1 Ostatnio edytowany przez Fenol (2013-09-24 17:58:41)

Temat: Jaki nawóz bilansuje się najlepiej pod zboża?

Cześć
Kombinuję z nawożeniem pod pszenżyto, tym razem chcę zaplanować 7t plonu. Mam problem z doborem nawozu wieloskładnikowego jaki bym nie wziął zawsze coś nie pasuje i muszę kombinować  dodatkiem fosforu lub potasu. jaki nawóz stosujecie jako kręgosłup nawożenia PK?

nie w tym miejscu temat, sorry

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

2

Odp: Jaki nawóz bilansuje się najlepiej pod zboża?

polifoska 6
Ale co proporcje PK Ci nie pasują? A badałeś glebę?

3

Ja mam ciekawy nawoz za przyzwoita cene 1710zł/t  skaład podam jutro wiem ze ma N8 PiK opk 25 do tego sporo wapnia siarki magnezu i mikro. podliczyłem wszystko wyszło ok 94% czy to mozliwe? nawóz nazywa sie complex poli-K

Rolnik z powołania:-)

4

proporcja NPK dla zbóż 1-0,8-1,2

5

na plon 7t na średnich ziemiach potrzeba jest kilka rzeczy. taka jak  to PH bez tego to roślina nie pobierze potasu fosforu. ja w tym roku stosuje naóz yara mila  po 300kg + kizeryt 120kg tam gdzie był dawany obornik to kizerytu nie dawałem. ale jak co nie popada i kiepsko powschodzi albo na kszewienie nie będzie deszczu to będzie 4tony

6

analizy mam świeże, planuję programem plano rs, pokombinuję z tym jeszcze ale widzę że tu wiele się nie ugra i wielkich oszczędności nie będzie.  jara mila 1723ł 5-10-25 przy 5 m-cznym terminie płatności.  polifoska6 2130 i jest dwa razy więcej fosforu. normalnie pier**l chyba zaraz dostane, już nie mam gdzie tego liczyć.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

7

http://www.topagrar.pl/TopUprawa/Nawoze … ozime.html

8

Ja, planując nawożenie w NawSald'zie, opieram się na Polifosce6, a resztę uzupełniam Polidapem (fosforan amonu) i solą potasową, z tym, że sól potasową od tego sezonu będę podawał wiosną.

9

U mnie poszła sól plus polidap, na niektórych polach superfosfat ten 40%

10

w tym roku pod ozime posiałem nawóz yara mila npk 14-14-21 ponoć skład dobry tak mówił właściciel składu wcześniej siałem polifoskę 6 ale przekonał mnie do jara mili no i tańszy od polifoski po 1800 tona w big bagu jak myślicie 300 kg/ha wystarczy?

http://img.userbars.pl/122/24382.jpg

11

Jaka jest cena saletrzaku bo znajomy wiózł ze wschodu jakiś azotowy nawóz 27N+wapno w cenie 630 PLN.Jestem ciekawy ile jest przebitki na tym?

12

tańszy od polifoski po 1800

Ale polifoska ma skład 6-20-30 nie patrz na cenę tylko na skład policz ile by kosztował gdyby miał taki właśnie skład.

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

13 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2013-10-11 10:01:34)

300 kg to 42 kg N na jesień nie każda roślina to wykorzysta

średnia cena 1 kg azotu      =   4.03   zł
średnia cena 1 kg fosforu   =   5.47   zł
średnia cena 1 kg potasu    =   3.25   zł
Cena składników w nawozie wieloskładnikowym
Za nawóz   yara   zapłacimy 89.43% ceny nawozów pojedynczych 1800zł/t
średnia cena 1 kg azotu      =   3.60   zł
średnia cena 1 kg fosforu   =   4.90   zł
średnia cena 1 kg potasu    =   2.91   zł
Za nawóz   polifoska   zapłacimy 92.47% ceny nawozów pojedynczych 2100zł/t
średnia cena 1 kg azotu      =   3.72   zł
średnia cena 1 kg fosforu   =   5.06   zł
średnia cena 1 kg potasu    =   3.01   zł

taniej ale polifoska czasami idzie po 2000

14

to jara mila chyba by się lepiej bilansował na siewy wiosenne . Dzięki chłopaki człowiek się uczy przez całe życie

http://img.userbars.pl/122/24382.jpg

15

http://olx.pl/oferta/nawoz-organiczny-p … dafd6965a8
Co powiecie o takiej pulpie pofermentacyjnej?

16

u nas leją to z biogazowni, kuzyn brał i efekt jest, najlepiej zrobic próbe co w tym naprawde jest

mdw

17

Ciekawe!
https://www.google.com/url?sa=t&rct … KaT0ifq9Hw

Wpisać  skałd tu....

https://polifoska.pl/kalkulator-nawozowy
I wychodzi że to NPK z tego to 40% ceny przeciętnego nawozu
Bierz!!!

18

Mam znajomego co wożą wszystkie eksrementy to może byłaby możliwość podjechać samemu z firmy zabrać. Jesienią normalnie samochodem ludziom wjeżdżał i rozlewał, tylko to co rozlewał to do końca legalne nie było..... W tej chwili nawet nie miałbym już gdzie wywieść jednak pod oziminy nie byłoby kłopotu z aplikacją. Cena niby z transportem i rozlaniem. Zadzwonię z ciekawości i wypytam, zawsze  to może jakiś tańszy nawóz byłby. Mam 38km do tej miejscowości podanej w ogłoszeniu.

19

Jaka jest szansa, ze siarka która daję na jesieni pod rzepaki i zboża będzie jeszcze dla niech dostępna? Jest wypłukiwana? czy może rośliny wszystkiego nie wykorzystaja?

20

ja gdzieś czytałem że siarka jest bardziej mobilna niż azot więc wypłucze Ci się do wiosny

Rolnik z powołania:-)