Odp: nawożenie zboża
te 160 ton to na ile?
Telefon 695 076 269
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » nawożenie zboża
Strony Poprzednia 1 … 4 5 6 7 8 … 21 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
te 160 ton to na ile?
tydzień temu woziłem obornik i wywiozłem 17 rozrzutników 6 tonowych na 1,3 ha. Na całym polu grubo na kilkanaście cm. Normalnie poszło by na kilka ha ale nie miałem pola, a musiałem choć połowę płyty opróżnić.
Lechu tylko na 8 hektarów jesienią nie dostałem na wszystko co chciałem musiałem się wiosną posiłkować mają 25 wanien dziennie pomiotu a jeszcze trudno się załapać na niego
zorak bez przesady że na kilkanaście cm gnoju, właśnie wywiozłem 5 polskich tandemów ładowanych równo z belką co z tyłu jest nad wałkami i poszło to na 0,3 ha więc dawka większa jak u ciebie a nie ma kilkunastocentymetrowej warstwy
Panowie a powiedzcie mi czy jest sens dać w pszenicę wapno granulowane tak z 200kg/ha, pszenicy nie powinno opalić ale czy da to jakieś korzyści?
Przeważnie daję 8-10 rozrzutników t088 na 1ha .
Panowie a powiedzcie mi czy jest sens dać w pszenicę wapno granulowane tak z 200kg/ha, pszenicy nie powinno opalić ale czy da to jakieś korzyści?
Napewno nie zaszkodzi.
czytalem w poradniku rolniczym że przerwa pomiędzy nawozami wapniowymi a azotowymi powinna wynosić min .2 tyg tak wypowiadał się profesor z uniwersytetu rolniczego w Krakowie
Panowie normalne jest to, że po Saletrosanie widać różnicę na zbożu później niż po Saletrze? Sypałem w tym samym dniu co ojciec, i u niego mimo chłodu zazielenia się mocno a u mnie prawie nie ma efektu..... ?
Pewnie dla tego że w saletrze szybko działającej formy azotanowej jest 2,5 raza więcej.
Pewnie jakaś róznica jest ale nie zawsze, a Masz te same odmiany?
Odmiany te same, choć pewnie ta różnica jest właśnie przez dawkę. Obaj daliśmy 200kg tylko że faktycznego azotu dostarczyłem o 16kg mniej...choć to znowu też nie dużo. Mój wuj kiedyś miałem tak ze dwa lata temu Saletrosan i mówił że nic specjalnego. Ja mam pierwszy raz dlatego pytam. Nawóz jak nawóz. W zeszłym roku dałem na pszenicę 200kg Saletrzaku i byłem bardzo zadowolony. Oczywiście wszystko mówię o pierwszych dawkach.
saletrosan długo sie rozkłada
czytalem w poradniku rolniczym że przerwa pomiędzy nawozami wapniowymi a azotowymi powinna wynosić min .2 tyg tak wypowiadał się profesor z uniwersytetu rolniczego w Krakowie
A to czemu?
A saletra kędzierzyńska, CAN i saletrzak?
Ja sypnołem kędzierzyńskiej 250kg i granulowanego 200kg. Moje granulowane to węglan wapnia a ten nie przypala.
Panowie dostałem analizę gleby i na nowej działce mam idealne warunki pH obojętne a P, K, Mg wysokie i bardzo wysokie a na pozostałych działkach niskie. No i na tych kiepskich przy słabym ph 5-5,7 wyciągam pszenicy te 7,5t. Jak ułożyć Azot by wyciągnąć z tego kawałka max mam tam pszenice. Jutro podjadę policzę obecną obsadę, jak wyżej pisałem dostała 250kg x 32%
jacy napisał/a:czytalem w poradniku rolniczym że przerwa pomiędzy nawozami wapniowymi a azotowymi powinna wynosić min .2 tyg tak wypowiadał się profesor z uniwersytetu rolniczego w Krakowie
A to czemu?
A saletra kędzierzyńska, CAN i saletrzak?
Ja sypnołem kędzierzyńskiej 250kg i granulowanego 200kg. Moje granulowane to węglan wapnia a ten nie przypala.Panowie dostałem analizę gleby i na nowej działce mam idealne warunki pH obojętne a P, K, Mg wysokie i bardzo wysokie a na pozostałych działkach niskie. No i na tych kiepskich przy słabym ph 5-5,7 wyciągam pszenicy te 7,5t. Jak ułożyć Azot by wyciągnąć z tego kawałka max mam tam pszenice. Jutro podjadę policzę obecną obsadę, jak wyżej pisałem dostała 250kg x 32%
koledzy wapna w saletrzaku czy Yara Bella jest o 7 % czyli przy dawce 250 kg to jakieś 17 kg CaO
a sypiąc granulat wapienny mało kto sypie poniżej 100g ha widocznie jest jakaś zależność ja znajdę gazetkę to wrzucę skan miałem też sypnąć kredy granulowanej ale się wstrzymałem
ja słyszałem żeby pomiedzy wapnem, a nawozami fosforowymi zrobic 4 tyg przerwy bo fosfor wchodzi w zwiazki z wapniem i staje sie nie dostepny dla roslin
Eeee niby tak a brak wapna to niskie pH i fosfor też jest nie dostepny
Daje sobie spokój z tym wapnowaniem poczekam i po żniwach dam normalną dawkę i tyle
Jacy mi to się nie zgadza co piszesz. W ogóle ta teoria że wanna nie dawać z azotem. Gdyby coś się działo to nie było by saletrzaku bo niby jest tam 7% ale to wszystko w jednej granulce i co spada ta na glege dostaje wody i wapno idzie w jedną stronę a azot w drugą? Powinna zajść chyba jakaś reakcja co? Już w fazie produkcji doszło by do jakiejś rekcji.
Przejrzałem to
http://e.sggw.pl/mod/resource/view.php? … p;id=20331
i nie wiedzę podstaw do rozdzielania sypania azotu i wapna.
Ca(NO3)2, bardzo dobry i drogi w produkcji nawóz.
Nasi uczeni często coś tam wybadają co w praktyce nie ma znaczenia bądź praktyka mówi inaczej.
Nie słuchaj vatrasa (z całym szacunkiem dla kolegi vatrasa... )i syp to wapno
A tu jest odpowiedź nie można mieszać CaO z saletrą rzucie okiem na tabelkę
Wapno granulowanie zazwyczaj jest węglanowe
http://pl.wikipedia.org/wiki/Mieszanie_nawoz%C3%B3w
Ale że co ja? to ja miałem dylemat
Ogólnie rzecz biorąc to mam na polu 15 hektarowym kawałek może z 0,5 ha gdzie mi grzyb bardzo łapie i tam myślałem tylko dać, ale stwierdziłem że nie chce mi się kombinować, pobiorę tam próbki do badania i na jesień będę walczył
Co do wapnowania pogłównie to teraz dużo czytałem i też uważam że nie zaszkodzi a na pewno coś pomoże tyle że resztę pól mam już uregulowane ph więc nie ma sensu w nie ładować aby nie przedobrzyć
Strony Poprzednia 1 … 4 5 6 7 8 … 21 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » nawożenie zboża
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo