21

Odp: valtra czy JOHN DEERE

Puma dość mi się podoba tylko żeby ten traktor był tak wytrzymały jak jeszcze seria MX... W tych wszystkich nowych elektroniki jest od zatrzęsienia tylko jeden plus jest taki że jest to nowy traktor bo kupować taki używany z niepewną historią to już ryzyko

E 516 na części
Telefon 695 076 269

22 Ostatnio edytowany przez yokoslaw (2013-04-11 08:06:38)

Ja bym sie nie bał tak tej elektroniki , teraz wszystko jest nią naszpikowane oprócz nowych rusków . Ale w tym przypadku też zdecydowałbym sie na JD . Jeśli chodzi o masseya ,to nie narzekam , w ciągu pięciu lat wymieniłem tylko jeden czujnik.Ale wazne jest pierwsze 50 mtg. zeby go ładnie dotrzeć to będzie śmigał

mdw

23

Krzysiek napisał/a:

proponowanie case i NH zamiast valtry to nieporozumienie...

Niby czemu?

24

Powtórzę jeszcze raz tylko nie Valtra dziś rozmawiałem z właścicielem kilku dawnych PGR i właśnie która skończy 5 lat idzie na sprzedaż jak ktoś chętny dam namiar jest taka 190 KM z przebiegiem 5600 Mtg.

25 Ostatnio edytowany przez kamil3993 (2013-04-11 14:50:22)

Au nas znajomy ma 2 Valtry. Jedna kupił 5 lat temu a druga 2 lata temu . A wcześniej miał NH to narzekał na niego . A z Valtry jest zadowolony i sam widzę jak te ciągniczki śmigaja. Kto dba to ma ...

26

Dokładnie. Tak samo mogę namiary dać na kolesia co ma koło 10 sztuk Valtr i odradza, zdecydowanie poleca JD. Byłem u kolesia co ma ponad 400 ha na mazurach i 2 NH to obrabiają i innej marki nie chce. Inny miał awarię więc to zależy jak się użytkuje itd. Każdy traktor będzie pracował jeśli się o niego zadba. Wiadomo nie ma ciągnika bezawaryjnego. A koledzę radzę pojeździć po dealerach dowiedzieć się wszystkiego, jak z serwisem itd bo dobry serwis to też ważne... Cena i wyposażenie też ma na to wpływ...

27

Po pierwsze co ważniejsze ? Komfort ? Ekonomiczność ? Cena ? Nie wiem jak wy myślicie ale te Najnowsze Ciągniki szbyciej się znajdą na złomie niż te stare. JD czy Valtra. Ja bym wybrał Valtrę. Żależy kto jak użytkuje. Znajomy ma NH 5050 ( 98km ). No gadzina szybka i mało pali. Ale.. Czasami jak patrzę to śmiać mi się chce. Ostatnio woził szambo ( nie wiem tylko ile l beka ma 6-8tyś l Pichon ) Pojechał po wodę do rzeki. Dojechać dojechał ale wyjechać z beczką już nie wyjechał pod górkę. Za lekki. Przyjechał 12145 i wyciagnął. Tak samo jak i w Orce. 12145 idzie jak burza w 4 skibach a NH stęka. To co że on ma kuca ale on MASY nie ma. i te szerokie kapcie mało co dają. Tak samo jak i przyjechał z przyczepą 5t zboża i nie mógł wycofać się pod małą górkę musiał napęd załaczać a ja Jumzem z 4,5t spokojnie się wycofam. To jest w teraźniejszości największa wada Ciągników. A tak wgl to bym wolał wziąć Osobiście MTZ albo Farmtraca. To co że MTZ że z niego leje i bla bla ale wystarczy posiedzieć przy nim i będzie się miało spokój na pare lat. Od nowych zaży wyposażenie, serwis, cena itp itp. Kto jak komu wygodniej.

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

28

Porównując te ciągniki to zdecydowanie bym brał john deera. Valtra dobra ale jest to typowy składak czyli każde podzespoły od pod wykonawców. Ale odbiegając od tych marek to według mnie najlepsza cenę do komfortu spalania i wykonania ma MF. Jeździłem wieloma różnymi maszynami i co do komfortu MF jest na samym czele według mnie oczywiście jest to zależne od wyposażenia .

29

Jeśli i komfort w kabinie to tylko John i Fendt

30 Ostatnio edytowany przez PawełS.64 (2013-04-11 19:13:11)

Marcin,130 km to silnik,podrasowana 4 lub 6 ze sporym zapasem mocy.Ważne czy preferujesz wersje mechaniczne czy elektroniczne?Ważne jest też na ile ha. jakie maszyny współpracujące,jaka chodowla?

31

Pazura w jakimś filmie powiedział "co ty k.....a  wiesz o zabijaniu wink  Błażej i Marian a ja powiem co wiecie o komforcie w ciągniku skoro nie użytkujecie ciągników JCB co nie znaczy że ciągniki przez was są złe .

32

panowie  śmiech mnie ogarną  jak ktoś powiedział  o konforcie w JD hahahaha    tam konfortu brak ... a kokpit to ktoś  od kołka siekierą skrobał ...    i konfortu brak ..  paroma już jeździłem i z pełnym szacunkiem   stare ciągniki mają taki sam komfort jak te nowe jd hahaah

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

33

był u mnie diler cllasa 130 km 220+23 w tym roku nie mam kasy bo remątuje starą chlewnie. ale te nowe ciągniki to więcej chyba palą kolega ma jd 4latka orze kverlandem 4 pali mu jakieś 25l/h ja mam dwa forszaje 323 i 303 z turem i kombajn 514 i te maszyny to mi sie wydaje że mało pilą

34

Ja swoim MF-em średnio spalam 14-15 l/ha, ma 120 koni , ciągam 4 gregoirana, w godzine hektar lekko zaoram

mdw

35 Ostatnio edytowany przez PawełS.64 (2013-04-11 21:03:02)

Marcino i tutaj trudno się z tobą nie zgodzić,ale nic nie jest wieczne[nasze siły również],Porównując nasze forszaje to mamy podobne zestawy i choć w poprzednim sezonie robiłem dwie kapitalki i górę w 514 to zawsze coś wyskoczy jak nie hamulce to sprzęgło itd-starość nie radość.Dlatego czas się sprężać i szukać zamienniki dla naszych weteranów.   Aco do chlewni to mam do opchnięcia wyposażenie płoty z kojcy,kojce porodowe, paśniki,ful poideł.

36 Ostatnio edytowany przez Laszek (2013-04-11 20:59:38)

Codo komfortu to tutaj jest fajne porównanie, zobaczcie od 3.20
http://www.youtube.com/watch?v=5fT_qx23Chs
Koseś ale byka strzeliłeś i to fest, te słowa powiedział Linda... smile

E 516 na części
Telefon 695 076 269

37

Ja jeżeli miałbym wybierać miedzy JD a VALTRA to bym wybrał JD. Sądzę że mają lepszą konstrukcje i są wytrzymalsze... Ale ja jak bym miał kupować to NH z serii T6.175 lub T7.170... Maja one 126-130 km...

38

Może i tak mylą mi się wink ale filmik oddaje na serio wygodę pracy w JCB

39

Całkiem przyjemny ten jcb, pod Bolesławcem w Krzywej stoi pare sztuk tych maszyn

mdw

40

linda czy pazura to nie ma znaczenia, ale jadąc polną drogą 55km/h nie wybijając łbem szyb w kabinie docenia się fastraca. Największym problemem jazdy fastem jest przesiadka na inny traktor i zjechanie nim z asfaltu - to boli.