Odp: łąka trwała
czy ktoś ma praktykę w stosowaniu kainitu bo ja dopiero pierwszy rok chce zacząć stosować?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Inne » łąka trwała
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
czy ktoś ma praktykę w stosowaniu kainitu bo ja dopiero pierwszy rok chce zacząć stosować?
Chłopaki dziś dosiewkę robiłem po dzikach na łąkach i kobitka mówiła, że do -5 nic nasionom nie będzie. Jak mówicie?
zmarzną?
Stachu nie odpowiem Ci ,ale zapytam. Mówiłem Ci już, że jesteś w gorącej wodzie kąpany?
A no trochę! U mnie na forum jak i w życiu zaraz to taka bakteria. Już teraz!!!!!!Taki już jestem
Jak nie wykiełkuje to chyba nic nie będzie .
Muszę jeszcze 5kg dosiać ale śnieg spadł hehe
Spoko nie spinaj się tak, ja też mam trochę do przesiania .
Czyżby też dziczki?
Niee susza .
ja mam do zasiania 4,5ha. 150kg nasion jest, tylko pogoda musi się poprawić. Wyjdzie 33kg/ha - trochę rzadko ale będę siał z mieszanką zbóż jarych.
Udało mi się wydzierzawic łąki 3 klasy w ilości 5 ha . Tylko jest jeden problem, nie koszona z dwa lata i sterczą teraz takie suszki. Co najlepiej z tym zrobić.? Bystrzycka prasa była by najlepsza ale to odpada. Mam zamiar to skosić, ale co dalej? Roztzepac i opryskać rsm'em ? Czy zgrabać i zabrać?
jeśli masz na kilka lat to pełna uprawa i siew. Jeśli nie była koszona 2 lata to nic wartościowego nie zbierzesz.
Ja bym widział to tak: 2016 żyto Bojko (przewódka) na GPS, a po nim ciężka uprawa i koniczyna czerwona na paszę w 2016 i na sianokiszonkę w 2017(drugi pokos na ziarno i masę), a w 2018 jęczmień browarny i dziękujemy dzierżawcy za wspaniałomyślność.
Chłopaki a jak siejecie łąki? ,,CZYM'' Mowa tu bez ziarna np. owsa. Tak, żeby skalibrować idealnie bez siewu tzw na trzy palce? Tylko mechanicznie.
dryla nie masz ? próba kręcona 2x20 kg/ha podwójny siew na krzyż, kolega kupił nowy siewnik tak ustawiłem, wyszło perfect, nastawy zapisał
podjedź też Ci ustawię
Ha ha ha. Mam do dyspozycji siewnik meprozet s 107 z agregatem i rozsiewacz motyl. Chcę na jesieni odmłodzić łąki ale jedyne co mnie mierzi to to, że facet, który u nas siał na 3 palce się przekręcił a ja nie chcę się uczyć na 4 ha.
jeśli masz na kilka lat to pełna uprawa i siew. Jeśli nie była koszona 2 lata to nic wartościowego nie zbierzesz.
Z tym zebrać to chodziło mi o zabranie z łąki żeby trawa mogła rosnąć i skompostować . Łąki są siane 10 lat temu, u spodu jest ładna tylko o te suszki mi chodzi. Siać na od nowa to nie w tym roku bo już i tak mam parę ha do siania a chciałem je przygotować do wiosny.
Ja taką łąkę kupiłem to najpierw kosiarka potem prasa bez sznurka i na kompost. Jeśli chcesz nową to jak odbije oprysk, pług i ogień a jak nie to nawozy i czekasz na trawe.
Stachu ja tam zwykłym siewnikiem zbożowym. Siało się kiedyś kosem ale znudziło mi się siedzenie na kosie i odtykanie dziury .
Andrew nie wiem jak u was ale u nas łąki czasem wylatują już po 5ciu latach . Radzę to zebrać u nas byś to jeszcze sprzedał jak by to było suche .
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Inne » łąka trwała
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo