Odp: nawożenie zboża
Z przyzwyczajenia nie pomyślałem nawet o RSM-S
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » nawożenie zboża
Strony Poprzednia 1 … 7 8 9 10 11 … 21 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Z przyzwyczajenia nie pomyślałem nawet o RSM-S
Sąsiad w zeszłym sezonie stosował pierwszy raz RSM z siarką i był bardzo zadowolony z efektu.Dodam że wapnuje co drugi rok i robi systematycznie próbki gleby .
ja zeszły rok cały na siarkowym i jestem baaaardzo z niego zadowolony, to że wszystko mi wyszło jak powinno to nie tylko zasługa tego rsm`u ale na pewno pomogło, siarka wspomaga pobieranie azotu więc mimo że ma tylko 26 %N to działa jak 28, tylko kolor taki jakby wode gnojową rozcieńczył
Jak na razie RSM-S jest w dobrej cenie i do tego w promocji dają mikroelementy gratis. W zeszłym roku też tylko RSM-S i teraz też już mam zakupiony zapas na wiosnę. Cena w przeliczeniu na azot była taka sama co rsm 32, tylko siarka i mikroelementy gratis
ale siarkę możecie w płynie kupić i dodawać do każdego porysku ... wychodziło takie coś w zeszłym roku całkiem przyzwoicie
dolistnie to jednak za mało ...
200 kg azotu roślina weźmie 20kg SO3
yoko i blazej
w ubiegłym roku opieraliście azot o dwa nawozy saletra i mocznik - kilka stron wcześniej można poczytać. Jak opinie o tym sposobie ? Ja w tym roku właśnie na tych nawozach chcę się skupić. Pierwsza dawka saletra, a druga mocznik.
Najpierw mocznik w całej dawce plus
do tego pół dawki saletry z tego co chcesz dać, ja tak robiłem i będę dawał w tym roku tez jeśli chodzi o rzepak, w pszenicy pierw saletry a później mocznik
to najbardziej pogodzi was rsm - ma wszystkie formy azotu
Ja w pszenicy wysiałbym mocznik z tydzień dwa po saletrze i chyba w pełnej dawce.... na jakbym juz musiał siać ten nawóz
Tak jak wyżej na pierwszą dawkę saletra ponieważ mocznik potrzebuje wyższych temperatur,no i saletra pomoże w rozkrzewieniu.
w rzepaku mocznik sie daje jak najszybciej bo dłuzej reaktywuje
Dziś poszły azoty na oziminy!
yoko i blazej
w ubiegłym roku opieraliście azot o dwa nawozy saletra i mocznik - kilka stron wcześniej można poczytać. Jak opinie o tym sposobie ? Ja w tym roku właśnie na tych nawozach chcę się skupić. Pierwsza dawka saletra, a druga mocznik.
Zboża opieram cały czas na tylko tych dwóch nawozach jedynie pod korzeń zbóż jarych daje 200 kg saletrzaku. W tym roku na zboża pierwsza dawka poszła saletra wysiewana około 20 lutego w ilości około 220-250 kg/ha. Na pszenice jako druga dawka pójdzie 125 kg/ha mocznika a na pszenżyto około 160 kg/ha ( w pszenżycie to już koniec nawożenia pogłównego) a pszenica dostanie jeszcze trzecią dawkę ("na kłosa") 125 kg/ha saletry.
Wiadomo mocznik jest dobry ale musi być odpowiednia temperatura gleby (10 stopni) i wtedy po przejściu ze swoich form od amidowej po przez amonową do azotanowej zajmuje mu około 24 dni także trzeba go sypać w drugiej dawce z wyprzedzeniem. Ja jestem zadowolony z takiego rozwiązania. Zboża po pierwszej dawce już nabrały kolorów i wigoru. Jedynie tylko teraz ciepła i deszczu.
Mocznik jest bardzo dobrym rozwiązaniem pod korzeń jarych.
Ja nie mówię że nie ale wolę dać saletrzak, który moim zdaniem pod korzeń jest lepszy.
Jeżeli gleba jest w kulturze to po co przepłacać i walić drogie N.
To co drogie jest lepsze....
A poważnie to nie wiem. To kwestia przyzwyczajenia oraz hmmm pewnych sprawdzonych programów nawożenia. Wolę dopłacić i miec pewność że robię dobrze. Aczkolwiek czasem trzeba się podszkolić i wyjdzie że można taniej i lepiej...
Mamy w tej chwili tyle nawozów że warto podrapać się po tyłku.
może to trochę śmieszne ale ja z tatą też uważam że czym droższe tym lepsze. Nie sypiemy nawozów na ozime w lutym. namowilen tatę że w tym roku sypiemy nawozy 14.03. zobaczymy co z tego wyjdzie. jest dosyć sucho, czytając opinie wychodzi na to że wcześniejsze danie azotu pomaga. problem jest w tym że jeśli sypać wiecej niż jedną dawkę trzeba często deptać zborze
Strony Poprzednia 1 … 7 8 9 10 11 … 21 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » nawożenie zboża
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo