Odp: Ustawienia i regulacja
Poczytaj sporo jest na ten temat w internecie http://www.farmer.pl/agrosfera/filmy_fa … 48963.html
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Pługi » Ustawienia i regulacja
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Poczytaj sporo jest na ten temat w internecie http://www.farmer.pl/agrosfera/filmy_fa … 48963.html
Właśnie to czytałem. Pług niby jest wyregulowany - z poziomicą go regulowałem...
Tak mi przyszło teraz do głowy, zmierz cięgła dolne, może jedno jest krótsze.
Albo luzy za duże na ramionach....
Witam, może głupie pytanie ale nigdy wcześniej nie miałem pługa z przedpłużkami i jak powinny być ustawione w stosunku do głębokości orki. Czytałem gdzieś że 1/3 do głębokości orki.
Mowa tu o pługu b 125.
Minimalne,a celem jest wgarnięcie wierzchniej warstwy z resztkami roślin w bruzdę,
To zależy jakie masz priorytety. Generalnie rzadko widać pługi z przedpłuzkami na polach bo to się porostu zapycha. Jak się ma zcinacze to efekt jest podobny a mniej pierdzielenia.
jak za wysoko ustawione to się zapycha. Generalnie nie głębiej jak na 1/3 głębokości orki, ale jak głębiej je wsadzisz to lepiej kruszy ziemię, jednak nic za darmo, bo mocy zabiorą sporo. Osobiście wolałem ścinacze.
Dzięki za odpowiedzi, jeśli rzeczywiście będzie się zapychać to wtedy pomyśle o ścinaczach.
Mam znajomego, który w temacie orania jest fundamentalistą i orze z przedpłużkami. Tłumaczył mi kiedyś o co chodzi, bo jak kupiłem PHX to w komplecie przedpłużki mam. Żeby wszystko było ok to bardzo nisko kosi i całą słomę rozdrabnia, jak się z jakiegoś powodu się nie da to mulczarką poprawia na tzw zero. Orząc, przedpłużek strąca resztki pożniwne z 5-7 cm warstwą ziemi w bruzdę, a pług wyoruje skibę na to i to cała filozofia.
I pierwsze wrażenia z orki pługiem fortschritt. W porównaniu do poprzedniego firmy bomet idzie dużo lżej mimo większej szerokości orki i przedpłużków. A z przedpużkami nie ma nawet grama słomy na wierzchu. Jestem mega zadowolony ze zmiany :dance:
No bo przecież Fortschritt znaczy postęp
Ja swojego b200 odpale w polu dopiero po zniwach i mam nadzieję że też będę mile zaskoczony; )
witam. mój b 201 podczas skręcania przy zawracaniu w prawo przewraca się tyłem na i ostatnie 2 skiby tidą po ziemi . przód jest wporządku . może ktoś pomóc ???
do czego służy to cięgło z tyłu przy kole ?
????/
Do ustawienia szerokości roboczej pługa.
witam. mój b 201 podczas skręcania przy zawracaniu w prawo przewraca się tyłem na i ostatnie 2 skiby tidą po ziemi . przód jest wporządku . może ktoś pomóc ???
Przyzwyczaj się, ten typ tak ma.
Zawias skrętu w pługu musi być w pionie. W Twoim przypadku musisz prawą stronę podnieść i łącznik wydłużyć, wtedy przy skręcie w prawo nie powinien sie kłaść. łącznikiem centralnym wyreguluj zeby na kazdej wysokości też było w pionie.
dzięki pomogło a jak on orze poprostu poezja
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Pługi » Ustawienia i regulacja
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo