Temat: E 512 spadajace ciśnienie oleju
Witam jestem z Mazowieckiego, z powodu awarii nie będę się rozpisywał, jak naprawie to opowiem więcej o sobie.
Dwa lata temu zatarł się mój silnik (4 korba) wymieniłem wał na nowy, generalnie kapitalka.
Silnik ten na gorącym miał 3 bary a na zimnym 5 bar ciśnienia oleju.
Wczoraj na pierwszym polu kosił mój tata, godzina koszenia idealna. wtedy usłyszał dzwięk pękającej blachy. silnik stracił moc i zgasł. temperatura była na połowie zakresu wskaźnika.
silnik po ostygnięciu ciężko ale zapalił. ciśnienie normalnie 5 bar, z zegarkiem w ręku po minucie ciśnienie spada do 0,5 bar a nawet mniej.
pierwsze podejrzenie smok, silnik na dwór micha w dół smok cały. filtry dobre chłodnica oleju dobra wyciągamy wał a on jest w idealnym stanie. zawieziony do sprawdzenia, nie jest pęknięty. nowe panewki i złożyłem silnik. za dosłownie kilka minut odpalam go na podłodze, bez wody. Zobaczę co się dzieje z ciśnieniem.
Panowie macie jakieś pomysły co mogło się stać? jakiś dławik zerwało, czy gdzieś magistrale rozwaliło ? Wizualnie nic nie jest uszkodzone.
Silnik po zapaleniu ma 5 bar spada do 0 gaszę go czekam, 5 min palei jest to samo.
Bardzo prosze o rade jakiekolwiek