na swoim polu, w swoim kraju, swoim sprzętem, stosujecie środki ochrony dopuszczone do obrotu w tym kraju, kupione za Wasze własne pieniądze, bez zbędnych formalności. 500 zł to ja wlewam na raz w opryskiwacz. O co tu chodzi ? O strach.
Zacznę od początku. Podobno wszyscy pamiętali życie płodowe, tylko większość z nas je zapomniała. Nadwrażliwcy pamiętają jak matka skakała z taboretu chcąc koniecznie poronić. Nieboracy bronili się rączkami i nóżkami żeby nie wypaść - strach !
Żłobek przedszkole, wredne stare baby karzą jeść, spać, bo jak nie to ? - strach.
Podstawówka, każdy by mógł przytoczyć cały wachlarz strachów.
Lekcje religii, z przekory pominę.
Szkoła średnia, stresu ciąg dalszy, z elementami nachalnego seksizmu, wychowanie do życia w rodzinie itd.
Ogólnie, trzeba cały czas się bać. Nie ma znaczenia kogo i czego. Najpierw Baby Jagi, później Pani (jakiejkolwiek), księdza proboszcza, nauczycieli i "psorów".
No, wkraczamy w dorosłość, osiemnastka minęła.
I co, strachów ciąg dalszy ?
Prawo jazy. Mieści się w tym systemie.
Z założenia masz się bać. Bać i płacić. Proponuję przestać się bać. Może złapią, może nie złapią. Może ukarzą, może nie ukarzą. Na pewno nie zastrzelą i to jest pocieszające.

16

Nie na pewno tylko  jeszcze nie zastrzelą ale zawsze mogą to zmienić !

17

Sławek można by dodać że najbardziej zatwardziałym i wizionierskim komunistom w Polsce takie rzeczy się nawet  śniły. Dodam że na początku lat 50 tatę mojej mamy odwiedziło dwóch komunistów z powiatu, jako jednego ze światlejszych we we wsi żeby namówił rolników i stworzył spółdzielnie produkcyjną. Dziadek był potężnej postury nikogo się nie bał to i agitatorów poszczół psami, robili mu później trochę koło dupy ale nie zastrzelili i s.p we wsi nie powstała

18

no zaczyna to wszystko niezle wkurzac,

mdw

19

No, Androl, za głębokiej komuny dziadek sobie poradził a my dziś nie możemy ? Tylko wtedy naprawdę można było zarobić kulkę w łeb.
Panowie, jest takie magiczne słowo drugie w kolejności po "dziękuję". "Spierdalaj". Jako pierwsze jest wieloznaczne, bo może być dziękuję tak, dziękuję nie, dziękuję nie wiem itd., to drugie jest boleśnie jednoznaczne i proponuję zacząć go używać w stosunku do funkcyjnych typu PIORiN, ARiMR, Powiatowy lekarz weterynarii i innych takich.
Mam kolegę hodowcę trzody chlewnej. Ze dwa lata temu nawiedził go powiatowy weterynarz. Zajechał z fasonem pod drzwi chlewni i pakuje się do środka. Romek akurat w środku był. Widzi obcego leszcza i mówi "spierdalaj, nie widzisz tabliczki że osobom obcym wstęp wzbroniony?". Ale ale ja jestem powiatowym lekarzem weterynarii - "no i h.j z tego, gdzie ubiór ochronny ?". Wyszedł, opony zagrały, dygnął 20 km do Łowicza i 20 z Łowicza w pół godziny. Przed chlewnią naciąga folię na buty i zamierza wchodzić, a Romek patrzy - "a gdzie nakrycie głowy ?". Facet zrobił się blady, za chwilę czerwony, znów blady. Wziął z samochodu foliowy ochraniacz na buty i zaczął wciągać go na głowę, pierwszy pękł. Następny wlazł na sam czubek. Wyglądał dosłownie jak członek w kondomie. Wtedy Romek wpuścił go do chlewni. Następnej wizyty nie miał.
Ustawodawca troszczy się o moje zdrowie, jakież to chwalebne. Chodzi o to, że ja o swoje zdrowie potrafię zadbać sam. Niech łaskawie ustawodawca zajmie się bardziej ambitnymi zagadnieniami. Skoro bez wytycznych z Unii udało mi się przeżyć tyle lat, to i na resztę sam sobie poradzę.
Jestem wolnym człowiekiem, żyję w wolnym kraju. Mam ochotę stosować chemiczne środki ochrony roślin przy pomocy wiadra i miotły. Taki mam fan. Kto mi zabroni ? Ja wiem, że moje roślinki uwielbiają brzęk pałąka od wiadra i szelest miotły. A kto moje roślinki lepiej zna niż ja ? Spierdalać !
A może w ten sposób chcę popełnić samobójstwo ? To prawnie zakazane nie jest. Wybór sposobu należy do zainteresowanego. Ja właśnie taki wybrałem.
Wszystko by się zgadzało, z logiką i zdrowym rozsądkiem, żeby nie drobny szczegół - dopłaty. Jaśnie Pan, komuna, nikt wcześniej nie marzył o tak skutecznym bacie na chłopską dupę. Zadziwiające jest to, że chłop chętnie się wypina żeby go łoić. Nawet mnie to nie dziwi. Bida Panie bida, dobre i parę groszy. Za te parę groszy chłop zrobił się potulny, grzeczny do mdłości i przeźroczysty. Powie wszystko co wie a nawet jeszcze więcej, co ma, co w przyszłości zamierza. Co ma, co ii, z kim śpi, ile razy może i z kim od wczoraj dzieli łoże - cytując klasyka. Przykre.
Gdzie nasza słynna duma narodowa ? Gdzie nasze poczucie godności ? Wszystko jw. zamieniamy na drobne pieniądze, pinindze, pieniundze.

20

słewek  jestes mistrzem nad mistrzami smile)  +
prawde powiadasz ... ale   własnie jest zawsze ALE ... w sumie ostatnio też mnie nawiedziła weterynaria ..  i maja robić za 3 tygodnie jakieś   badania bykom  że coś tam ...   ale niestety  uni nam  dadzą ...  a 2 razy tyle zabierają ale pajace w Cyrku tego nie widzą

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile