21

Odp: Jaki nawóz bilansuje się najlepiej pod zboża?

myślę o wapnie siarkowym z agroenergetyku, lub normalnie agrosulce, bo mam sama saletrę zamówiona, i pasuje trochę siarki dac... podziała to coś jak rzucę na wiosnę to co podałem?

22

a nie lepiej kizeryt z wiosny rzucić? takie wapno siarkoew to nie to samo co gips? rozmawiałem z gosciem o tym to mówił że luzem jest ok a jak zgranuluja to wchodzi w gre temperatura i siarka staje sie niedostepna dla roslin

Rolnik z powołania:-)

23

Najlepiej jednak dać RSM-S sprawdzone i skuteczne

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

24

Ja daję Rsm s w tym sezonie i kizeryt. Na zboża ok 100 kg na ha a na rzepak 150-200 kizerytu.

25

przy takich dawkach kizerytu to i wyjdzie rzeczywiście cenowo na to samo.

26

Grzegorz89 napisał/a:

myślę o wapnie siarkowym z agroenergetyku, lub normalnie agrosulce, bo mam sama saletrę zamówiona, i pasuje trochę siarki dac... podziała to coś jak rzucę na wiosnę to co podałem?

To wapno siarkowe ponoć nie głupie. Znam takich którzy stosują i chwalą.

27

To z agroenergetyku? kurde kobitka mnie zakręciła ze 3lata temu na wapno i wziałem 3składy a okazało się że przyszła jakaś skała... może trzeba odnowić przymierze, bo przestałem od niej odbierać telefony,....

28

Kolega który ma skup zbóż w kursach powrotnych to u nas ściąga. Biorą to w jego okolicy bo tam gleby cięższe. Na swoich mozaikach jakoś się boję że przedobrze z siarką. Pani z tej firmy też mi je oferuje, podziękowałem mówiąc że zostaje przy dolomicie. Siarkę to rozsiewaczem zawieszanym gdzie wiem dokładnie ile dam na ha.

29

Nie bój się siarki, bo nie dasz tyle aby zaszkodziła, a ta w gipsie nie jest tak mobilna jak z siarczanu magnezu, a poza tym wiąże toksyczny glin. Spokojnie do tony na ha można dać, szczególnie pod siarkolubne. W październiku dałem pod soję łódkę na 20ha.

30

Kolega też mówi że tonę spokojnie mogę dać.

31 Ostatnio edytowany przez Grzegorz89 (2018-11-20 11:53:49)

Właśnie może kupić luzem będzie taniej? Marku ile Ciebie ta impreza kosztowała?

32

Jako ciekawostkę podam że np gorczyca najlepiej rośnie po siarce podanej rok wcześniej. Siarka podana przedsiewnie ma niewielki wpływ na plon.  Od tak wybadali nasi naukowcy...
Pewnie dużo zależy od formy w jakiej się podaje....

33

fosfor, potas, magnez, wapno lepiej stosować co roku w mniejszych ilościach jak raz na 2-3 lata a więcej. Taka moja zasada.

gg 5118068

34 Ostatnio edytowany przez mpopis (2018-11-20 17:23:48)

Grzegorz89 napisał/a:

Właśnie może kupić luzem będzie taniej? Marku ile Ciebie ta impreza kosztowała?

70 pln/t na podwórku

35

Co do wapna co roku to bym się nie zgodził.  Po pierwsze nie zawsze jest kiedy a po drugie za dużo w glebie robi zamieszania żeby tak co roku sobie fundowac taki misz-masz .

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

36

stosując rokrocznie węglanowe z magnezem w niedużych ilościach robimy ziemi "dobrze". Podstawa uregulowane ph i węglanem za nieduże pieniądze spokojnie można je utrzymać.

gg 5118068

37 Ostatnio edytowany przez androl (2018-11-21 09:09:56)

1 mm skały wapiennej rozpuszcza się 10-15 lat. Wapno ma różne frakcje od pyłu do kilku % takiej > 2mm. Wapnując co 3-4 lata gleba ma cały czas je dostępne i uregulowane ph. Po co tracić czas i paliwo na coroczną aplikację ?

38

???

39

taki system bardzo dobrze mi się sprawdza nie tylko na ornym, a przede wszystkim na łąkach i pastwiskach. Jeśli tylko czas i warunki pozwalają wapnuję dużo.
Robi się wątek poboczny
Naście lat temu usłyszałem coś takiego "lepiej zastosować 2 tony dobrego wapna jak 100 kg wieloskładnikowego nawozu". W odniesieniu do mojego gospodarstwa gdzie praktycznie co roku stosuję obornik na 50% areału sprawdza się to idealnie. PK rozsiewam co 3 lata po rzepak, nie stosuję go pod pszenicę i zboża jare. Mając obornik można mocno ograniczyć nawożenie. Może gdzieś opisze jak to u mnie wygląda.

gg 5118068

40

Opisz koniecznie