181

Odp: zakup nowego ciągnika

No to tak... Teraz sąsiad kupił tez maxxuma 125.... Rocznie może zrobi 50mtg ale wiadomo jak on mówi " i tak będę lepszy od sąsiadów "  mówił jego teść ( nasz sąsiad ) aaa po co nam zetor 12145 mówił ze sprzeda zięć... A za pare dni wjeżdża Case.... Tak samo Rekorda za 90 tyś czy ile kupili na 20ha koszenia... Ten Case będzie jak z zetorem. Zaorze i pól roku stoi później zasieje i znowu pól roku stoi... Ekonomia wink

Ale wracając do tematu są takie rejony ze w jednym jest NH w drugim JD w trzecim DF czy Zetor... bo np inny to nie to i ze sie psuje... Dziwne to takie wink

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

182 Ostatnio edytowany przez Tomasz2017 (2017-03-13 21:27:56)

Znaczek na masce to jedno, materiał z jakiego wynalazek jest zrobiony to drugie a uzyta technologia to trzecie. Dziś juz nie ma super niezawodnych ciągników, jak nie elektronika to EGR , to AdBlue i inne duperele dla ochrony środowiska rzecz jasna i przy okazji czyszczenia kieszeni. Co by nie szukać to ciągnik musi być w miarę prosty co by się nie krzaczył, no chyba że ktoś ma takie przychody że ciągnik może wymieniać jak auta(ciążarowe) czyli co jakieś pięć lat - i to jest pomysł bo w ciężarówkach już nikt nie kupuje na własność tylko leasing lub wynajem. Wynajem wiadomo a leasingów mamy przynajmniej dwa rodzaje : zwykły czyli wykupujesz ciągnik po okresie leasingowania lub leasing z gwarancją odkupu i cena jest już oszacowana na starcie(dealer wtedy wymusza w cenie serwis bo musi byc pewny sprzętu przy odkupie czyli mamy sprzęt i serwis załatwiony warto wykupić ubezpieczenie na wypadek problemu z poważnym usterkami takimi co dealer sam nie wie co zrobić i przerzuca sie pomiędzy importerem a fabryką czy montownią a użytkownik musi papier...lac dalej starym sprzętem bo terminy gonią) . I bez bólu następny ciągnik na podwórku.....

183

Kupel robi w serwisie deutz i mówi że spora część awarii (mechanicznych nie elektrycznych ) to wina użytkownika.  Pracuje u dystrybutora ale naprawiają wszystkie graty case JD.... i jakoś nie ciężko mu powiedzieć który najmniej awaryjny. Wszystko się psuje szczególnie jak się nie smaruje wink

184

Karol323 napisał/a:

Ale wracając do tematu są takie rejony ze w jednym jest NH w drugim JD w trzecim DF czy Zetor... bo np inny to nie to i ze sie psuje... Dziwne to takie wink

W dużej mierze jest to zależne od mocnego dilera na danym terenie. U nas bardzo dużo NH z uwagi na bliskość Agrohandlu w Legnicy. Bramę obok jest Osadkowski-Cebulski z Caseem ale ich tak dużo już nie jeździ. Jadąc w stronę Wrocławia widzimy coraz więcej JD a to za sprawą Polboto w Udaninie. Oczywiście są też inne marki ale jeśli jest dobry diler z dobrym serwisem to potrafi mieć większość sprzedaży na danym terenie.

gg 5118068

185

Karol sprawa turbin w NH t5 została rozwiązana , winne okazały się zbyt cienkie przewody olejowe i niedrożna odma.
Znajomy ma zetora i jelenia w takich samych mocach (ok.100KM) i twierdzi że jeleń dużo słabszy , a w orce z opuszczonym pługiem już nie ruszy bo cały się trzęsie , serwis kilka razy był i nic nie poprawił ....

186 Ostatnio edytowany przez Karol323 (2017-03-14 10:57:43)

No to dobrze ze to poprawili... W tygodniu jadę popytam cen i jak coś to jestem za Steyr'em ale bardziej Kompakt wersja. A jak tam Steyr śmiga ?

Jednak zadzwoniłem do Steyr'a...

Kompakt 4095: Multicontroler, skrzynia z rewersem hydraulicznym ( z mokrym sprzęgłem ) , koła jak narazie 480 tył 380 przód.. taki trochę w lepszym wyposażeniu na dzień dobry 155tyś Netto... Mówił że cena do dobrej negocjacji jeszcze i jak coś mogę przyjechać, oglądnąć, się przejechać itp... Raty do 2 lat 0%.. na więcej to mały % dojdzie.. Takie wstępne informacje...

Ma też Multi 4100 na placu ale ten na dzień dobry 215 netto...

+33 / -0 (chyba wink)

187

Porównaj obydwa czyli kompakt i multi a stwierdzisz że to dwa różne ciągniki .

188

No tak tak ja wiem ze to inne ale jak dla mnie wystarczyłoby wziąć kompakta i tak byłbym zadowolony ze coś nowego i wgl... Duzo by mi to pomogło w pracach...

+33 / -0 (chyba wink)

189

ile to ma mocy za te pieniądze ??

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

190

99km

+33 / -0 (chyba wink)

191

Karol323 napisał/a:

No to dobrze ze to poprawili... W tygodniu jadę popytam cen i jak coś to jestem za Steyr'em ale bardziej Kompakt wersja. A jak tam Steyr śmiga ?

Jednak zadzwoniłem do Steyr'a...

Kompakt 4095: Multicontroler, skrzynia z rewersem hydraulicznym ( z mokrym sprzęgłem ) , koła jak narazie 480 tył 380 przód.. taki trochę w lepszym wyposażeniu na dzień dobry 155tyś Netto... Mówił że cena do dobrej negocjacji jeszcze i jak coś mogę przyjechać, oglądnąć, się przejechać itp... Raty do 2 lat 0%.. na więcej to mały % dojdzie.. Takie wstępne informacje...

Ma też Multi 4100 na placu ale ten na dzień dobry 215 netto...

Karol a jesteś pewien że chcesz nowego?
w styczniu kupiłem ferdka 5465 z 2011, krajowego ze stanem licznika 3192 godziny za 145 netto. finansuje siemens na 2,04% na 7 lat. wkład 20 tysięcy. Ciągnik z konsolą do tura i mogę przekładać z jednego ciągnika na drugi.
to jest połowa ceny nowego. przebieg śmieszy, wiadomo cena i tak jest *** ale ja te godziny robię w dwa lata fendem więc są atuty.
dla 3tysięcy godzin nie warto wypakować takie peiniądze.

Tu masz ciągnik od handlarza od którego sporo moich znaomych kupiło klamoty. te w wysokich cenach ma zwykle w super stanie.
ten poszedł już za 72 tysiące.
https://www.otomoto.pl/oferta/renault-1 … yNh9R.html
6 cylinrów, ładowacz czołowy i to nie byle jaki. jak policzysz cene tura ok 20tysi to ciągnik za 52 tysiące to okazja jak diabli.

Tyle od Edyty, Ale decyzja należy do Ciebie smile

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

192 Ostatnio edytowany przez Karol323 (2017-03-14 17:30:43)

Żeby było można wziąć uzywke na MR to pewnie używa by była kupiona.. Aj ile głów tyle opinii smile To teraz znajomi sprzedali za 140 brutto MF wlasnie 5465 z turem z niecalymi 5 tys mtg z Litwy a pewnie z 3 lata robili tylko jedna awaryja co ze jakaś kontrolka sie zapalila a to tylko Male zwarcie i nie łączyło po umyciu....

Aaa dobra koniec tematu mojego bo już za dużo opinii i za dużo mi sie miesza w głowie. Raz tak nastawiony jestem raz tak... Trzeba sie ogarnąć bo to ciężki temat jak dla mnie... Bo jak np zainwestuje w uzywke ciągnik to 0 inwestycji w budynek i dalej się męczyć przy Widlach, taczce i mieć dalej zapalenia stawów... Jak zainwestuje w budynki to 0 w maszyny... Chyba ze na MR wezmę kosiarke zgrabiarke siewnik czy cus ale to i tak za rok by sie użyło zanim papiery przeszły itp... Będzie nabór wtedy będę głowę zawracał...  Amen smile

+33 / -0 (chyba wink)

193

ja mam już 9 lat 5465 i mam 3600mtg

mdw

194

yoko to tylko pewnie do ciężkiej pracy nim jedziesz? silnik perkinsa? ile bierze paliwska w mniejszej robocie? chcę odnieść się do paszowozu, generalnie kawał luja.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

195

Jak na ciągnik 400 godzin w bez produkcji zwierzęcej to i tak dużo .

196

Fenol napisał/a:

yoko to tylko pewnie do ciężkiej pracy nim jedziesz? silnik perkinsa? ile bierze paliwska w mniejszej robocie? chcę odnieść się do paszowozu, generalnie kawał luja.

troche mi za mały teraz, robie nim transport tj. zboze i kiszonka, oram, talerzuje, sieje, nawóz rozsiewam, silnik perinsa, wychodzi srednia 11-12 litrów mtg.

mdw

197

Są różne opinie na temat MF mam porównanie do innych i już wiem na pewno jeśli kupię następny to będzie MF,  jak to korbanki mówią drogi w zakupie tani w eksplatacji .

Leszek   dla kolegów'

198 Ostatnio edytowany przez yokoslaw (2017-03-14 23:30:01)

tak ale do czasu :stu:

mdw

199

moja valtra ma dwa lata a na liczniku 1300godzin i na razie bez problemu aby tak dalej

Świat należy do młodzieży Stary robi Młody leży

200

farmer1 napisał/a:

moja valtra ma dwa lata a na liczniku 1300godzin i na razie bez problemu aby tak dalej

już dwa lata ? ale czas pomyka !sąsiad  ma 1000 ha i jak kupił pierwsze valtry to zmienia tylko na nowe i większe  vALTRY i innych nie chce.  każdy coś sobie znajdzie , albo diler silny w rejonie.!!

Leszek   dla kolegów'