Temat: dzierżawa
Witajcie, Czy jako właściciel gospodarstwa moge wydzierżawić kilka ha, mojemu tacie. Potrzebuje on byc rolnikiem oby nie płacić składek zus. więc potrzebne mu troche ziemi. Nie wiem czy taka umowa przejdzie.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » dzierżawa
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witajcie, Czy jako właściciel gospodarstwa moge wydzierżawić kilka ha, mojemu tacie. Potrzebuje on byc rolnikiem oby nie płacić składek zus. więc potrzebne mu troche ziemi. Nie wiem czy taka umowa przejdzie.
Nie przejdzie, w rodzinie nie można.
Nie musisz wydzierżawiać wystarczy że zgłosisz tatę do ubezpieczenia w KRUS jako domownika
Tylko aby móc wykonywać działalność na krusie trzeba przed rozpoczęciem działalności podlegać ubezpieczeniu w KRUS minimum dwa lata.
ojciec siostrze wydzierzawił, w krusie problemu nie było...
Nie musisz wydzierżawiać wystarczy że zgłosisz tatę do ubezpieczenia w KRUS jako domownika
Tylko aby móc wykonywać działalność na krusie trzeba przed rozpoczęciem działalności podlegać ubezpieczeniu w KRUS minimum dwa lata.
tak on był na krusie, ale dzierżawił z gminy ziemię teraz musi skroić aby dalej być rolnikiem.
a działalność poza rolniczą prowadzi już ho ho oh z 15
wydzierżaw ze 2 ha i z głowy bez zgłaaszania ino umowe między sobą i gitara
właśnie to na zasadzie, takiej. że on musi mieć na papierku, a ja bede dalej uprawiał.
On musi mieć na papierze dzierżawę, lepiej sie ojara rozliczać jaksie jest na Krusie. I nie wiem czy sie nieprzyczepią, jak weźnie ode mnie.
a czemu mają się przyczepić ?? chce mieć swoje to wydzierżawił i tyle ... przeszkód nie będą robić ...a jak by co to jesteście zwaśnioną rodziną i już
Wydzierżawić możesz, dopłaty dzierżawca może brać ale nie ubezpieczy w KRUS. Wiem bo o to pytałem w KRUSie, chyba że Twoja placówka inaczej interpretuje przepisy.
panowie jest u nas dzierżawa 15 ha na okres 1roku za 245dc pszenicy minimalne postapienie 3 dc ile to tak na chłopski rozum ? 1 dc to jest 100kg ? tak ?
Tak
dobra ale nie pisza czy to jest za 1 ha czy za wszystko .. jak to rozumieć ? ktos dzierżawi z ANR ?
u nas za 8 ha chcieli 5 ton (podawali za całość) minimalne przebicie 200kg ostatecznie przetarg się nie odbył a miało chyba być na 5 lat
ANR zawsze podaje stawke za całość , czyli 24,5 tony za 15 ha, dobra cena, tylko ciekawe ile nabiją:)
Kiedyś się mówiło metr czy meter, później kwintal a teraz wymyślili decytona jako 100kg.
to anr daje jeszcze dzierzawy?
u mnie tez daja dzierzawy ugór wieloletni, a dzierzawa na 2 lata bez prawa pierwokupu i mozliwości przedłuzenia
a to Ci człeki, my nie raz dzwonilismy sie pytac o kawalek ziemii i niee, juz nie daja dzierzaw, w gre wchodzi tylko kupno
dają .... tylko do końca października przyszłego roku bez możliwości pierwokupu i przedłużenia ... jest 100ha zabrane w zeszłym roku na jesień raz był przetarg na wiosne w sierpniu sie dzierżawa skonczyła i tweraz znowu ... tylko że 24 tony to daje jakieś 1.6 tony do ha czyli 1300zł plus minus twoje dopłaty wiec 300 dopłacasz .... ok ale u nas nabiją do 3-5 ton do ha więc można wpłacić wadium i liczyć że sie dostanie w kieszen lub w łep ... i tyle
Tak chyba wszedzie jest teraz tak od agencji ,najlepiej od kogos , mi się szykuje na jesień 15-20 ha w dzięrżawe oddaje dopłate, place podatek..
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » dzierżawa
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo