Odp: Programy Unijne i dotacje
300 tys. to max. zwrot inwestycji na gospodarstwo w tej sześciolatce.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Programy Unijne i dotacje
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 … 23 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
300 tys. to max. zwrot inwestycji na gospodarstwo w tej sześciolatce.
Ja swinie chcem widzieć tylko na talerzu...Naprawde wole kupić,np w kauflandzie po 11-12 zł schab,sto kilo schabu 1200 zl, sto kilo chabu.A ze swinki 120 kilo, góra 20 kilo jak nie 15 kilo schabu, na kości mam robić, dziękuje, miałem po 80 świń na stajni, więc wiem ile to kosztuje.
A od czego trzeba zacząć skladajac wniosek prow?
Ja też mam dylemat...
Jak pamiętam to wypisujesz wniosek i go składasz,chyba nawet samemu można,mi robił doradca.
Jak ktoś się waha to niech poczyta posty Zoraka,jak się ma trochę własnej kasy to nie ma nad czym się zastanawiać.
Jest jeden warunek że inwestycja musi podnieść dochodowość o minimum 10 % i to musi by wszystko udokumentowane a ze sprzętem to róznie bywa każdą taką inwestycję trzeba dardzo ale to bardzo dobrze opisać dlaczego ona i ile przyczyni się do ponniesienia dochodowości na wielkopolske jest kasy na średnio 1000 wniosków
Jednak nie składam bo jak mam czekać na decyzję to na pewno nie wyrobiłbym się żeby mieć suszarnie do żniw kukurydzianych. Zaliczka już poszła i maszyna sama na siebie będzie zarabiać bez żadnych prowów
Nie przeszkadza,ze kupisz maszyne wczesniej.Skladasz wniosek,zalatwiasz wszystkie papiery i zwrot mozesz dostac nawet za dwa lata.Jak spelnisz wszystkie warunki,to suszarnia za pol ceny.Jak Twoj wniosek nie przejdzie,to nic nie tracisz,bo i tak bys kupil suszarnie.Nie wiem tylko,czy mozna kupic przed zlozeniem wniosku,czy po ale na pewno mozesz kupic zanim dostaniesz decyzje.Pojedz lepiej do doradcy,ktory wszystko Tobie wytlumaczy.
A jaki jest czas realizacji kupna maszyn? Nie chciałbym brać kredytu a jeżeli można byłoby na jesieni zrealizować to mógłbym się zakręcić.
Nie przeszkadza,ze kupisz maszyne wczesniej.Skladasz wniosek,zalatwiasz wszystkie papiery i zwrot mozesz dostac nawet za dwa lata.Jak spelnisz wszystkie warunki,to suszarnia za pol ceny.Jak Twoj wniosek nie przejdzie,to nic nie tracisz,bo i tak bys kupil suszarnie.Nie wiem tylko,czy mozna kupic przed zlozeniem wniosku,czy po ale na pewno mozesz kupic zanim dostaniesz decyzje.Pojedz lepiej do doradcy,ktory wszystko Tobie wytlumaczy.
mozna kupic 2, albo 4 miesiace po złozeniu wniosku nie pamietam juz dokładnie, ale wniosek nie musi byc rozpatrzony
ja wam panowie zle nie wroze ale kurw... te cale prowy to jedna wielka pier**l sprawa jak ktos niema chodowli to jeszcze jak ja cie moge a tak to wiecznie im cos nie pasuje wiecznie poprawki korekty mlodego rolnika juz z 3 razy poprawialem z czego raz przez winne arimr niby nie zlozylem wyjasnien wyszlo ze oni cos zagubili przyznali sie tylko dlatego ze mialem kwity z poczyt ze wyjasnienia wyslalem. mi to ogolnie sie nie podoba chodz wiadomo zawsze lzej cos kupic za pol ceny czy dostac 75tys na zakupy ale to tak nie wyglada od praktyki jak oni to w gazetach czy tv pokazuja...
kolega mi mówił że u nich jednego gościa szarpali o to ,że na MR kupił między innymi agregat uprawowo-siewny ale bez siewnika.
wiesz to wszystko zalezy jak napisal we wniosku jak ujol ze agregat uprawowo siewny( w domysle caly zestaw) to na pewno sie doczepia bo po co bylo pisac uprawowo siewny wystarczalo napisac agregat uprawowy jak chcial kupic sam agregat. ale to tez wszysko zalezy kto to weryfikuje jesli osoba co ma pojecie o tym to ok jesli ktos z miasta co o maszynach i roli wie tyle co i nic to sa przewaznie problemy.
z tego co mi gadał ten kumpel to on napisał "uprawowo-siewny" a powinno być uprawowy z hydropakiem czy jakoś tak.
Czepiają sie szczegułów, a jak jeszcze zapyskujesz to cie przetrzymają ze zwrotem kasy że sie odechce.
maszyny musisz kupić po decyzji pozytywnej przed sie nieliczy
Nieprawda, możesz kupić po złażeniu wniosku, a czy bedzie pozytywna czy nie to już wyjdzie w praniu.
Nieprawda, możesz kupić po złażeniu wniosku, a czy bedzie pozytywna czy nie to już wyjdzie w praniu.
Kumpel też tak myślał i ma nowy kombajn z swoje, a decyzja była później, pozytywna i dobrał kilka maszyn, ale nie koniecznie to co najbardziej potrzebne, na ładowarkę teleskopową która najwięcej i najczęściej pracuje się nie zgodzili, a na kolejny ciągnik i prasę która będzie pracować 4 może 5 dni w roku dali.
Chciałbym poruszyć temat kredytu z dopłatami CSK.Co sądzicie,temat rozwinąć tutaj czy założyć nowy wątek?
yokoslaw napisał/a:Nieprawda, możesz kupić po złażeniu wniosku, a czy bedzie pozytywna czy nie to już wyjdzie w praniu.
Kumpel też tak myślał i ma nowy kombajn z swoje, a decyzja była później, pozytywna i dobrał kilka maszyn, ale nie koniecznie to co najbardziej potrzebne, na ładowarkę teleskopową która najwięcej i najczęściej pracuje się nie zgodzili, a na kolejny ciągnik i prasę która będzie pracować 4 może 5 dni w roku dali.
To coś nie tak musiało wyjść pózniej. Kuzyn tak brał kombajn, ciągnik i kupe innych maszyn a na decyzje czekał do roku nawet, ale wzroty podostawał,ale do wrocka w sprawie jednego wniosku , jakieś tam poprawki po 5 razy jeżdził. Ale co by nie brał wszystko było kupowane przed decyzja ale już po złożeniu wniosku. Nowy kombajn fendt wyszedł go po vacie i po dopłacie 190 tys.
A brał ktoś z Was prow na budynek inwentarski?
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 … 23 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Programy Unijne i dotacje
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo