101 Ostatnio edytowany przez PiotrK (2014-10-02 23:25:19)

Odp: zakup nowego ciągnika

Ale konie to nie wszystko. Pamiętaj, że moc maksymalna zawsze odnosi się do maksymalnych obrotów silnika, a te rzadko kto i rzadko kiedy wykorzystuje. Najważniejszy jest maksymalny moment obrotowy i to przy jakich obrotach on występuje. Inaczej mówiąc, moc maksymalna "mówi" poniekąd do jakiej prędkość maksymalnej rozpędzimy maszynę, a moment obrotowy "mówi" poniekąd w jakim czasie to nastąpi. Najlepiej jest porównywać to co oferuje nam silnik (moc i moment na różnych obrotach pokazane na odpowiednim wykresie) razem z tym co ostatecznie mamy na kołach.

www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl
- Raj dla stóp smile Najtańszy i najlepszy sklep w sieci - hurt i detal

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

102

Yokoslaw jak tam ci się sprawia nh bo mam dylemat czy nh7210 czy valtra t153 .Nh w ful opcji 300netto a valtra o 20tyś więcej . Powiem tak już mam dosyć wybierania trzeba będzie jakiś wybrać a o reszcie zapomnieć

Świat należy do młodzieży Stary robi Młody leży

103

valtra                           nh już mam.

104

mam kolegów  z NH i Valtrami  wszystko od nowości u nich. Ci od NH czasami coś narzekaja że to i tamto padło ci od V nic nie mówią... Albo nie mają oczym albo wola przemilczeć...

105 Ostatnio edytowany przez scoda19 (2014-10-10 19:28:19)

Valtra na naszym terenie jest spalona i od jakiś 4 lat żadna nowa się nie pokazała w ostatnim czasie dużo NH ale jak to powiedział jeden co ma JD że w NH zawsze coś się dzieje jakieś pierdółki ale zawsze coś i czeka jak minie 5 lat to idzie do sprzedaży jakiś spektakularnych awarii nie ma ale wiadomo niesmak pozostaję.Myślę że niema co się denerwować samoloty też ulegają awarii.

106

Sąsiad mówił że ostatnio u henia robili sprzęgło w Case MX 170. Przebieg coś mało ponad 30 tyś mth! Silnik i skrzynia nie ruszane. Traktor posiadał już chyba z 200 operatorów i nikt go nie oszczędzał. A co do sprzęgła to w dwie osoby w jeden dzień rozebrany i złożony. Tarcze, przekładki i uszczelniacze to koszt 3 tyś zł. Maszyna nie do zdarcia. Mpopis Twój MX też taki twardy?

E 516 na części
Telefon 695 076 269

107

nie do końca, właśnie się przymierzam do roboty skrzyni. padł mi pierwszy półbieg.

108

A ile masz nim nakręcone i co już w nim robiłeś? Długo go masz?

E 516 na części
Telefon 695 076 269

109

6 tyś. nakręcone przez 12lat  gruber i siewnik.

110

U mnie sąsiad mówi że Jd,  inne jakoś mu nie pasują . Mają starszego  mf i nowe valtrę i 2 jd . Ja bym coś prostego wolał .

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

111

2 tyś mtg w nowym JD silnik do wymiany koszt 80 tyś ciągnik po gwarancji powiedzieli na serwisie znajomemu że niektóre tak mają. Fend u kolejnego też silnik wystawił kopyto po 900 mth na gwarancji serwis dał podobną odpowiedź. Skoro nowe maszyny się psują w jakimś odsetku przy takich przebiegach to ja czegoś nie rozumiem lepiej chyba starszy używany będzie taniej zawsze a robotę zrobi.

Znawców Fortschritta wielu na forum fachowców na lekarstwo ...

112

Nowe się psują bo się mają psuć żeby był obrót, firmy dobrze wiedzą że rolnicy teraz większość sprzętu biorą nowego(dotacje z uni) i po jakimś czasie sprzedają, także po co ma taki ciągnik chodzić 2 właściciela i firma nic z tego nie będzie mieć, musi się zepsuć.

Nic dobrego się nie dzieje, świat zachodni z nas się śmieje. Gospodarka nam się wali, bieda rośnie Tusk się chwali. Naiwniakom cuda wciska, bo naiwni są ludziska. Postkomuna mu wtóruje, taki premier im pasuje. W Polsce obcym tworzą raj, bo to bardzo dziwny kraj. Polskę dawno rozprzedali, służbę zdrowia zrujnowali. I nauka także leży, nikt Tuskowi już nie wierzy. Hej Donaldzie gdzie te cuda? same kłamstwa i obłuda! Na kryzysie rząd nie traci, bo za wszystko naród płaci

113

jak ma sie psuć lepiej Chinola wziąć albo Ruskiego zrobi swoje cenowo przepaść jak się zepsuje nie żal

114

2tyś mtg w jd i silnik do wymiany,???mazi chyba żartujesz???

115

Nie nie żartuje znam właściciela bardzo dobrze ciągnik 200 koni stary silnik nawet do naprawy się nie nadawał pekł tłok pogieło zawory rozwaliło turbinę po za tryski tym wtryski też do wymiany były słupek silnika w sewisie bez osprzętu 40 tyś + 40 reszta

116

mpopis a z którego jesteś bardziej zadowolony? Z case czy fastraca? Wiadomo są do różnych robót u Ciebie no ale który wg Ciebie to lepszy sprzęt?

E 516 na części
Telefon 695 076 269

117

u nas  aktualnie  ora Case magnum 235  ciagnie 6 obrotke  noszoną  na około 25cm głeboko i powiem że  na oko około 15na godzinę idzie ... jutro się go zapytam ile dokładnie  śmiga ale zasuwa  że aż miło smile

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

118

jeden i drugi spełnia swoje zadania, są do innych robót i z obu jestem zadowolony. Do każdego można się o coś przyczepić, i za coś chwalić. Ideałów nie ma. Jak z babami...

119

A co wg Ciebie jest słabym punktem fastraca?

E 516 na części
Telefon 695 076 269

120

Dzięki koledzy za opinie i chyba postawie na valtre 153 versu jest to Finski ciągnik a tam warunki dość ciężkie ,kolega ma valtre 7lat i zrobione 8000godzin i tylko jakiś wyświetlacz wymieniony po prostu trza kupić ciągnik i o reszcie zapomnieć

Świat należy do młodzieży Stary robi Młody leży